Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Hoe draag je bretels?

Bretels worden gedragen om de broek omhoog te houden, en kunnen worden gedragen in plaats van een riem. Bretels waren vroeger onderdeel van het ondergoed, en ze mochten daarom niet zichtbaar zijn. Tegenwoordig is dat anders, en worden bretels juist als een zeer formele accessoire beschouwd. Ze vallen daarbij in dezelfde categorie als manchetknopen en dasspelden. Wilt u uw outfit wat extra’s geven? Dan zijn bretels de perfecte uitkomst.


Bretels met riem - goed of fout?
 

Wat zijn bretels?

Bretels zijn elastische banden om uw broek omhoog te houden. Ze vervullen dezelfde functie als een riem. Bretels worden vooral door heren gedragen, en dienen als vervanging voor de riem. De naam bretels komt van het Franse ‘bretelles’, en betekent letterlijk draagband.

 

Hoe draag je bretels?

Bretels worden bevestigd aan de ceintuur van de pantalon, met behulp van clips of patten (leren lussen). De metalen clips zijn het gemakkelijkst en het meest populair. Lederen lussen zien er klassieker uit en vergen iets meer inspanning dan de clip-ons.

 

Kunt u bretels met een riem dragen?

U kunt bretels niet met een riem dragen. De etiquette schrijft voor dat u ofwel een riem, ofwel bretels gebruikt om uw broek omhoog te houden. Draag dus nooit een riem met bretels. Er bestaat één uitzondering; dat zijn de speciale bretels-riemen. Dit is een riem waaraan u de bretels vasthaakt met trigger snaps. U heeft de riem dan dus nodig om de bretels te dragen. Dit is een ouderwetse manier van dragen, en werd vooral in het Wilde Westen gebruikt. Tegenwoordig is het niet gangbaar om een riem met bretels te combineren.

 

Hoe horen bretels te zitten?

Bretels horen licht op spanning te staan, maar u wilt voorkomen dat uw broek omhoog wordt getrokken. De bretels mogen dus wat speling hebben. U stelt zo op een hoogte af die voor u comfortabel is. De ceintuur van uw pantalon hoort te vallen op de taille of de heup, afhankelijk van het model.

 

Hoe doet u bretels om?

U trekt eerst de broek aan. Bevestig de clips of lussen daarna aan de ceintuur. Leg dan de banden van de bretels over uw schouders. Zijn de bretels te lang of te kort? Stel de band af met behulp van de metalen stellers. Tip: bevestig de bretels aan de achterkant van de broek voordat u deze aantrekt.

 

Hoe stelt u de lengte van bretels af?

U past de lengte van de bretels af met de metalen stellers. Deze bevinden zich op de band van de bretel. U kunt de stellers hoger en lager op de band zetten en zo de lengte aanpassen. De stellers horen idealiter tussen onder uw schouder en boven uw middenrif te zitten.

 

Welke broek draagt u met bretels?

Bretels dragen het prettigst met hooggesneden broeken. De perfecte broek voor bretels is een hoge broek zonder lussen. Een broek met riemlussen hoort eigenlijk niet met bretels gedragen te worden. Een broek met riemlussen hoort altijd met een riem gedragen te worden. Bretels kunnen met iedere broek gedragen worden, maar zijn ontworpen om te dragen op een hoge taille. Zulke broeken vallen niet op de heup, maar op de taille.

 

Hoe draagt u bretels bij black en white tie?

Bij de dresscode black en white tie horen respectievelijk zwarte en witte bretels. U draagt op een smoking geen riem, maar altijd bretels. Gebruik als bevestigingsmethode de patten (lussen) van de bretels. U hoort bij een smoking geen andere kleuren bretels te dragen.

 

Hoe draagt u bretels bij formele gelegenheden?

Kies bij formele gelegenheden bretels in de kleur van het kostuum, overhemd, of kies voor een complementaire kleur. Bretels horen niet op te vallen. De bretels voegen als accessoire voldoende toe aan uw outfit, zonder erg opvallende dessins en kleuren. De bretels vallen weg onder uw gilet of jasje, en zijn daarom niet zichtbaar.

 

Hoe draagt u bretels bij informele gelegenheden?

Bij informele gelegenheden kunt u bretels met zeer opvallende dessins dragen. Bretels geven u hier de mogelijkheid uw outfit verder personaliseren. De bretels mogen zichtbaar zijn. U bereikt een meer casual uitstraling door bretels te dragen op alleen een overhemd (zonder jasje). Bretels in een contrastkleur geven uw outfit nog meer speelsheid.

 

Waarom zijn bretels minder populair dan een riem?

De bretels waren zeer populair tot de Eerste Wereldoorlog. Tot die tijd werden herenbroeken hooggesneden. Hooggesneden betekent dat de ceintuur van de broek op de taille valt. Daarom was een riem minder praktisch. Tijdens de Eerste Wereldoorlog moest men praktisch gekleedt zijn. Hooggesneden broeken verdwenen uit beeld; soldaten droegen een laaggesneden broek. Het was praktischer om deze met een riem omhoog te houden. Na de oorlog bleef de lage snit populair, en bleef men riemen dragen.

 

Het verschil tussen patten en clip-ons

Er zijn twee bevestigingsmethoden voor bretels: clip-ons en ‘patten’ (leren lussen). De clip-ons kunt u gemakkelijk aan de rand van uw broek vastklemmen. Om de bretels te dragen met leren lussen, moet u knopen op uw ceintuur (laten) zetten. Deze knopen zitten doorgaans aan de binnenkant. Clip-ons kunnen de ceintuur van uw broek beschadigen, zeker waneer u de bretels vaak draagt. De leren lussen zorgen daarnaast voor twee keer zoveel bevestigingspunten, wat slijtage tegengaat.