Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x

Alles over geuren

Minstens een even belangrijk onderdeel van uw outfit is uw geur. Het juiste geurtje dragen kan u aantrekkelijker maken, betrouwbaarder doen lijken, en meer ontspannen en zelfverzekerder maken. Toch gebruiken 80% van de mannen geen geuren. Waarschijnlijk is de grootste reden daarvoor de angst om slecht te ruiken, door parfum verkeerd te dragen. Daarom leggen we u in dit artikel alles uit over geur, de etiquette, en hoe dit geheime wapen succesvol gebruikt.


Parfum voor mannen
 

Wat is parfum?

Parfum is een ingewikkelde mix van geuren. De basis voor parfum is vaak een extract van natuurlijke (en soms synthetische) materialen. Een parfum bestaat uit een olie die wordt opgelost in een oplosmiddel — meestal alcohol. Hoe sterker de oplossing, hoe langer de geur blijft hangen. De sterkte van een geur wordt bepaalt door de concentratie oliën in het oplosmiddel.

 

Hoe sterk zijn verschillende geuren? (oplopend)

 1. Eau Fraiche of Aftershave (1-3%)
 2. Eau de Cologne (2-4%)
 3. Eau de Toilette (5-15%)
 4. Eau de Parfum (15-20%)
 5. Parfum (20-30%)


Wat is aftershave?

Aftershave heeft de lichtste concentratie geuren, ongeveer tussen 1-3%. Aftershave is niet bedoeld als parfum, maar vooral als desinfecterend middel na het scheren. Door het scheren kan de huid geïrriteerd raken; de poriën staan meer open, en misschien heeft u zich gesneden. De alcohol in aftershave heeft een ontsmettende en verkoelende werking. Aftershave wordt vaak als mannelijke parfum gezien, maar is dat dus niet.

 

Wat is eau de cologne?

Eau de cologne is (na eau fraiche, of aftershave) de lichtste geur, en heeft een geurconcentratie van ongeveer 2-4%. Eau de cologne is daarom meestal goedkoper dan eau de toilette of parfum. Cologne blijft ongeveer 2 uur ruikbaar, en kan dus meerdere keren per dag worden aangebracht. Cologne is de meestgebruikte term voor herenparfum, en de oudste term die wordt gebruikt voor parfum.

 

Wat is eau de toilette?

Eau de toilette heeft een wat krachtiger geur, door een geurconcentratie van 5-15%. Eau de toilette blijft ongeveer 3 uur ruikbaar, en is de meest populaire variant geuren. Door de hogere concentratie essentiële oliën, is het een iets duurdere variant. U kunt een eau de toilette ongeveer tweemaal per dag gebruiken.

 

Wat is eau de parfum?

Eau de parfum heeft na pure parfum, de hoogste geurconcentratie, van 15-20% parfumolie. Deze geur blijft tussen 5 en 8 uur ruikbaar. U hoeft hier daarom niet veel van te gebruiken. Dit is de meest voorkomende variant geur, omdat u het maar één keer per dag hoeft aan te brengen.

 

De geschiedenis van eau de parfum

Van origine is eau de parfum genderloos. Wanneer men het over parfum heeft, bedoelt men meestal eau de parfum. Dit is de meest krachtige, nog bruikbare geuroplossing. Eau de parfum is daarmee ook de beste term om geur te beschrijven. Vroeger werden vooral eau de parfums voor vrouwen gemaakt. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer eau de parfums voor mannen beschikbaar.

 

Wat is parfum?

Parfum is de meest geconcentreerde geuroplossing, van 20-30%. Daarmee is het ook de duurste. Deze geur kan tot 24 uur ruikbaar blijven, en moet dus zeker niet teveel worden gebruikt. De meeste geuren echter, zijn dunnere oplossingen, omdat deze zware oplossing minder praktisch is in gebruik.

Wat is unisex-geur?

Unisex-geuren kunnen zowel door mannen als vrouwen gedragen worden. Het zijn geuren die een neutraal geurkarakter hebben, en niet neigen naar heel bloemige of zware, kruidige tonen. Meestal gebruikt unisex-geur frisse citrus-, of aquatische tonen. Deze luchtjes ruiken daarom meestal zeepachtig. Voorbeelden van bekende unisex-geuren zijn: CK One, Eau Pure, Cologne, Aqua Allegoria Pivoine Magnifica en Comme de Garcons White.

 

De geschiedenis van unisex-geur

Unisex-geuren werden in de jaren ’90 populair. CK One was de eerste succesvolle (commerciële) unisex-geur. Deze geuren zijn meestal fris en neutraal. Over het algemeen worden bloemige geuren als vrouwelijk gezien, en houtachtige geuren als mannelijk. Vroeger werd er helemaal geen onderscheid gemaakt tussen de seksen in geur. Parfum werd altijd als unisex-geur gebruikt. Pas recentelijk (in de 20e eeuw) werd hier onderscheid in gemaakt. 

