Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Hoe heet moet je een overhemd wassen? ( + 6 wastips)

In dit artikel vertel ik u meer over hoe u een overhemd wast en vooral hoe heet, gezien het wasprogramma van grote invloed kan zijn op het overhemd. Een kwalitatief overhemd heeft een lange levensduur, mits u er goed voor zorgt. Daarom is het belangrijk om te weten hoe u dit doet.


Hoe heet moet kun je een overhemd wassen?
 

Hoe heet moet je een overhemd wassen? U wast een overhemd op maximaal 30 graden. Een overhemd is een kwetsbaar kledingstuk, waardoor u het absoluut niet te heet moet wassen. 15 tot 30 graden is heet genoeg, anders zal de kwaliteit van uw kledingstuk snel achteruitgaan.

 

Wanneer u een overhemd te heet wast, kan dat onnodige slijtage veroorzaken, en andere complicaties opleveren. Hieronder geef ik zes concrete tips die ervoor zorgen dat uw overhemden altijd goed worden gewassen.

 

Hoe Was Je een Overhemd?

Delicaat kledingstuk

Een overhemd is een delicaat kledingstuk, waardoor er specifiekere wasvoorschriften gelden dan voor bijvoorbeeld een sweater. Overhemden zijn gemaakt van een kwetsbare stof, het liefst linnen of mooi katoen, hebben boorden, knoopjes en een kraag. U kunt zich vast voorstellen: daar moet voorzichtig mee om worden gegaan.

 

Ervan uitgaande dat u een zo lang mogelijke levensduur voor uw overhemd voor ogen heeft, geef ik u wat tips om uw overhemd goed te verzorgen.

 

Wat gebeurt er als u het overhemd toch te heet wast?

Te heet wassen zal zorgen voor slijtage. De kleur wordt doffer en de stof minder stug. Daarnaast kan het te heet wassen van uw overhemd ervoor zorgen dat uw overhemd krimpt, vooral als deze van katoen gemaakt is. Dat wilt u natuurlijk al helemaal niet.

 

Ook het toerental kan beter niet hoger dan 600 zijn. Een te hoog toerental zal anders ook voor meer slijtage zorgen.

 

Men vraagt zich ook wel eens af of het niet beter is om een overhemd met de hand te wassen. Om deze vraag alvast getackeld te hebben: dit is niet nodig. Moderne wasmachines zijn goed genoeg gebouwd om delicate kledingstukken als overhemden te kunnen wassen.

 

Lees door voor onze zes concrete overhemd-wastips.

 

Tip 1: Was uw overhemd niet te snel

Het te vaak wassen van een kledingstuk kan vervelende gevolgen hebben voor de levensduur. Was uw overhemd daarom alleen als deze echt vies is. Dat wil zeggen, wanneer er vlekken op zitten, hij vies ruikt of er transpiratieplekken te zien en te ruiken zijn.

 

Tip 2: Draai verschillende wassen voor verschillende kleuren

Misschien overbodig, maar het is van uiterst belang dat u kleur bij kleur wast. Witte overhemden gaan bij witte overhemden of andere fijne witte was, zwart bij zwart, gekleurd bij gekleurd.

 

Hiermee zorgt u ervoor dat de kleuren van uw overhemden mooi blijven, ze niet dof worden en daardoor langer mooi zijn om aan te trekken. Ook al is een overhemd nog heel en is alleen de kleur wat doffer, de allure is er al snel af.

 

Tip 3: Gebruik een waszak/wasnetje voor extra bescherming

Weet u het nog niet zo zeker, uw mooie overhemden in de wasmachine? Gebruik dan een wasnetje voor extra bescherming. Door een netje te gebruiken voorkomt u dat uw kledingstuk te veel tegen de trommel aanslaat of knoopjes in de trommel blijven haken.

 

Tip 4: Was uw overhemden in een moderne wasmachine

Zoals ik al aanhaalde, is het niet nodig om uw overhemden met de hand te wassen. Wel kan ik u aanraden om een moderne wasmachine te gebruiken. Hedendaagse wasmachines kunnen allerlei soorten was aan en hebben speciale programma's voor delicate was.

