Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x

Hoe vaak kun je een overhemd dragen voor het te wassen?

Wanneer u een overhemd draagt zult u er altijd piekfijn uitzien. Dat deze fris is, is een voorwaarde om goed voor de dag te komen. Maar wanneer heeft een overhemd een opfrisbeurt nodig? In dit artikel bespreken we uitvoerig hoe vaak u een overhemd kunt dragen voor het te moeten wassen.


Hoe vaak kun je een overhemd eigenlijk dragen?
 

Hoe vaak kun je een overhemd dragen voor het te wassen? Gemiddeld kun je een overhemd twee tot drie keer dragen voor het te moeten wassen. Over het algemeen zullen er dan vet- en transpiratievlekken op het shirt zichtbaar worden. U kunt het overhemd dragen totdat de vlekken te zien en/of te ruiken zijn en het overhemd er dof uitziet.

 

De meeste mensen wassen hun overhemden vaker dan nodig - waarschijnlijk om er zeker van te zijn dat ze goed voor de dag komen. Dat kan naturlijk geen kwaad, al zullen uw overhemden wel sneller slijten.

 

Wanneer een overhemd zeker gewassen moet worden

Transpiratievlekken zullen ontstaan onder uw oksels, in de kraag bij uw nek of op uw rug. U kunt ze herkennen doordat de stof donkerder of geler wordt.

 

Ook de stof rondom de manchetten wordt snel vies, controleer deze plek ook. Als u merkt dat uw overhemd er op deze plek niet meer zo fris uitziet of niet meer lekker ruikt, wordt het tijd om het overhemd in de was te gooien.

 

In de zomer zult u sneller transpireren en kunt u ervan uitgaan dat u uw overhemd vaker zult moeten wassen. Dit geldt echter ook voor hartje winter, wanneer u vaker een trui of colbert over uw overhemd draagt.

 

Ik kan u nog uitgebreider informeren over het wanneer en hoe van het wassen van een overhemd. Lees vooral verder als u meer wilt weten over het onderhoud van een overhemd.

 

Hoe vaak kun je een overhemd dragen voor het te wassen?

Zoals ik net al aanhaalde, is het beste advies om transpiratieplekken in de gaten te houden om te bepalen of het nodig is om een overhemd te wassen. Deze kunnen door het zweten ontstaan onder uw oksels, in uw nek en op uw rug.

 

Het is niet alleen goed om deze plekken in de gaten te houden om te bepalen of u uw overhemd dient te wassen, maar ook of deze aan vervanging toe is. Transpiratieplekken kunnen namelijk permanente vlekken worden.

 

U herkent ze omdat ze de stof gelig en dof maken. Transpiratievlekken zien er niet fris uit, als ze te zichtbaar worden of de geur ervan ook na het wassen te ruiken blijft raad ik u aan om uw overhemd weg te doen.

 

Ook de stof rondom uw manchetknopen wordt snel vies. Dit komt niet door transpiratie, maar omdat deze stof snel in aanraking komt met oppervlakken, bijvoorbeeld als u aan het typen of schrijven bent.

 

Wees dus kritisch als u uw overhemd aantrekt. Vraag uzelf af: Ruikt mijn overhemd fris? Is hij gestreken (ook belangrijk)? Zitten er geen vlekken in? Ziet hij er schoon uit?

 

Het is absoluut niet nodig om uw overhemd te wassen elke keer nadat u deze draagt, uw overhemd zal ook minder lang meegaan als u dat wel doet. Wanneer de transpiratieplekken echter de overhand nemen is het wel echt tijd voor een opfrisbeurt.

 

Het wassen van uw overhemd

Ik kan u een aantal tips geven voor als u heeft besloten dat het tijd is om uw overhemd in de was te gooien. Volg deze tips op en ik beloof u dat u zo lang mogelijk plezier heeft van uw overhemd.

 

Tip 1: Was uw overhemd binnenstebuiten

Deze tip geldt voor alle kledingstukken, maar misschien nog een beetje extra voor overhemden, gezien dit tere kledingstukken zijn. Het is aan te raden om uw overhemd binnenstebuiten te wassen.

 

Mocht er dan toch een keer iets fout gaan in het wasproces, dan zit het mankement aan de binnenkant. Ga ook na: bij witte overhemden is dit nog belangrijker dan bij gekleurde overhemden, omdat hier sneller iets op te zien is.

