Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE SALE IS BEGONNEN: TOT 50% KORTING! >

Hoe kleed ik me mannelijker?

In de afgelopen decennia is de mannelijke garderobe veranderd. Vanaf de jaren ’70 zijn mannen zich steeds minder formeel gaan kleden, tot het kostuum - en in sommige gevallen zelfs het overhemd - volledig uit de garderobe verdween. Rond 2000 ontstond een modestroming waarbij mannen zich ‘metroseksueel’ gingen kleden. Hierbij vervaagde de grens tussen mannelijke en vrouwelijke kleding nog verder. Tegenwoordig dragen de meeste (jonge) mannen een t-shirt met spijkerbroek. Comfortabel, maar ook beperkt. Want zulke kleding helpt u niet om er volwassen uit te zien. In dit kennisartikel onderzoeken we hoe u er mannelijker uit kunt zien door de kleding die u draagt.


Mannelijk kleden voor beginners

 

Kleedt u met intentie

Het verschil tussen ‘goedgeklede mannen’ en ‘mannen die er als jongens uitzien’ is niet per sé de kledingstukken die ze dragen. U kunt er evengoed mannelijk uitzien in een jeans met shirt als in een driedelig pak. De intentie waarmee u zich kleedt, maakt alle verschil.

 

Uw ouders leggen ’s ochtends geen kleding meer klaar. Op dezelfde manier zou u niet klakkeloos het advies van de modewinkels moeten volgen. Het is uw verantwoordelijkheid om te bepalen wie u bent, wat u wilt uitstralen, en u daar op te kleden. Wanneer u de mode één op één volgt, straalt u weliswaar uit hip te zijn, maar ook dat u er geen eigen mening op nahoudt.

 

U met intentie kleden betekent dat u zich bewust bent van uw wensen en smaak, uw lichaamseigenschappen, en het beeld dat u wilt uitdragen. U kiest daar vervolgens bewust de kledingstukken bij. Iemand die zich met intentie kleedt zal altijd te onderscheiden zijn van modevolgers, omdat hun kleding een verlengstuk is van hun karakter; het staat daarom altijd beter. Het toont dat u op de hoogte bent van uw eigen wensen en smaak.

 

Stel uzelf vragen over hoe u er uit wilt zien

Een goedgeklede man stelt zichzelf de volgende vragen:

 • Wie ben ik?
 • Wie wil ik zijn?
 • Waar ben ik?
 • Waar wil ik zijn?
 • Wat staat mij goed?
 • Wat wordt er van mij verwacht?
 • Wat verwacht ik van mij zelf?
 • Wat vind ik mooi?

Het antwoord op deze vragen te kennen geeft u het zelfvertrouwen achter uw kledingkeuzes te staan, wat deze ook mogen zijn. En een man die achter zijn outfitkeuze staat, is altijd beter gekleed dan een man die niet weet of hij er achter staat, of waarom hij iets draagt.

 

Durf op te vallen

Wanneer u zich mannelijk gaat kleden, zult u steeds vaker de enige zijn die een stropdas draagt, of een echt kwaliteitsoverhemd. U moet daarom durven opvallen. Zolang u weet welke kleding wel en niet gepast is, en u een duidelijke keuze maakt in hoe u zich kleedt, kunt u iedere kamer met zelfvertrouwen binnenstappen, ook wanneer de rest slecht gekleed is.

Een goedgeklede man denkt niet in termen van ‘ik ben overdressed’, maar denkt in termen van ‘anderen zijn underdressed’.

 

Welke kleding maakt u minder mannelijk?

Hoe intentioneel u zich ook kleedt, door sommige kleding ziet u er nu eenmaal jonger, of meer onervaren uit. Over het algemeen is dit de modieuze, casual kleding. Bijvoorbeeld t-shirts en sweaters met grote merknamen, hoodies, en hemdjes. Ook vervaagde, gescheurde jeans, en t-shirts met levensadvies of punchlines. Alle kleding met een slechte pasvorm maakt u ook minder volwassen.

Voorbeeld van kleding die u minder mannelijk maakt:

Deze kleding maakt u minder mannelijk
 

Welke kleding maakt u mannelijker?

