Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
Actie: 6 pakjes sokken bestellen naar keuze = 3 betalen (goedkoopste pakjes zijn gratis) < BESTEL snel >

Hoe draag je een overhemd?

Het overhemd is zo veelzijdig dat het soms verwarrend kan zijn hoe u een overhemd nu eigenlijk hoort te dragen. In dit artikel leg ik het uit.

Man in smoking
 

Hoe draag je een overhemd? Wanneer u een nette indruk wilt maken draagt u het overhemd altijd in uw broek. Voor formele gelegenheden draagt u het met een stropdas. Zonder stropdas laat u enkel het bovenste knoopje open. Voor een informele uitstraling kunt u de mouwen opstropen en eventueel het overhemd uit uw broek laten.

U kunt een overhemd dragen bij zakelijke gelegenheden, maar ook in informele settings. Hoe u het overhemd precies draagt bepaalt welke uitstraling u eraan geeft. In de basis geldt dat een overhemd een goede pasvorm moet hebben. Verder moet het schoon en netjes zijn.

Manieren om een Overhemd te Dragen

Een overhemd kan op heel veel manieren gedragen worden. Dit simpele kledingstuk is perfect voor bijna iedere gelegenheid. Hieronder een overzicht van de verschillende manieren van dragen, en daarbij welke uitstraling u ervan krijgt.

Formele gelegenheid

U stopt het overhemd in uw broek en laat de mouwen naar beneden en dichtgeknoopt. U draagt het voor nette gelegenheden het beste met een stropdas. Knoop daarvoor het shirt helemaal tot boven dicht. Voor een extra fraaie indruk kunt u een overhemd met dubbele manchet kiezen.

Bijvoorbeeld dit fraaie overhemd van Calvin Klein.

Voorbeeld van zulke gelegenheden: zakelijke besprekingen, bruiloften.

Nette uitstraling

Gaat u naar uw werk, of wilt u er gewoon netjes en toegankelijk uitzien? Draag het overhemd dan op dezelfde manier, maar zonder stropdas. Let op dat u enkel het bovenste knoopje opendoet. Het knoopje eronder mag natuurlijk ook open gelaten worden, maar dat wordt als minder netjes gezien. U hoort het overhemd altijd in uw pantalon te stoppen bij nette gelegenheden.

Combineer met een pantalon of chino en nette schoenen.

Voorbeeld van zulke gelegenheden: kantoor, borrels.

Casual uitstraling

Als u een meer ontspannen indruk wilt maken, kunt u de mouwen van het overhemd opstropen. Ook bij casual gelegenheden is het gangbaar om uw overhemd in te stoppen.

Combineer met een spijkerbroek of chino en nette schoenen of sneakers.

Voorbeeld van zulke gelegenheden: vrije dag, winkelen, sportevenement van de kinderen.

Nonchalant uitstraling

Het is tegenwoordig modieus en ook geaccepteerd om er expres nonchalant uit te zien. Hiervoor laat u het overhemd uit uw broek hangen, en laat u de mouwen los - die kunt u ook opstropen. Boven de elleboog ziet er wat stijver uit; net onder de elleboog iets meer ontspannen. Let erop dat als u het overhemd niet instopt de lengte goed moet zijn. Een korter overhemd staat hier mooier.

Combineer met een spijkerbroek en sneakers.

Voorbeeld van zulke gelegenheden: vrije dag, thuis op de bank, boswandeling.

Andere dingen om op te letten

 • Zorg er altijd voor dat uw overhemd de juiste pasvorm heeft. Ik leg hieronder uit wanneer een overhemd goed zit.
 • Zorg dat u de juiste boord kiest - meer informatie vindt u hieronder.
 • Zorg voor de juiste kleur - neutrale kleuren zijn gepast voor dresscodes en formele gelegenheden; bij een casual gelegenheid kunt u voor fellere kleuren kiezen (al worden opvallende kleuren en patronen steeds meer geaccepteerd).
 • Zorg dat het overhemd schoon en netjes is. Nette overhemden moeten eigenlijk altijd gestreken worden.
 • Kies de juiste stof - fijne en gladde stoffen (bijvoorbeeld Poplin en Royal Oxford) zien er netter uit, ruwere stoffen informeler (twill).

Wilt u meer weten over stoffen? Lees dan hier ons artikel over de verschillende materialen waar een overhemd van wordt gemaakt.

Wanneer draag je een overhemd?

U kunt een overhemd dragen op een bruiloft, bedrijfsfeest, borrel, een avondje uit en bij casual gelegenheden. Het overhemd is heel veelzijdig. Een mooi shirt geeft iedere outfit een beetje extra stijl. Maar zelfs een overhemd kan er slordig uitzien. Hoe u kiest het overhemd te dragen bepaalt welke uitstraling het geeft.

Draag je een overhemd nonchalant of strak?

Een nonchalante look is modieus, en bij sommige gelegenheden misstaat het zeker niet. Maar hou er rekening mee dat sommige events zich minder goed voor deze look lenen. Voor een nette uitstraling draagt u het overhemd in uw broek, en draagt u de boord niet (te ver) open. Zorg er ook voor dat het overhemd schoon en gestreken is. Voor een nonchalante look kunt u het overhemd juist losser dragen. U kunt de boord dan open laten en het shirt niet instoppen. U kunt het strijken dan ook achterwege laten.

