Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
ALLE OVERHEMDEN: 2+1 GRATIS! >

Dresscode: black-tie of white tie, wat is het verschil?

Een veelgebruikte dresscode op evenementen is black tie of white tie. Veel mensen zijn niet zeker van het onderscheid tussen een zwarte en een witte stropdas. Bij het bijwonen van een evenement met een dresscode Black Tie of White Tie, is het van belang dat u de dresscode volledig volgt. Er zijn een aantal strikte kledingvoorschriften die elke man volgens de etiquette moet volgen. Wij leggen u graag het verschil en de dresscode uit, zodat u er zeker van kunt zijn dat u bij het volgende evenement in stijl met deze dresscode rondloopt.
 

 

Dresscode: black-tie of white tie, wat is het verschil?  

Wat houdt de Black Tie dresscode in?

Black Tie, of crevate noire is een dresscode die u vaak voorbij ziet komen op prijsuitreikingen, feestjes en bruiloften waar er van mannen wordt verwacht dat ze een smoking dragen. In vergelijking met white tie is black tie een iets meer casual dresscode. De dresscode kent enkele verplichtingen.
 

De Black tie outfit

Als man wordt van u verwacht dat u een smoking draagt. De smoking moet voldoen aan de strikte etiquette van de black tie dresscode. Zo bestaat het formele pak uit minimaal twee en maximaal drie delen. Ten eerste is er de smokingjas, ook wel dinner jacket genoemd. De kenmerkende kraag onderscheidt deze jas. Onder het smokingjasje wordt natuurlijk een overhemd gedragen. Het liefst kleedt u zich in een overhemd met een vadermoordenaar kraag en een iconische vlinderdas. Die trekt u natuurlijk aan met een mooie smoking pantalon. Het is van belang dat de pantalon gemaakt is van hetzelfde materiaal en dezelfde kleur als de jas. Draag zwarte lakleren schoenen om de look af te ronden.
 

Wat houdt de White Tie dresscode in?

White Tie, ook wel 'crevate blanche' genoemd, is de meest formele dresscode die er is. Hierdoor wordt deze dresscode vaak gedragen bij officiële gelegenheden zoals bals, een zeer formeel gala, een speciaal diner of ontmoetingen met de koninklijke familie.
 

De White tie outfit

Als de uitnodiging een dresscode voor white tie dresscode vermeldt, moet een man gekleed zijn in een rokkostuum. Dit pak onderscheidt zich door zijn formele uitstraling. Het is de bedoeling dat u een compleet rokkostuum aantrekt die voldoet aan de etiquette van de white tie dresscode.
 

Een rokkostuum is altijd vijfdelig. Dit kostuum bestaat uit een rokjas, rokhemd, rokvest, rokstrik en rokkostuum pantalon. Een rokjasje of gilet is gedrapeerd in een rokkostuum. Over het algemeen draagt u deze in het wit. Echter, bij bepaalde gelegenheden is een zwart rokvest vereist. Denk aan speciale ceremonies of evenementen van verschillende universiteiten. Met een wit pochet maakt u zwarte lakschoenen en witte vlinderdas helemaal af. Voor de traditionele look moet u ten slotte witte handschoenen dragen.