Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x

Wat is een Fitted Overhemd?

Overhemden zijn er in soorten en maten en deze kennen verschillende benamingen. Daarom ga ik voor u op onderzoek naar de pasvormen van overhemden. In dit artikel beantwoord ik de vraag: Wat is een fitted overhemd?


Fitted overhemd voorbeeld
 

Een fitted overhemd is een, zoals het woord al doet vermoeden, aansluitend overhemd. Het overhemd is getailleerd, waardoor hij goed aansluit op het lichaam.

 

Een fitted overhemd, een overhemd dat wat meer getailleerd valt, heeft een erg hedendaagse pasvorm. Overhemden met een taille zijn in de mode, dus wat dat betreft zit u helemaal goed met een fitted overhemd.

 

Pasvormen van overhemden krijgen zoveel verschillende namen dat de verschillen en overeenkomsten niet meer bij te houden zijn en er veel verwarring kan ontstaan.

 

Er is nog veel meer te vertellen over de pasvorm van een fitted overhemd en andere soorten en maten overhemden. Ik ga u meer vertellen over het fitted overhemd, de andere pasvormen en ik bied u een overzicht van alle verschillen.

 

Pasvorm van fitted overhemden

Een fitted overhemd heeft een getailleerde pasvorm. Het is een moderne pasvorm: tegenwoordig zijn er veel getailleerde overhemden te vinden en zijn ze helemaal in de mode.

 

Oorspronkelijk bestonden er alleen rechte overhemden, waarbij de stof bij de borst even breed is als bij de buik. In de loop der jaren zijn overhemden met een taille steeds meer in de mode geraakt, waardoor er nu onderscheid wordt gemaakt tussen klassieke pasvormen waarbij de pasvorm recht is en moderne, meer getailleerde pasvormen.

 

De stof van een fitted overhemd is dus bij de buik minder breed dan bij de borst. Een fitted overhemd staat bij de meeste mannen met een normaal postuur goed en kan mooi afkleden. Fitted is een gangbare pasvorm: het kleed af, maar zit niet te strak waardoor er nog lekker in bewogen kan worden.

 

Voor de mannen met een buikje kan een fitted overhemd soms net verkeerd vallen, doordat het getailleerde ervoor zorgt dat knoopjes bij de buik (bijna) op springen staan.

 

De stof van een fitted overhemd is dus bij de buik minder breed dan bij de borst. Dit heeft consequenties voor wie het fitted overhemd kan dragen: wanneer u een buikje heeft, is het niet aan te raden om voor deze fit te gaan.

 

Het overhemd gaat in dat geval te strak rond uw buik zitten, waardoor de knoopjes bijna openspringen. Een klassiek overhemd komt bij u dan beter tot zijn recht.

 

Een fitted overhemd valt slank en sluit door de taillering aan op uw lichaam, wat er heel gekleed uitziet. Toch is het aan te raden om eerst uw maten op te (laten) meten, in dit geval vooral uw taillemaat. Hiermee zorgt u ervoor dat u een perfect gesneden overhemd heeft dat jaren mee kan.

 

Verschil tussen fitted en andere pasvormen

Tegenwoordig is er een woud aan namen voor verschillende overhemd pasvormen. Zoals ik eerder al aanhaalde, was het vroeger vrij eenvoudig: er was één soort overhemd, die qua pasvorm rechttoe, rechtaan was. Maar mode verandert, ook die van overhemden. Zo zijn er steeds meer namen voor pasvormen bijgekomen, veel verschillende namen worden ook voor precies dezelfde pasvorm gebruikt. Tijd voor wat overzicht.

 

 

Strak

Getailleerd

Licht getailleerd

Recht

Wijd

Tight fit

++

-

-

-

-

Smart fit

++

-

-

-

-

Super slim fit

++

-

-

-

-

Body fit*

+

+

+

-

-

Slim fit*

+

+

+

-

-

Tailored fit

-

+

+

-

-

Fitted

-

+

+

-

-

Loose fit

-

-

++

-

-

Contemporary fit

-

-

++

-

-

Modern fit

-

-

++

-

-

Classic fit

-

-

+

++

-

Core fit

-

-

+

++

-

Custom fit

-

-

+

++

-

Regular fit

-

-

+

++

-

Comfort fit

-

-

-

+

+

* Het verschilt per merk hoe getailleerd deze pasvorm precies valt.
 

Voordelen en nadelen van fitted overhemden

Een fitted overhemd is helemaal hedendaags en omdat het zo in de mode is, zult u veel overhemden in deze pasvorm tegenkomen. Laat u niet gek maken door alle alternatieve namen: fitted, tailored fit, body fit en slim fit zijn vier verschillende namen voor dezelfde pasvorm.

 

Een voordeel van een fitted overhemd is dat hij prachtig kan afkleden, terwijl u er alsnog lekker in kunt bewegen. Wanneer u voor nog meer taille gaat, kunnen overhemden te strak gaan zitten.

 

Nadelen aan deze fit zijn er dan ook niet echt te noemen, behalve misschien dat de pasvorm voor een de stevigere man niet ideaal is.

 

Wanneer draag je fitted overhemden?

Bij een fitted overhemd hoort natuurlijk een getailleerd pak. Wanneer u een klassiek colbert over een fitted overhemd draagt, valt de taille namelijk weg. Doordat een fitted overhemd licht getailleerd is, kunt u hem naar allerlei gelegenheden dragen.

 

Een fitted overhemd met een licht getailleerd pak staat fantastisch, maar let wel op de juiste maat. Bij een lichte taillering is dit belangrijker dan wanneer u een klassiek pak koopt.

 

Gerelateerde vragen

Wat is een regular fit overhemd? Een regular fit overhemd heeft een recht model en is hetzelfde als custom fit, core fit en classic fit. Dit is het meest klassieke overhemd: vroeger hadden alle overhemden deze pasvorm.

Een regular fit overhemd wordt gedragen met een klassiek, rechtgesneden pak.

 

Wat is een comfort fit overhemd? Een comfort fit overhemd is recht en wijd. De naam zegt het al een beetje 'comfort' -- het overhemd biedt u comfort en moet dus vooral lekker zitten. Door de rechte snit en wijde (= geen) taille, is het een erg comfortabel overhemd dat vaak casual gedragen wordt.

 

Wat is het verschil tussen modern fit vs. slim fit? Het verschil tussen een modern fit en een slim fit overhemd is de mate van taillering. Een modern fit overhemd heeft slechts een lichte taillering, terwijl een slim fit overhemd veel sterker getailleerd is.

Let wel op: voor een slim fit overhemd wordt bij ieder merk een andere mate van taillering genoemd. Bij een Italiaans merk zal er bij deze fit een sterkere taillering zijn dan bij een Nederlands merk.