Wanneer draag je een overhemd in je broek?

Draag uw overhemd in uw broek bij formele gelegenheden, zoals op kantoor, bij bedrijfsborrels, bruiloften, gala’s en andere vieringen. Draag uw overhemd altijd in uw broek wanneer u een kostuum draagt, of onder een jasje. Volg uit van uw outfit: is het een nette outfit? Dan draagt u het overhemd in uw broek.

Wanneer draag je een overhemd uit je broek?

U kunt uw overhemd uit uw broek dragen bij informele gelegenheden. Persoonlijke afspraken zijn vaak iets informeler. Bijvoorbeeld vriendschappelijke borrels, een dagje uit met de familie of een zaterdagmiddag winkelen. U kunt er dan voor kiezen het overhemd niet te strijken en los te dragen. U hoeft het overhemd niet in te stoppen.

De kraag bepaalt de uitstraling van de outfit

Een van de belangrijkste details van iedere nette outfit is de pasvorm van de kraag. Uw gezicht is belangrijk, en daardoor ligt extra nadruk op uw boord. Een kraag moet goed aansluiten rond uw hals, en niet teveel speling hebben. Verder bepaalt het model boord de uitstraling van uw hele outfit. Wijd weggesneden kragen, zoals de Haifisch (of cut-away) zien er modern uit, terwijl een smalle kraag, zoals de Penny, een klassieke uitstraling geeft.

De kraag bepaalt de uitstraling van het overhemd

Wanneer draag je een kraag open en wanneer dicht?

Heeft u een formele gelegenheid en trekt u een overhemd aan? Draag dan uw boord dicht met een stropdas. Is de dresscode wat losser? Dan kunt u de stropdas achterwege laten: laat het bovenste knoopje open. Draag uw kraag nooit te ver open bij nette bijeenkomsten: dat geeft een nonchalante uitstraling. Bij een meer casual outfit kunt u de boord verder open dragen.

Hoe draag ik een overhemd bij een dresscode?

Geldt er een dresscode, zoals gala, avondkleding of business casual? Dan draagt u het overhemd het best netjes gestreken, ingestopt en het liefst met een stropdas. Bij de dresscode smart casual kunt u een overhemd zonder stropdas dragen, en de kraag los laten.

Wanneer draag je een gilet?

U draagt een gilet als onderdeel van een kostuum. Ze geven een zeer formele uitstraling, en worden vooral gedragen in formele settings: op een bruiloft, bij een gala, of tijdens een belangrijke zakelijke gebeurtenis. Gilets zijn onderdeel van het driedelig pak: pantalon, colbert, gilet. Het is traditie om het onderste knoopje open te laten.

Wanneer heeft een overhemd een goede pasvorm?

De pasvorm bepaalt de uitstraling van ieder overhemd. Iedere pasvorm valt anders op uw lichaam: sommige modellen vallen wijder, anderen kleden juist af. Een goede pasvorm begint bij de juiste maat. Een comfort fit model valt weliswaar wijder dan een slim fit overhemd, maar dat betekent niet dat de maat minder nauw komt. Neem altijd goed uw maten op voor u een overhemd koopt, ook bij lossere modellen. Hulp nodig bij het meten? Lees hier onze tips.

Welke pasvorm bij welke gelegenheid?

Er is een goede pasvorm voor iedere gelegenheid. Houdt een wijdere pasvorm aan voor informele gelegenheden, zoals comfort fit. Houdt voor formele gebeurtenissen liever slanker gesneden modellen aan, zoals de modern fit of slim fit.


De pasvorm moet aansluiten bij het kostuum

De vuistregel is dat het overhemd de snit van het kostuum moet volgen. Bij een slanke snit draagt u het best een slim fit overhemd. Een klassiek pak heeft een rechte snit: daaronder draagt u het best een regular fit dress shirt. U bereikt met recht gesneden modellen een klassieke uitstraling, met getailleerde modellen bereikt u een moderne look.

Wanneer draag je een overhemd? — samenvatting

 • overhemden kunnen zowel zakelijk als informeel gedragen worden
 • draag het overhemd netjes bij formele gelegenheden
 • formele gelegenheden zijn bijvoorbeeld:
  • bedrijfsfeest
  • borrel
 • bruiloft of begrafenis
 • draag het overhemd wat losser bij informele gelegenheden
 • informele gelegenheden zijn bijvoorbeeld:
  • een dagje uit met familie
  • een middagje winkelen
  • een avond uit met vrienden

Hoe draag je een overhemd? — samenvatting

 • bepaal voor welk soort gelegenheid u zich kleedt
 • bedenk of er een specifieke dresscode geldt
 • kies of u voor een nette of meer nonchalante look wilt gaan
 • kies voor een nette look een getailleerd overhemd
 • kies voor een nonchalante look een wijder overhemd
 • draag bij een nette look uw overhemd in uw broek
 • draag bij een nonchalante look uw overhed uit uw broek
 • strijk uw overhemd voor nette gelegenheden
 • hanteer de juiste maat en pasvorm
 • bepaal of u het overhemd met of zonder stropdas draagt
 • kies de juiste kraag