 

Tip 2: Was uw overhemden altijd op 30 graden

Overhemden zijn kwetsbare kledingstukken en dienen daarom zo koud mogelijk gewassen te worden. Het met de hand wassen van uw overhemden is misschien wat overdreven, maar ik raad u wel aan om ze op een fijn programma op 30 graden te wassen. Wit gaat bij wit, gekleurd gaat bij bont, zwart gaat bij zwart. Voor het beste resultaat.

 

Tip 3: Gebruik minder wasmiddel

Gebruik de helft van de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel wanneer u uw overhemden wast. Kies sowieso wasmiddel zonder chloor, dit is slecht voor uw kleding. Een te grote hoeveelheid wasmiddel kan leiden tot (meer) slijtage van uw overhemd. Voor het gebruik van wasmiddel geldt ook: gebruik wasmiddel wit voor witte overhemden, wasmiddel kleur voor gekleurde overhemden en wasmiddel zwart voor zwarte en donkere overhemden voor het langste plezier.

 

Tip 4: Gebruik een waszak voor het wassen van uw overhemden

Door het gebruik van een waszak beschermt u uw overhemd tegen aanraking met andere kledingstukken. Uw overhemd zou hierdoor sneller kunnen slijten, door hem in een waszak te wassen voorkomt u dit.

 

Tip 5: Gebruik een moderne wasmachine

Natuurlijk wordt het een dure grap als u voor het wassen van uw overhemden een moderne wasmachine moet aanschaffen, maar deze tip is goed om in gedachten te houden. Moderne wasmachines zijn namelijk beter gebouwd op fijne was dan die van vroeger.

 

Zo kunnen oude wasmachines een roerwerk hebben waar uw overhemd in gedraaid kan worden. Hierdoor kan het zelfs zijn dat uw overhemd scheurt of kunnen er flinke beschadigingen ontstaan.

 

Tip 6: Geen waskoning? Een stomerij kan een oplossing zijn

Denkt u na het lezen van deze tips nou: dit gaat mij echt niet lukken? In dat geval kan ik u aanraden uw overhemden eens in de zoveel tijd naar een stomerij te brengen. Overhemden zijn bij de stomerij vaak de goedkoopste kledingstukken om te laten behandelen en u krijgt ze super school terug: gewassen, gestoomd en gestreken.

 

Wellicht is dit een kleine investering, maar het is zonde als wassen niet tot uw kundigheid behoort en u uw overhemden van kwaliteit vaker moet vervangen dan nodig is. Het kan het dan zeker waard zijn om ze met regelmaat naar een stomerij te brengen.

 

Gerelateerde vragen

Moet ik een overhemd met de hand wassen? Het is niet nodig om uw overhemd met de hand te wassen. Dit kost u vooral veel werk en is niet per se noodzaak. Overhemden zijn zo gemaakt dat ze prima in een wasmachine kunnen, mits u een wasprogramma voor fijne was gebruikt. Uw overhemden zullen dan schoner worden dan wanneer u ze met de hand wast. Was ze op 30 graden, het liefst op een fijn programma en er is niets aan de hand.

 

Moet ik een overhemd wassen voor het dragen? Het is niet per se nodig om uw overhemd te wassen voordat u deze de eerste keer gaat dragen. U kunt hier wel voor kiezen, het kan natuurlijk zijn dat meerdere mensen het overhemd al hebben gepast voordat u hem kocht. Mocht u dat frisser vinden, dan kunt u het overhemd eerst een keer wassen voordat u hem de eerste keer gaat dragen.

 

Op hoeveel toeren kan ik mijn overhemd centrifugeren? Ik wil u aanraden om niet voor een te hoog toerental te gaan, dit kan uw overhemd beschadigen. Kies bij het centrifugeren van uw overhemd voor een toerental van maximaal 600. Dan kan er niet zoveel met uw overhemd gebeuren.

 

Hoeveel krimpt een overhemd? Hoeveel een overhemd krimpt is afhankelijk van de samenstelling van de stof. Zorg er bij het kopen van uw overhemd voor dat deze nooit te strak zit (zodat u nog een beetje bewegingsvrijheid heeft), stop uw overhemd nooit in de droger en was hem niet warmer dan op 30 graden. Het krimpen van uw overhemd zal dan minimaal blijven.