Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
20% korting op (bijna) alles>

Overhemdboorden verstevigen

04-03-201904-03-2019



Hoe zorgt u voor een strakke boord?


U heeft een mooi overhemd dat u graag draagt, maar na een tijdje ziet u dat de boord gaat krullen. De boord wordt na verloop minder stijf. Moet u het overhemd nu vervangen? Nee, dat hoeft niet: er zijn manieren om een boord te verstevigen. Zelfs een easy care overhemd heeft enig onderhoud nodig. Het kan zijn dat de baleinen uit uw boord kwijt zijn geraakt, of dat ze er überhaupt nooit in zaten. Het is niet moeilijk om uw boord te verstevigen, en in dit artikel leggen we u precies uit hoe u dat doet. Dit is wat u moet weten.

Wat zijn baleinen precies?


Baleinen worden van oudsher gebruikt om de boord te verstevigen van een overhemd. Het zijn kleine strips die in de punt van de boord worden geschoven. Ze zorgen zo dat de punten niet gaan krullen. Deze baleinen werden voorheen gemaakt van parelmoer, maar omdat dit een duur en redelijk broos materiaal is, wordt de balein tegenwoordig bijna altijd van hard plastic, of PVC, gemaakt. De naam balein betekent van origine 'walvis': vroeger werd de balein van de baleinwalvis gebruikt om de boord te verstevigen. Dit zijn de 'haren' waarmee een walvis plankton uit het water filtert. Deze haren zijn van nature stevig en veerkrachtig.

Hoe vervangt u een balein?


Een strakke boord is zeker wenselijk bij overhemden die u zakelijk draagt, of waar u veel een stropdas op draagt. De meeste overhemden hebben baleinen. In goedkope hemden zitten ze vastgenaaid in de punten. Op deze overhemden kunt u de balein dan ook moeilijk vervangen. Dat betekent dat wanneer de baleinen versleten zijn, u het shirt moet vervangen. In overhemden van kwaliteitsmerken zitten vaak losse baleinen, die u uit de punt kunt schuiven, en daarom erg makkelijk kunt vervangen. U schuift dan simpelweg de nieuwe balein in op de plek waar de oude heeft gezeten. U hoeft het overhemd dus niet direct te vervangen wanneer de balein versleten is. Nadat u de balein heeft vervangen ziet de boord er weer strak en verzorgd uit.

Hoe kiest u de juiste pasvorm?


Het is van belang dat de nieuwe balein de juiste pasvorm heeft. De voorkeur gaat uit naar een balein die precies dezelfde vorm heeft als de punt van de boord. De juiste breedte en lengte helpen het best de boord te verstevigen, en de juiste vorm punt zorgt voor een strakke punt. Bij een juiste pasvorm verliest u de balein minder snel en houdt u de kraag het mooist stijf. Het is dus zeker aan te raden goed de punten van uw boord te meten, voordat u nieuwe baleinen aanschaft.

Andere manieren om de boord te verstevigen


In de boord van een overhemd zit een 'lining'. Dit is een katoenen strip die in de boord wordt vastgestoomd. Omdat de strip iets kleiner is dan de kraag, zorgt dit voor extra stevigheid. De lining in een boord kan van verschillende stevigheid zijn, en ieder overhemd heeft dus een andere stijfheid van de boord. Bij overhemden op maat kan de lining gemakkelijk worden aangepast. Het is aan te raden de stijfheid van de boord bij het passen te beoordelen. U kunt dan een stijvere boord kiezen wanneer u dat prettig vindt. Wilt u een strakke boord op een overhemd dat u al een poosje heeft? Besteed dan extra aandacht aan de boord bij het strijken!