Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Egyptisch katoen overhemden

Iedereen heeft ongetwijfeld wel eens van Egyptisch katoen gehoord. Sommigen zeggen zelfs dat u nooit meer onder iets anders wilt slapen dan een laken van Egyptisch katoen, of iets anders dan een overhemd van Egyptisch katoen wilt dragen, als u ze eenmaal hebt geprobeerd. Maar wat maakt het zo uniek? Waarom voelt het anders? En hoe weet u zeker dat uw overhemd van Egyptisch katoen is gemaakt? Lees verder om alles te weten te komen over Egyptisch katoen.

 1. Wat is Egyptisch katoen?
 2. Twee soorten Egyptisch katoen
 3. Zekerheid van Egyptisch katoen
 4. Kwaliteit van Egyptisch katoen
   

 

Egyptisch katoen overhemden  

Wat is Egyptisch katoen?

Simpel gezegd, Egyptisch katoen is katoen dat uit Egypte komt. Dit is natuurlijk een enorm understatement. Egyptisch katoen wordt ook gekenmerkt door zijn extra lange vezels en zijn zuiverheid. Het klimaat van het Noord-Afrikaanse land is ideaal voor de katoenteelt. Het is warm, de grond rond de rivier de Nijl is vruchtbaar en het regent niet veel. Terwijl de plant zelf water nodig heeft voor een optimale groei, kan katoen niet tegen zware regenval. En tot slot is het klimaat constant, wat zorgt voor prachtig, glanzend wit katoen.
 

In veel delen van de wereld wordt katoen machinaal geoogst. Dit betekent dat al het katoen wordt "geplukt", inclusief katoen dat nog niet helemaal rijp is. In Egypte wordt katoen nog grotendeels met de hand geplukt, waardoor er alleen rijp katoen geplukt kan worden. Dit is een van de redenen dat Egyptisch katoen duurder is dan "gewone" katoen.
 

Wat zijn de voordelen van extra lange vezels? Het is eigenlijk heel simpel. Lange vezels zijn beter geschikt om aan elkaar te hechten. Hierdoor is het mogelijk om een dunnere draad te maken. En dunnere draden voelen prettiger aan op de huid. Bovendien nemen langere draden meer vocht op. Dit is natuurlijk geweldig voor beddengoed, maar ook voor overhemden is het fantastisch. Met een overhemd van Egyptisch katoen voelt u zich de hele dag frisser en droger dan met een gewoon katoenen overhemd.
 

Twee soorten Egyptisch katoen

Binnen Egyptisch katoen zijn er weer verschillende soorten, die niet allemaal van dezelfde uitmuntende kwaliteit zijn. Twee echt superieure katoensoorten zijn:

 1. Giza 45
 2. Giza 87


Giza 45 Egyptisch katoen

Giza 45 werd voor het eerst verbouwd rond 1820 door Mohammed Ali Pascia. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van het moderne Egypte. Deze Muhammad Ali Pascia importeerde West Indian Sea Island Cotton uit het Caribisch gebied en begon zijn eigen productie in de Nijldelta. De Giza 45-katoen wordt alleen in een klein gebied ten oosten van de Nijl verbouwd. Het is slechts goed voor 1% van de totale katoenproductie in Egypte, maar het is nog steeds relevant dankzij de uitzonderlijke kwaliteit. Giza 45 Egyptisch katoen is een garantie voor katoen van topkwaliteit. Koopt u een overhemd van dit kaliber Egyptisch katoen? Dan weet u zeker dat u een van de beste kwaliteit overhemden krijgt die er zijn.
 


Giza 87 Egyptisch katoen

Net als Giza 45 is Giza 87 van de hoogste kwaliteit. Dit type Egyptisch katoen voelt bijna als zijde aan en blijft na verwerking glanzend. Een unieke eigenschap van Giza 87 katoen is dat het fijner wordt naarmate het langer wordt gebruikt. De zachtheid en glans nemen alleen maar toe met het dragen, waardoor het gevoel wordt gegeven dat Giza 87-katoen echt als een tweede huid aanvoelt. Het is ideaal voor overhemden.
 


Hoe weet u zeker dat u een overhemd van Egyptisch katoen koop?

Het korte antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel: check het etiket. Vaak staat er waar het katoen vandaan komt. Online staat meestal wel of het shirt van Egyptisch katoen is gemaakt. Als er niets staat, zoek dan naar het volgende:

 • Een overhemd van Egyptisch katoen zal nooit doorschijnend zijn. Dus als u door het shirt heen kunt kijken, is het vrijwel zeker geen Egyptisch katoen.
 • Egyptisch katoen voelt zacht aan. Hoewel er andere stoffen zijn die ook zacht kunnen aanvoelen, is dit een goede indicator voor Egyptisch katoen.
 • Hoewel het enigszins veralgemeend is, is het vrijwel zeker dat u Egyptisch katoen niet zult vinden bij de grote 'mainstream' modehuizen. De kans om Egyptisch katoen te vinden is veel groter in overhemden in de top van het middensegment, of het hogere assortiment.


Bepaalt alleen Egyptisch katoen de kwaliteit van uw overhemd?

De kwaliteit van het overhemd wordt door veel meer factoren bepaald dan alleen het soort katoen. Maar gezien de prijs van Egyptisch katoen, die hoger is dan de meeste andere katoensoorten, ligt het voor de hand dat na deze 'investering' ook aandacht wordt besteed aan de rest van het shirt. Met andere woorden, een overhemd van hoge kwaliteit is niet per se gemaakt van Egyptisch katoen, maar een overhemd van Egyptisch katoen is vrijwel zeker van hoge kwaliteit.

Naast het feit of het shirt van Egyptisch katoen is gemaakt, is het belangrijk om op de volgende aspecten te letten:

 • De afwerking van het overhemd: hoe zijn de stiksels? Ziet u losse draden? Zitten de knopen recht op een rij?
 • Nu we het toch over knopen hebben... let goed op dat de knopen stevig vast zitten en er geen losse draden zijn. Overhemden van hoge kwaliteit hebben doorgaans parelmoer knopen en géén plastic knopen.
 • Let op hoe het patroon doorloopt als u een overhemd (al dan niet van Egyptisch katoen) met een patroon koopt. Bij overhemden van hoge kwaliteit loopt een patroon netjes door op bijvoorbeeld het voor- en achterpand, en tussen de schouders en de mouw aanzet.


Kwaliteit gaat niet alleen over het shirt zelf. Ook de geleverde service is belangrijk. Weet de verkoper waar hij het over heeft? Houden ze rekening met uw wensen? Wanneer u online winkelt, is het belangrijk om contact op te nemen met de klantenservice en rechtstreeks met iemand te praten als u vragen heeft. Let ook op het retourbeleid, voor het geval u ooit teleurgesteld bent in een overhemd van Egyptisch katoen.