 

Tip 5: Gebruik niet te veel wasmiddel

Wasmiddel is natuurlijk nodig om ervoor te zorgen dat uw overhemden schoon worden, maar de aanbevolen hoeveelheid is vaak ruim genomen en kan zelfs zorgen voor slijtage. Gebruik daarom de helft van wat er op de verpakking van uw wasmiddel staat vermeld.

 

Tip 6: Was al uw overhemden binnenstebuiten

Om de enkele keer dat er toch een keer een haaltje of een vlekje door de wasmachine in uw overhemd wordt gemaakt, raad ik u aan om te allen tijde uw overhemd binnenstebuiten te wassen. Ik garandeer u: daar blijft hij langer mooi van.

 

Na het wassen

Om ook na het wassen zo goed mogelijk voor uw overhemden te zorgen, raad ik u aan ze gelijk uit de was te halen en op te hangen. Dat houdt in: niet de overhemden eerst een paar uur in de wasmachine laten liggen en ze daarna pas ophangen.

 

Hang uw overhemden zo nat mogelijk op aan een hanger. Zo voorkomt u ook gelijk dat u nog met een strijkijzer aan de gang moet. Door uw overhemden op te hangen zorgt u er meteen voor dat ze glad worden.

 

De laatste vouwen kun u wel met een strijkijzer weghalen. Zorg er hierbij wel voor dat u uw strijkijzer niet te heet heeft staan. U kunt er ook voor kiezen om een handstomer te gebruiken.

Ik wil u op het hart drukken om uw overhemden alleen maar aan de lucht te laten drogen. Stop ze niet in een wasdroger, dit zal zorgen voor slijtage.

 

Gerelateerde vragen

Moet ik een overhemd wassen voor het dragen? U hoeft een overhemd niet te wassen voordat u deze de eerste keer gaat dragen. Als u dit zelf prettig vindt, is het natuurlijk geen probleem. Mocht u uw overhemd wassen voordat u deze draagt, denk dan wel aan de wastips die ik zojuist in dit artikel heb uitgelicht.

 

Op welk programma moet ik mijn overhemd wassen?Op welk programma u uw overhemd moet wassen hangt af van uw wasmachine. Ik raad u aan om altijd een programma voor fijne was te gebruiken, maar deze verschillen per wasmachine. Sommige wasmachines hebben zelfs meerdere programma's voor fijne was.

 

Let er daarom op bij het instellen van een wasprogramma dat het aantal graden op 15 of maximaal 30 graden staat. Het toerental van het programma mag niet hoger dan 600 staan. Als u deze hoger heeft staan, dan kan er alsnog slijtage plaatsvinden.

 

Moet ik een overhemd wassen of stomen? U kunt een overhemd zowel wassen als stomen. Ik zou u aanraden om thuis uw overhemd te wassen. Mocht u geen waskoning zijn, dan kunt u er altijd voor kiezen om uw overhemd naar een stomerij te brengen.

 

Tegenwoordig zijn er wel handige handstomers te koop. U kunt ervoor kiezen om na het wassen en laten drogen van uw overhemd, hem met een hand- of thuisstomer te behandelen. U maakt uw overhemd hiermee netjes en een strijkijzer is niet meer nodig.

 

Bovendien kost het minder gedoe dan wanneer u uw overhemd strijkt en voorkomt u dat u te heet strijkt en er lelijke plekken in uw overhemd komen.

 

Moet ik een overhemd met de hand wassen? Het is niet nodig om uw overhemd met de hand te wassen. Was uw overhemd niet te vaak, maar als u dit toch doet, is het goed om een wasmachine het kledingstuk écht goed schoon te laten maken.

 

Moderne wasmachines zijn ervoor ontwikkeld om allerlei soorten was aan te kunnen, inclusief overhemden. U kunt uw overhemd daarom gerust in de wasmachine wassen.