Jasjes en shirts

Kleding die u altijd mannelijker maakt, is kleding waardoor u sterker en langer lijkt, en die de juiste pasvorm heeft. Zulke kleding creëert rechte lijnen en heeft een nauwsluitende fit. Jasjes, colberts en blazers helpen hierbij, omdat ze de schouderlijn aanzetten. Kies voor een lichte schoudervulling om uw schouders aan te zetten (overdrijf het niet). Maar een simpel overhemd helpt hier ook al bij, omdat de schouderlijn sterker is dan bij een t-shirt. Over het algemeen maken alle shirts met sterke lijnen u mannelijker (ook polo’s, bijvoorbeeld). Draagt u het liefst t-shirts? Kies dan voor shirts die wat spier tonen, in effen, donkere kleuren. Een ronde hals accentueert uw borst.


Broeken

Bij broeken zoeken we ook naar een sterke lijn. Broeken met een rechte snit werken het best. Anders dan bij vrouwenmode, wilt u de nadruk niet op uw benen leggen; skinny jeans werken in uw nadeel. Pantalons hebben de voorkeur boven jeans, omdat het iets formeler is. Kies bij voorkeur voor een onopvallende kleur. De grijze flanellen pantalon is niet voor niets de favoriete broek van zoveel mannen.


Kostuum

Het toonbeeld van mannelijkheid is nog steeds een goed passend pak. Iedere man zou een op maat gemaakt (of made-to-measure) pak moeten bezitten.

 

Vuistregel voor mannelijker kleden

De vuistregel onder Britse gentlemen is: ‘een gentleman valt niet op door zijn kleding, maar door zijn karakter’. De kleding moet het karakter natuurlijk wel juist presenteren, dus de sleutel is een goede pasvorm, en het kleden met intentie.

 

De juiste pasvorm

Het belangrijkste in een volwassen uitstraling is voor ieder kledingstuk de juiste pasvorm. Met de juiste pasvorm worden de goede lijnen en eigenschappen geaccentueerd, terwijl een slechte pasvorm uw postuur verzwakt. Een sterk postuur helpt direct er mannelijker uit te zien.

 

Wat is een mannelijk postuur?

Kleding ziet er mannelijk uit wanneer deze een sterke V-vorm creëert, van de taille omhoog naar de schouders. De broek zou niet te slank gesneden moeten zijn. De taillering van uw jasje zou niet overdreven moeten zijn, maar een sterke, doch subtiele taille moeten creëeren. Een rechtvallende pantalon heeft de voorkeur. Alle lijnen in de outfit zijn recht en simpel. Uw schouderlijn en taillelijn is daarbij het belangrijkst.

 

Richt u op kleding waar u zich zelfverzekerd in voelt

Ten tweede is het belangrijk dat u zelfvertrouwen uitstraalt. Daarom moet u zich zelfverzekerd voelen in de kleding die u draagt. Om dat te bereiken kunt u zich natuurlijk zeer casual kleden, maar dat is niet de mannelijke optie. U moet wennen aan uw nieuwe stijl, gewend raken aan hoe het draagt, en er goed uit durven zien zonder u daarvoor te schamen. Daarvoor kunt u het volgende doen:

 

Hoe zorg ik dat ik me comfortabel voel in mijn kleding?

Kleedt u ook goed wanneer u thuis blijft. Onderzoek wijst uit dat u een psychologisch voordeel heeft wanneer u er goed uitziet; dan wordt iedere keer dat u zichzelf in de spiegel bekijkt uw zelfvertrouwen gestimuleerd. Dit werkt natuurlijk ook thuis. Door u ook thuis goed te kleden, profiteert u van dit voordeel; maar u leert ook om u prettig te voelen in uw nette kleren. Onzeker over uw nieuwe overhemd (maar is het een fantastisch shirt)? Draag uw nieuwe overhemd eerst een paar dagen thuis.

 

Weet wat u staat

De realiteit accepteren is volwassen. Leer uw lichaam kennen, en bouw daar uw garderobe omheen. Kies kledingstukken met een pasvorm die met de lijnen van uw lichaam samenwerken. Stel uw garderobe niet samen op basis van hoe u er uit wensta te zien. Zo laat u zien dat u de werkelijkheid accepteert. Door de pasvorm van uw kleding af te stemmen op uw werkelijke bouw toont u zelfkennis en mannelijkheid. Lees voor meer informatie over postuur ons kennisartikel ‘Kledingtips voor verschillende posturen’.

 

Kies de juiste overhemdboord

De boord van uw overhemd helpt uw gezicht te vormen. Een wijdere boord is goed voor bredere gezichten, en maakt uw gezicht smaller. Een smallere boord maakt uw gezicht juist breder. Hetzelfde geldt voor de knoop van uw stropdas. Pas uw keuze aan op de vorm van uw gezicht voor het beste resultaat.

