Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
Het is SALE met kortingen tot 50%

Wat is flannel?

Flannel is een zeer los geweven stof die wordt gemaakt van wol, katoen, of synthetische vezel. Flannel kan worden geborsteld om het extra zacht te maken. Tijdens het borstelen komen de vezels omhoog uit het losgesponnen garen, waardoor een zachte dons ontstaat. Dit geeft flannel de zo karakteristieke uitstraling.


Voorbeeld van flannel
 

Waar komt flannel vandaan?

Flannel komt waarschijnlijk uit Wales, waar een voorloper al in de zestiende eeuw werd geproduceerd. De Schotten en Ieren maakten soortgelijke stoffen. Origineel werd flannel gemaakt van gekaarde wol of kamgaren. Hierdoor verschilden de stoffen uit iedere streek licht: de ene streek maakte fijnere stoffen, de andere juist ruwere. De eigenschappen van het flannel was direct afhankelijk van het soort wol dat voorhanden was.

 

Flannellen shirts zijn toch geruite overhemden?

Meestal bedoelen we met ‘flannelen shirt’ een geruit overhemd. Dat is echter een misvatting. Flannel is een weeftechniek, geen ontwerp. Het ontwerp wat wordt bedoeld is het Tartan-dessin, ook wel plaid genoemd. De verwarring ontstond in de jaren negentig, toen overhemden met ruitpatroon massaal werden verkocht onder de naam ‘flannellen shirts’. Dat flannel oorspronkelijk meestal in een plaid-patroon werd gewoven helpt deze verwarring natuurlijk niet.

 

Wat is het verschil tussen katoen en flannel?

Flannel is een wevingstechniek: het kan van verschillende grondstoffen worden gemaakt. Het is dus geen materiaal op zich, maar een manier om materiaal te verwerken. Katoen is een soort vezel, en dus wel een materiaal. Er is daarom geen direct verschil tussen katoen en flannel. Flannel kan evengoed van katoen worden gemaakt als van wol.

Er is wel degelijk een verschil tussen katoenen flannel en ‘gewoon katoen’. Met gewoon katoen bedoelen we meestal poplin katoen. Deze stof is strakker geweven. Omdat flannel zeer los wordt geweven is het zachter dan poplin katoen. Flannellen overhemden zijn meestal ook veel dikker, en dus warmer dan katoenen overhemden. Een flannellen shirt is daarom erg geschikt voor wat koudere klimaten. Flannel die van wol is gemaakt neemt geen vocht op, en kan wat benauwder zijn dan de katoenen variant.

 

Hoe wordt flannel geweven?

Alle varianten van flannel worden of in een twill of effenbinding geweven. Daarbij wordt één garen verticaal kruiselings over en onder één horizontaal garen geweven. Twill, of ‘keperbinding’, is een diagonale weeftechniek. Wilt u meer lezen over deze wevingen? Voor meer informatie over twill weving kunt u hier het kennisartikel ‘Wat is twill weving?’ lezen. Voor meer informatie over poplin weving, kunt u hier het kennisartikel ‘Wat is poplin katoen?’ lezen.

 

Welke voordelen heeft flannel?

Flannel is een zeer zachte, warme stof, die goed isoleert. Het draagt zeer zacht op de huid en is relatief licht voor de dikte die het geeft. Zeker wanneer het flannel van wol is gemaakt ontstaat een dikke, warme stof die niet te zwaar is.


Waar wordt flannel voor gebruikt?
Flannel wordt gebruikt in overhemden, jassen, broeken en shirts. Flannel nog steeds veel gebruikt in traditionele en ceremoniële kleding, zoals de kilt. Verder worden er dekens, beddegoed en pyama’s gemaakt van flannel. Flannel in een mix van zijde en katoen werd veel gebruikt in sport, zoals bijvoorbeeld cricket.