Hoe breng ik parfum aan?

U kunt parfum op verschillende manieren aanbrengen. Daarbij is de vuistregel dat u de geur aanbrengt, waar de geur zich kan verspreiden. Dit zijn plekken op uw lichaam die warm worden, rond uw hoofd en schouders, en waar bijvoorbeeld uw hartslag duidelijk voelbaar loopt.

 

Hoe doseer ik parfum subtiel?

U kunt de dosering van parfum bepalen door de plek waar u de geur aanbrengt, en de hoeveelheid die u aanbrengt. Wanneer u subtiel wilt doseren, brengt u de geur enkel achter uw oren aan, en achter op uw nek. U gebruikt niet meer dan twee sprays. De geur blijft zo in de persoonlijke ruimte, en wordt enkel opgemerkt wanneer mensen in uw persoonlijke ruimte komen.

 

Hoe doseer ik parfum zwaar?

Wanneer u zwaar wilt doseren, brengt u de geur zowel achter uw oren en nek aan, maar ook aan weerszijden van uw nek. U gebruikt niet meer dan vier sprays. Bent u wat langer? Dan kunt u ook proberen uw enkels te sprayen: geur trekt omhoog, en zo komt de geur langs het de neus van uw gesprekspartner.

 

De beste gebieden om cologne aan te brengen

 • de nek
 • de schouder
 • de borst
 • de onderarm
 • de pols
 

De basisregels voor het dragen cologne

 • gebruik liever te weinig dan teveel
 • gebruik het liefst maar één spray
 • u wilt mensen niet lastigvallen met uw geur
 • gebruik 1-2 sprays voor subtiele dosering
 • gebruik 2-4 sprays voor zware dosering
 • draag overdag lichte tonen, draag ’s avonds zware tonen
 • breng altijd op de huid aan, niet op de kleding
 • breng altijd op een droge, warme huid aan
 • wrijf de geur niet in, daardoor wordt de geur zwakker
 

Hoe vindt u de juiste geur?

Een geur vinden die bij u past, is als het kiezen van een kledingstijl. Het vergt tijd, en u moet uw smaak ontwikkelen voordat u de perfecte geur zult vinden. Door veel geuren te proberen, achterhaalt u welk geurtype u bent, en welke geur goed met uw lichaamsgeur werkt.

 

Welke types geur zijn er?

Er zijn vier algemene geur-categoriën. Oriëntaals, Hout, Fris, en Bloemig. De oriëntaalse tonen zijn kruidig, zoals vanille, muskus, rozijnen en amber. Oriëntaalse geuren ruiken sensueel en warm. De frisse geuren gebruiken citrus- en water-tonen, en zijn subtiel en licht. Deze geuren werken goed overdag, en in formele settings. De houtachtige geuren gebruiken zwaardere hout-tonen, zoals muskus, sandelhout en patchoeli. Houtachtige geuren zijn warm en mysterieus. De bloemige geuren zijn fruitig en ruiken naar bloemen. Deze geurgroep is de grootste, en wordt vooral voor damesgeuren gebruikt.

 

Hoe nieuwe geuren proberen?

Probeer nieuwe luchtje echt te dragen. Zo komt u erachter hoe lang de geur blijft hangen. Nog belangrijker: u komt erachter hoe de geur samenwerkt met uw lichaamsgeur. Houdt in gedachten dat u niet meer dan twee geuren per keer kunt proberen. Daarna is onze neus verzadigd, en zult u niets meer opmerken.
 Wat is de etiquette van geur? Wanneer u geuren gaat dragen, is het belangrijk de etiquette in acht te nemen. U stemt de geur het best af op de gelegenheid. In professionele settings, overdag, draagt u het best lichte, citrus-gebaseerde geuren. Dit voorkomt dat u anderen, die met u in een ruimte zijn, bedwelmt met uw geur. Wanneer u in de avond uit gaat, of bijvoorbeeld gaat dineren, zijn zware, kruidige geuren meer gepast.

 

Wat bepaalt de kwaliteit van de geur?

De kwaliteit van een geur wordt bepaald door de kwaliteit van de ingrediënten, en de complexiteit van het recept. U kunt een kwaliteitsgeur herkennen aan de volgende dingen: de geur blijft bovengemiddeld lang ruikbaar. De geur wordt niet onaangenaam na een lange tijd; de geur blijft gelijk mettertijd, of de geur ontwikkelt prettig.

 

Hoe bewaart u cologne het beste?

Cologne blijft het langst goed wanneer u het flesje afsluit, en op een droge, koele en donkere plek bewaart. Schommelingen in temperatuur breken de moleculen in de cologne af. De zon verzwakt de geur ook. De badkamer is dus niet de beste plek om parfums te bewaren. U kunt deze beter in een kast in de slaapkamer zetten.