 

Draag een stropdas

Hoewel de stropdas niet meer tot de standaarduitrusting van de man behoort (te formeel), is het een fantastische mannelijke accessoires. Zelfs wanneer u zachte, bijna vrouwelijke kleuren en dessins kiest, staat een stropdas altijd mannelijk. De verticale lijn trekt de aandacht van uw gesprekspartner omhoog, naar uw gezicht; en de dichte boord zorgt voor een strakke, mannelijke uitstraling.


Voorbeeld van mannelijke stropdas en accessoires
 

Beweeg met intentie

Even belangrijk als wat u draagt, is hoe u het draagt. Om mannelijk te ogen, is het belangrijk om doelmatig te zijn: om te bewegen met intentie. Hier geldt hetzelfde als voor uw kledingkeuze. Door eerst na te denken waar u heen wilt, wat u wilt bereiken, wat u wilt uitstralen, en dan daadkrachtig te handelen, worden uw bewegingen direct mannelijker. Twijfel niet.

 

Imiteer uw favoriete mannelijke held

‘Beter gejat dan slecht verzonnen.’ Kies uw favoriete mannelijke held uit, bijvoorbeeld uit een serie of film, en imiteer zijn kledingstijl. Kijk niet zozeer naar de stof, maar meer naar de lijnen die zijn kleding hem geven.

 

Kies de juiste accessoires

Accessoires hoeven niet vrouwelijke te wezen. Er zijn een aantal zeer mannelijke accessoires. Begin bij het juiste horloge: een goed horloge is tijdloos en klassiek, niet te groot (maar ook niet te klein), en staat goed bij iedere outfit. Andere mannelijke accessoires zijn: een gestreken en strakgevouwen pochet, een goede zonnebril, en een leren laptoptas.

 

Draag nette schoenen

Een belangrijk onderdeel van uw outfit zijn uw schoenen. Mensen bekijken als eerst uw gezicht, daarna uw schoenen. De meeste mensen beoordelen uw status aan de hand van de schoenen die u draagt. Schoenen met een kleine hak geven u wat extra lengte. Bruine, leren Oxfords zijn altijd een goede keus, en kunnen gecombineerd worden met veel outfits.


Voorbeeld van nette schoenen
 

Richt een kerngarderobe in

Voordat u zich vergrijpt aan allerlei opvallende dessins en stoffen, is het verstandig een kerngarderobe in te richten die goed met elkaar combineert. Deze garderobe bestaat uit veelzijdige kleding in neutrale kleuren met een goede pasvorm. Bij voorkeur is dit kleding die u bij elke gelegenheid kunt dragen. Een basisgarderobe bestaat uit enkele witte en lichtblauwe overhemden, een blauwe blazer, een grijs of blauw pak en een grijze (flanellen) pantalon.

Voorbeeld van elegante, mannelijke kerngarderobe:

Voorbeeld van elegante, mannelijke kerngarderobe
 

Verzorg u als een man

Naast uw outfit is algemene verzorging net zo belangrijk. Een goede verzorging toont dat u zichzelf serieus neemt, en dat u verantwoordelijk bent. Enkele tips die u daarbij helpen: draag niet teveel cologne, trim eventueel uw baard of gezichtshaar, en zorg voor een goede postuur.

 

Tips om u gemakkelijk mannelijker te kleden

 1. Kies broeken met een rechte pasvorm (draag bijvoorbeeld broeken met een rechte snit.
 2. Kies broeken met een rechte pasvorm (draag bijvoorbeeld broeken met een rechte snit).
 3. Draag jasjes of blazers, die accentueren de mannelijke postuur.
 4. Draag overhemden of polo’s in plaats van t-shirts.
 5. Zorg dat uw kleding uw taille licht accentueert, en uw schouders breder maakt.
 6. Draag geen shirts met tekst of print, zoals concertshirts of promotie-items van een conferentie.
 7. Draag een riem die even breed is als uw riemlussen.
 8. Draag nette schoenen die u extra lengte geven.
 9. Ken uzelf, de gelegenheid, en de verwachtingen.
 10. Weet wat u staat, en kleedt u met intentie.
 11. Draag een goed horloge en een stropdas.
 12. Imiteer uw favoriete mannelijke held.
 13. Verzorg uzelf goed.