Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x

Overhemden geschiedenisles

26-06-202226-06-2022Het overhemd: nu gewoon goed, ooit ondergoed


Als de eerste keus voor mannen, is het overhemd het meest populaire kledingstuk van de 20e en 21e eeuw. We nemen het daarom al snel voor lief. Maar mannen hebben niet altijd overhemden gedragen. 


Het begin: ondergoed


Het overhemd ontstond in de 17e eeuw, en werd gedragen als ondergoed. Het werd gedragen onder de dure gilets en frock coats (jassen met een naar achter rond afgesneden voorpand). Het shirt beschermde deze dure kledingstukken tegen zweet en vuil. Zulke shirts werden soms de hele week gedragen. Om toch goed voor de dag te komen, werden overshirts gemaakt. Deze shirts bestonden uit een borststuk en boord, die over het ondershirt werden gedragen. Zo konden mensen niet zien dat je shirt ongeschikt was voor de gelegenheid, of nodig aan een wasbeurt toe was.


Jeugd: volwaardig shirt


Aan het begin van de 19e eeuw echter, werd het een volwaardig kledingstuk, vooral door dandies zoals Beau Brummel, die er op stonden dat het linnen schoon en gestijfd moest zijn. Een schoon, wit shirt werd zo het symbool van de gentleman. Logisch, want als je ondergoed zo schoon is dat je het trots kunt tonen, ben je zeker goed verzorgd. In 1827 ontwikkelde Hannah Montague het overhemd met de verwijderbare boord. Zij werd moe van het wassen van het overhemd van haar echtgenoot, en het viel haar op dat eigenlijk alleen de boord steeds vies was. Deze shirts hadden losse boorden, en werden soms de hele week gedragen. Enkel de boorden werden gewassen.


Volwassen: overhemd


In de 20e eeuw werd het overhemd met wingtip kraag de standaard voor formele gelegenheden. Dit veranderde pas toen de Duke of Winsor in de jaren ’20 aan zijn kleermaker vroeg een boord voor hem te maken, die minder stijf was. Die ontwierp voor hem een boord met een platgeslagen boord. Dit is de boord zoals we hem nu kennen. De gestijfde wingtip kraag blijft de standaard voor formele gelegenheden. In de jaren ’60 werden overhemden frivoler. Shirts hadden ruches, kant, en kwamen in felle kleuren. Na de jaren ’70 was dit echter niet meer gebruikelijk. Vandaag de dag is het overhemd het meest gedragen, en meest veelzijdige kledingstuk voor de man. Wat ooit ondergoed was, is nu een nette, zakelijke outfit. Een wit overhemd kan namelijk altijd.