Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Hoe kiest u het juiste wasmiddel voor uw kleding?

Verschillende soorten kleding hebben verschillende soorten wasmiddelen nodig. In dit artikel proberen we uit te leggen welk wasmiddel bij welk kledingstuk hoort.
 

Er is geen wasmiddel dat overal bij past omdat alle stoffen gemaakt zijn van verschillende textielvezels. Als absoluut minimum moet u altijd drie soorten wasmiddelen bij de hand hebben: één voor gekleurde kleding, één voor uw witte was en één voor wol en zijde. Gewone wasmiddelen met agressieve enzymen vernietigen delicate stoffen. Witte kleding moet gewassen worden met een speciaal wasmiddel voor witte stoffen, anders wordt het grijs. En gekleurde kledingstukken verliezen kleur als ze worden gewassen met een wasmiddel voor witte kleding.
 

 

Hoe kiest u het juiste wasmiddel voor uw kleding?  

Waarom u verschillende wasmiddelen nodig hebt

Er bestaat niet zoiets als een universeel wasmiddel. Stoffen worden vervaardigd met verschillende textielvezels en zijn tijdens het productieproces anders voorbereid.
 

Stoffen gemaakt van dierlijke eiwitten, zoals: wol en zijde worden snel afgebroken door een gewoon wasmiddel op basis van enzymen. Gekleurde kleding mag nooit worden gewassen met een wasmiddel voor wit, omdat ze hierdoor hun kleur verliezen. Functionele kleding en sportkleding gaan langer mee als u ze wast met een wasmiddel dat slechte geurtjes tegengaat.
 

Klinkt lastig? Het hoeft niet zo te zijn. Met de drie stapels wasgoed komt u al ver:

  • Eén voor witte kleding en lakens;
  • Eén voor gekleurd textiel;
  • Eén voor kledingstukken van wol en zijde.
     

Hoe weet u welke superlatieven u moet geloven en welk wasmiddel u moet kiezen? Sommige lezers vertellen ons dat ze sterke voorkeuren hebben, vooral als het gaat om de geur van het wasmiddel: "Heerlijk ruikend", merkte een lezer op. "De geur is extreem sterk", zegt een ander – en ze hadden het allebei over dezelfde formule. Maar over het algemeen vallen shoppers meestal in één van de twee groepen: prijsgebaseerd - ze kopen wat er en als ze in de aanbieding zijn - of merktrouw.
 

Uit ons onderzoek is gebleken dat zelfs binnen een enkel merk de prestaties variëren van formule tot formule. En de reinigingskracht is ook afhankelijk van het type wasmiddel. Daarnaast blijkt ook dat er een kloof is tussen de beste vloeistoffen, pods/packs en wasmiddelstrips, die werden getest in onze laboratoria. Strips zijn beter voor het milieu door plastic te verminderen, maar lijken de ingrediënten of concentratieniveaus te missen om het werk te doen. Wat poeders betreft, zult u waarschijnlijk merken dat uw keuzes de afgelopen jaren zijn verkleind. De meeste wasmiddelen die tegenwoordig worden verkocht, zijn vloeibaar en hun populariteit - plus de toename van de verkoop van peulen. Dat betekent dat er maar weinig poeders in de winkelrekken liggen.
 

Uw dagelijkse wasmiddel bevat agressieve enzymen die op eiwit gebaseerde vlekken oplossen en verwijderen, zoals voedselresten, zweet en make-upresten. Wol en zijden stoffen zijn gemaakt van dierlijke eiwitten; daarom zal een gewoon wasmiddel deze stoffen snel aantasten. Wol die slecht is behandeld, zal vol kleine gaatjes zitten en zijden items worden broos.
 

Met de bovenstaande informatie kunt u nu gerust de juiste keuze maken. Dit zijn de top wasmiddelmerken in Nederland:

  1. Ariel Kleur & Stijl;
  2. Robijn Zwitsal geur;
  3. Fleuril Briljante Kleur;
  4. Omo wit waspoeder (maakt alles weer wit).