Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
20% korting op (bijna) alles>

Hoe bepaal ik mijn overhemden maat?

02-11-202202-11-2022Hoe neemt u het best de maat voor uw overhemd?


Wilt u een perfect passend overhemd bestellen op onze webwinkel? Dan is het belangrijk dat u de juiste maat overhemd kiest. Maar daarvoor moet u natuurlijk eerst uw maten kennen. Daarom leggen wij u in dit artikel uit hoe u het best en heel nauwkeurig uw uw maat overhemd opneemt, voordat u een overhemd bestelt. Zo weet u zeker dat het overhemd perfect zal vallen.
 

Belangrijke zaken


De belangrijkste maat voor het zakelijk overhemd is de boordmaat: de boord moet goed aansluiten bij het dragen van een stropdas. Niet te strak want dan loopt u blauw aan en dat kleurt niet altijd helemaal mooi bij de rest van uw outfit. Te wijd is ook zeker niet mooi. Bij een formeel of zakelijk overhemd wat u met een stropdas of strikje wil dragen, is het meten van de boordmaat dus essentieel.

De belangrijkste maat voor het informele overhemd is de taillemaat: dit shirt moet lekker zitten om uw taille. Dit geldt natuurlijk voor ieder shirt, maar bij een casual shirt mag het allemaal net wat losser. De business casual stijl drijft hier een beetje tussenin. Het moet met een stropdas gedragen kunnen worden als de situatie daarom vraagt, maar het zal meestal zonder das gedragen worden.
 

Meten is weten


U begint met het opnemen van uw boordmaat. U meet de boordmaat door met een meetlint de basis van uw hals te meten, op dezelfde plek waar de kraag zal zitten. U wilt een nauwkeurige sluiting, maar moet nog wel prettig kunnen slikken. Vuistregel is dat u ongeveer 1 centimeter extra neemt op de kraag, ongeveer een vingerdikte. Dit is de zo vaak gevraagde en slecht begrepen boordmaat!

De tweede maat die u neemt is de borstomvang. Deze meet u door een meetlint rond uw borst te leggen, direct onder de oksels door. Hierbij is het van belang om voldoende bewegingsvrijheid te houden en dus niet erg strak te meten. 

De derde maat die u neemt is de tailleomvang. Deze maat neemt u door het meetlint om het smalste deel van uw taille te leggen.

De armlengte is belangrijk om een mooi ogende manchetrand onder uw colbert te krijgen. U meet uw armlengte door het meetlint langs uw arm te leggen. Meet van de kop van uw schouder tot het uitstekende polsbotje. De perfecte mouw komt een tot twee centimeter onder uw colbert uit.
 

Welke maat wordt het?


Met de bovenstaande maten heeft u de basis voor de zoektocht naar het perfect zittende overhemd! De boordmaat geeft een eerste indicatie welke maat het moet worden. Heel eenvoudig is de omtrek van uw nek, plus 1 vinger, uw boordmaat. Alleen, er zijn veel verschillende pasvormen (daar gaan we in een ander blog verder op in) en dat maakt het verschil of het hemd in maat 42 u als gegoten zit of juist als een tent of als een dwangbuis. Heel eenvoudig gezegd kan 1 boordmaat dus eigenlijk veel verschillende maten shirts onder zich hebben hangen.
 

Wat is dan de juiste pasvorm?

Om de juiste fit of pasvorm te bepalen zijn de andere maten nodig. Globaal gezien weet u best of u in een strak of wijd hemd zal passen. Het is eigenlijk heel simpel: bij een wijde pasvorm zit er geen verschil tussen de borstomvang en de taillemaat. Hoe strakker het hemd, hoe lager beide getallen zullen worden, maar de taillering neemt steeds verder toe. Hoe strakker, hoe groter het verschil tussen de borstomvang en de taille omtrek.Bent u lang, dan is er misschien wel een overhemd met extra mouwlengte nodig (ook dat is weer een verhaal op zich). 

Bij ieder overhemd in onze webshop staat een maattabel die de maten van het hemd weergeeft. U bepaalt zelf hoeveel bewegingsruimte u comfortabel vindt zitten. Het makkelijkste is om naar een hemd te kijken in een pasvorm waarvan u zelf denkt dat u er (realistisch gezien) in zal passen. Daar pakt u het lijstje met de gemeten maten bij en gaat u kijken wat het beste overeen komt met de maten die u bij zichzelf heeft gemeten. Draagt u graag heel ruim, dan rekent u wat meer speling op de borst en taille, draagt u graag strak, dan wat minder.

Komt u er helemaal niet uit? Dan weet ons Klantenservice Team gelukkig precies hoe zij u het beste kunnen adviseren als u deze maten aan hen doorgeeft!