Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE SALE IS BEGONNEN: TOT 50% KORTING! >

Hoe kies je de juiste maat riem?

U kiest de juiste maat riem door uw taillemaat te weten, en de juiste maat riem erbij te kiezen. Er zijn verschillende manieren om de maat van uw taille te meten. Hieronder beschrijven we de verschillende methodes uitgebreid, en geven we tips om tot de juiste maat riem te komen.
 


 

Waarom is de juiste riemmaat belangrijk?

De juiste maat riem is belangrijk voor de functie van de riem. Een riem werkt enkel wanneer deze de perfecte pasvorm heeft. Een riem die te wijd is houdt uw pantalon niet goed omhoog, en verliest daarmee iedere functionaliteit. Een te krappe riem zit oncomfortabel, zal knellen, en oogt niet mooi, omdat het de broekrand opvouwt.

 

Welke taillemaat heb ik?

Uw taillemaat is de omtrek van uw taille in centimeters, op de plek waar u uw riem draagt. Riemmaten gebruiken de taillemaat en worden ook aangegeven in centimeters. U kunt een indicatie van uw taillemaat krijgen door het maatlabel van uw best-passende broek te lezen.

 

Manieren om de riemmaat te meten

U kunt uw taillemaat op drie verschillende manieren meten. De meest voor de hand liggende methode is het meten van uw taille met behulp van een meetlint. Wilt u uw ideale riemmaat zeer precies weten? Dan kunt u ook een oude riem gebruiken om uw taillemaat op te meten. U kunt de lengte van de riem ook kiezen op basis van uw broekmaat.

 

Hoe taille meten met meetlint?

Pak een meetlint dat flexibel is. Bepaal waar normaliter uw riem valt. Dit kan zowel op de heup, als op uw taille zijn. Leg het meetlint om uw taille op de plek van de riem. Houdt hierbij uw pantalon aan, maar draag geen riem. Adem in; dit voorkomt dat de riem afzakt wanneer u ademt. Lees het punt af waar het meetlint overlapt. U heeft nu uw taillemaat in centimeters.

Hoe taillemaat meten met behulp van een riem?

U kunt ook een oude riem gebruiken om uw taillemaat te meten. Leg de riem om uw middel en gesp deze vast. Onthoud in welk gaatje de gesp valt. Doe nu de riem af en meet de afstand tussen het gaatje en de gesp. U heeft uw ideale riemmaat gevonden. Deze meten is de nauwkeurigste.

 

De voordelen van deze methode: de meting rekening houdt rekening met de dikte van de riemband, en u neemt altijd op precies de juiste plek de maat.

 

Hoe maat van riem bepalen op basis van uw broekmaat?

Heeft u geen meetlint voorhanden? Dan kunt u de maat van uw riem gemakkelijk bepalen aan de hand van uw broekmaat. Lees daarvoor het maatlabel van uw best-passende broek. De taillemaat staat altijd als eerste aangegeven. De pijplengte wordt als tweede aangegeven. Deze maten zijn vaak in inches, en vallen meestal tussen 28 en 38 inch. U zult de maat dus moeten omrekenen. U kunt dat doen door de inch-maat te vermenigvuldigen met 2,54 cm. U kunt ook onderstaande tabel gebruiken om snel uw taillemaat van inches naar centimeters om te rekenen:
 

Taillemaat in inches

Taillemaat in centimeters

28

71,1

29

73,6

30

76,2

31

78,7

32

81,3

33

83,8

34

86,4

36

91,4

38

96,5

40

101,6

42

106,7

44

111,76

46

116,84

48

121,92

 

De juiste maat riem kiezen

Wat is de perfecte maat riem?

Een perfect passende riem sluit nauw aan op uw taille, ook wanneer u inademt. De perfecte maat sluit u op het middelste gaatje: het middelste gaatje zou het meest comfortabele moeten zijn. U moet de resterende riemband in de eerste lus van uw pantalon weg kunnen stoppen, zonder band over te houden. De riem houdt uw pantalon goed op zijn plaats, houdt uw overhemd in uw broek, en knelt niet.

 

U kent uw taillemaat; hoe kiest u nu de juiste riem?

U weet uw precieze taillemaat, maar hoe kiest u nu de juiste maat riem? Riemen worden niet gemaakt in oneindig veel lengtes; tenzij u iets op maat laat maken moet u een standaardmaat kiezen. U kiest daarvoor de riemmaat die het dichtst bij uw taillemaat licht. Heeft u een taillemaat van 86 cm? Dan kiest u een riemmaat van 85. Bij een taillemaat van 92 cm kiest u voor een riemmaat van 90.

 

Welke maten riem zijn er?

De standaard riemlengtes zijn 85, 90, 95, 100. Er zijn ook extra korte (80) en extra lange riemen ( > 100). Deze maat is gemeten vanaf de gesp, tot het middelste gaatje. De resterende riemband is ongeveer 15 cm lang. De totale lengte van de riem bedraagt altijd 15 cm meer dan de riemmaat. Let dus op dat u voor het kiezen van de riem de riemmaat gebruikt, en niet de totale lengte van de riem.

 

Kies de juiste maat riem met deze omrekentabel

Zie voor het volledige overzicht de volgende omrekentabel:

Maat

Riemmaat in cm

Taillemaat in cm

Taillemaat in inches

XS

80

75 - 85 cm

31

S

85

80 - 90 cm

33

M

90

85 - 95 cm

35

L

95

90 - 100 cm

37

XL

100

95 - 105 cm

39

XXL

105

100 - 110 cm

41

XXXL

110

105 - 115 cm

43

4XL

115

110 - 120 cm

45

 

Hoe bepaalt u uw riemmaat? (in het kort)

Bepaal uw riem maat op basis van de volgende stappen:

 1. Pak een meetlint,
 2. meet de omvang van uw taille, op de plek waar de riem valt,
 3. lees uw taillemaat af.
 4. Of: kies de maat riem die het dichtst bij uw taillemaat komt,
 5. pak een oude riem en trek deze aan,
 6. onthoud welk gaatje het meest comfortabel is,
 7. doe de riem af en meet de lengte tussen gesp en dit gaatje.
 8. Of: pak een comfortabele broek en lees de taillemaat af uit het maatlabel,
 9. reken een taillemaat in inches om naar centimeters.
 10. Controleer of de nieuwe riem sluit op het middelste gaatje,
 11. controleer of de resterende band netjes weggestopt kan worden in de eerste lus van uw pantalon.