Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
ALLE OVERHEMDEN: 2+1 GRATIS! >

Hoe strijk je een overhemd?

Het overhemd strijkt u in delen. Eerst strijkt u de kleine vlakken, pas daarna de grote vlakken. Dit voorkomt nieuwe kreuken. Een gangbare volgorde is de boord, de mouwen, de manchetten, de voorsluiting, het eerste deel van het voorpand, het rugpand en het tweede deel van het voorpand.
 Voorbereiding voor het strijken

Een goede voorbereiding is het halve werk. Let voordat u begint op de volgende zaken: de strijkbout moet schoon en gevuld zijn, u moet een plek hebben om de overhemden op te hangen en de strijkplank moet op de juiste hoogte zijn afgesteld (ter hoogte van uw taille). Lees voordat u gaat strijken altijd het label. De stof van het overhemd bepaalt op welke temperatuur u strijkt. Stel bij twijfel de strijkbout iets minder heet af. Een vochtig overhemd strijkt het gemakkelijkst, gebruik dus een stoomstrijkijzer of benevel het overhemd vooraf.


Moet ik het overhemd binnenstebuiten strijken?

Het wordt aangeraden om een overhemd binnenstebuiten te strijken. Zo voorkomt u verkleuring en oneffenheden. Ook vallen kleine beschadigingen door het strijken minder snel op. Door het overhemd binnenstebuiten te strijken kunt u zich een foutje veroorloven.


Hoe strijk ik de verschillende onderdelen?


Om de boord te strijken: u vouwt de boord open en legt die plat op het strijkbord. Strijk eerst de binnenzijde van de kraag, en eindig met de buitenzijde. Vouw vervolgens de boord in model en strijk de vouw erin.
Om de mouw te strijken: u legt de mouw plat op de zijnaden. Strijk de mouw glad met uw hand. Strijk het midden van de mouw. Wilt u een vouw in de mouw? Dan strijkt u over de naden heen. Wilt u geen vouw? Dan strijkt u enkel het midden. Draai daarna de mouw een kwartslag en strijk het schouderstuk.
Om het manchet te strijken: strijk steeds het midden van de manchet. Draai nu een kwartslag en strijk weer het midden. Zo strijkt u geen naad in het manchet. Wilt u een perfect gestreken manchet? Gebruik dan de volgende truc: stop een strak opgerolde handdoek in de mouw en strijk de manchet terwijl deze op spanning staat.
Bij het strijken van de voorsluiting moet u voorzichtig om de knopen heen strijken. Als laatste strijkt u de grote vlakken van het overhemd. Strijk van het ene voorpand, via het rugpand, naar het andere voorpand. De hals van het overhemd moet aan de smalle kant van de strijkplank liggen.
Hang het gestreken overhemd direct aan een kleerhanger. Zo voorkomt u nieuwe kreuken.