Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
20% korting op (bijna) alles>

Mijn boordmaat berekenen

06-12-201906-12-2019



Hoe rekent u gemakkelijk uw boordmaat om?


U vindt het perfecte overhemd op onze webwinkel. Mooi! Maar het is natuurlijk belangrijk dat het perfecte overhemd ook perfect past. Vooral een zakelijk overhemd moet de juiste boordmaat hebben. De boord moet om de hals goed sluiten wanneer u een stropdas draagt. Hoe zorgt u dat u het juiste shirt besteld? In dit artikel helpen wij u de boord juist te meten, en leggen we uit hoe u de genomen boordmaat kunt omrekenen aan de hand van onze tabel. U heeft een meetlint nodig, en misschien ook een spiegel, of iemand die u helpt.

De maat van uw hals nemen


Bij het nemen van uw boordmaat is het handig om wat hulp te krijgen, of u kunt het voor een spiegel doen. U neemt de maat van uw boord door het meetlint om uw hals te leggen, op de plek waar normaal uw boord zou vallen. U meet de omtrek van uw hals. Trek het meetlint niet strak! Uw boord moet straks goed aansluiten, maar u moet nog wel in staat zijn te slikken. Houd daarom rekening met ongeveer één centimeter speling. Lees de maat af in de spiegel en onthou deze.

De boordmaat omrekenen met behulp van de tabel


Boordmaat in CM INCH (Engelse maat)* EU Maat
37 15 S
38 14˝ S
39 15ľ M
40 15˝ M
41 16 L
42 16˝ L
43 17 XL
44 17˝ XL
45 17ľ XXL
46 18 XXL
47 18˝ 3XL
48 19 3XL
49 19˝ 4XL
50 19ľ 4XL
51 20 5XL
52 20˝ 5XL
53 21 6XL
54 21ľ 6XL
55 22 7XL
56 22˝ 7XL

*de Engelse maat staat vaak ook genoteerd in de boord, u ziet dan bijvoorbeeld: 40 cm en 15ľ inch (beide hetzelfde)


Nu u weet wat uw halsomtrek is, gaan we uw boordmaat omrekenen. U kunt de maat aflezen uit bovenstaande tabel. Bij een boordmaat van 37 en 38 cm bestelt u bijvoorbeeld een overhemd 'S'. Bij een boordmaat van 39 en 40 cm bestelt u een overhemd 'M'. Het is belangrijk om zelf te bepalen welke maat u het belangrijkst vindt. Verschillende modellen overhemden hebben een anders pasvorm, waardoor u met het omrekenen rekening moet houden met de pasvorm. Het is daarom aan te raden om niet enkel uw boordmaat, maar ook uw borstomtrek, taille en armlengte op te meten. U kunt het best per overhemd de pasvorm bekijken, de gelegenheid waarop u het wilt dragen, en de beste maat voor u bepalen. Bij een casual shirt is de belangrijkste maat de taille. Bij een zakelijk overhemd moet de boordmaat leidend zijn. Slim-fit modellen vallen natuurlijk smaller op de taille, terwijl mouwlengte 7 extra lange mouwen heeft en een iets langere rugpand. Denk bij het kiezen van het model aan uw eigen postuur, en hou rekening met eventuele bijzonderheden. Heeft u relatief lange armen? Of een rechte taille? Dan wilt u daar misschien de pasvorm op aanpassen. De boordmaat alleen is dus niet voldoende om een perfect passend overhemd te kiezen: u moet een pasvorm kiezen die goed valt op uw postuur. Het is daarnaast belangrijk te beseffen dat een overhemd dat volgens de boordmaat 'te groot' is, soms heel goed valt op uw schouders, als u iets breder dan gemiddeld bent. Zo lang u niet van plan bent het hemd met stropdas te dragen, kunt u dan beter een maatje groter bestellen.