Wanneer was je een overhemd?

Hoe vaak kan je een overhemd dragen voor het te wassen?

Gemiddeld kan je een overhemd twee tot drie keer dragen voor het te moeten wassen. Over het algemeen zullen er dan vet- en transpiratievlekken op het shirt zichtbaar worden. Je kunt het overhemd dragen totdat de vlekken te zien en/of te ruiken zijn en het overhemd er dof uitziet. De meeste mensen wassen hun overhemden vaker dan nodig, waarschijnlijk om er zeker van te zijn dat ze goed voor de dag komen. Dat kan natuurlijk geen kwaad, al zullen je overhemden wel sneller slijten.

Wanneer een overhemd zeker gewassen moet worden

Transpiratievlekken zullen ontstaan onder je oksels, in de kraag bij je nek of op je rug. Je kunt ze herkennen doordat de stof donkerder of geler wordt.

Ook de stof rondom de manchetten wordt snel vies, controleer deze plek ook. Als je merkt dat je overhemd er op deze plek niet meer zo fris uitziet of niet meer lekker ruikt, wordt het tijd om het overhemd in de was te gooien.

In de zomer zul je sneller transpireren en kun je ervan uitgaan dat je je overhemd vaker zult moeten wassen. Dit geldt echter ook voor hartje winter, wanneer je vaker een trui of colbert over je overhemd draagt.

Wanneer moet je overhemd echt de was in?

Het beste advies is om transpiratieplekken in de gaten te houden om te bepalen of het nodig is om een overhemd te wassen. Deze kunnen door het zweten ontstaan onder je oksels, in je nek en op je rug. Het is niet alleen goed om deze plekken in de gaten te houden om te bepalen of je je overhemd dient te wassen, maar ook of deze aan vervanging toe is. Transpiratieplekken kunnen namelijk permanente vlekken worden. Je herkent ze omdat ze de stof gelig en dof maken. Transpiratievlekken zien er niet fris uit. Als ze te zichtbaar worden of de geur ervan ook na het wassen te ruiken blijft, is het tijd om je overhemd weg te doen.

Ook de stof rondom je manchetknopen wordt snel vies. Dit komt niet door transpiratie, maar omdat deze stof snel in aanraking komt met oppervlakken, bijvoorbeeld als je aan het typen of schrijven bent.

Wees dus kritisch als je je overhemd aantrekt. Vraag jezelf af: Ruikt mijn overhemd fris? Is hij gestreken (ook belangrijk)? Zitten er geen vlekken in? Ziet hij er schoon uit?

Het is absoluut niet nodig om je overhemd te wassen elke keer nadat je deze draagt. Je overhemd zal ook minder lang meegaan als je dat wel doet. Wanneer de transpiratieplekken echter de overhand nemen, is het wel echt tijd voor een opfrisbeurt.

Het wassen van je overhemd

Volg deze tips op voor het wassen van een van het overhemd zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt.

Tip 1: was je overhemd binnenstebuiten

Deze tip geldt voor alle kledingstukken, maar misschien nog een beetje extra voor overhemden, gezien dit tere kledingstukken zijn. Het is aan te raden om je overhemd binnenstebuiten te wassen.

Mocht er dan toch een keer iets fout gaan in het wasproces, dan zit het mankement aan de binnenkant. Ga ook na: bij witte overhemden is dit nog belangrijker dan bij gekleurde overhemden, omdat hier sneller iets op te zien is.

Tip 2: was je overhemden altijd op 30 graden

Overhemden zijn kwetsbare kledingstukken en dienen daarom zo koud mogelijk gewassen te worden. Het met de hand wassen van je overhemden is misschien wat overdreven, maar ik raad je wel aan om ze op een fijn programma op 30 graden te wassen. Wit gaat bij wit, gekleurd gaat bij bont, zwart gaat bij zwart. Voor het beste resultaat.

Tip 3: gebruik minder wasmiddel

Gebruik de helft van de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel wanneer je je overhemden wast. Kies sowieso wasmiddel zonder chloor, dit is slecht voor je kleding. Een te grote hoeveelheid wasmiddel kan leiden tot (meer) slijtage van je overhemd. Voor het gebruik van wasmiddel geldt ook: gebruik wasmiddel wit voor witte overhemden, wasmiddel kleur voor gekleurde overhemden en wasmiddel zwart voor zwarte en donkere overhemden voor het langste plezier.

Tip 4: gebruik een waszak voor het wassen van je overhemden

Door het gebruik van een waszak bescherm je je overhemd tegen aanraking met andere kledingstukken. Je overhemd zou hierdoor sneller kunnen slijten; door hem in een waszak te wassen voorkom je dit.

Tip 5: gebruik een moderne wasmachine

Natuurlijk wordt het een dure grap als je voor het wassen van je overhemden een moderne wasmachine moet aanschaffen, maar deze tip is goed om in gedachten te houden. Moderne wasmachines zijn namelijk beter gebouwd op fijne was dan die van vroeger.

Zo kunnen oude wasmachines een roerwerk hebben waar je overhemd in gedraaid kan worden. Hierdoor kan het zelfs zijn dat je overhemd scheurt of kunnen er flinke beschadigingen ontstaan.

Tip 6: geen waskoning? Een stomerij kan een oplossing zijn

Denk je na het lezen van deze tips: dit gaat mij echt niet lukken? In dat geval kan je je overhemden eens in de zoveel tijd naar een stomerij brengen. Overhemden zijn bij de stomerij vaak de goedkoopste kledingstukken om te laten behandelen en je krijgt ze super schoon terug: gewassen, gestoomd en gestreken.

Wellicht is dit een kleine investering, maar het is zonde als wassen niet tot je kundigheid behoort en je je overhemden van kwaliteit vaker moet vervangen dan nodig is. Het kan het dan zeker waard zijn om ze met regelmaat naar een stomerij te brengen.

Gerelateerde vragen

Moet ik een overhemd met de hand wassen?

Het is niet nodig om je overhemd met de hand te wassen. Dit kost je vooral veel werk en is niet per se noodzaak. Overhemden zijn zo gemaakt dat ze prima in een wasmachine kunnen, mits je een wasprogramma voor fijne was gebruikt. Je overhemden zullen dan schoner worden dan wanneer je ze met de hand wast. Was ze op 30 graden, het liefst op een fijn programma, en er is niets aan de hand.

Moet ik een overhemd wassen voor het dragen?

Het is niet per se nodig om je overhemd te wassen voordat je deze de eerste keer gaat dragen. Je kunt hier wel voor kiezen, het kan natuurlijk zijn dat meerdere mensen het overhemd al hebben gepast voordat je hem kocht. Mocht je dat frisser vinden, dan kun je het overhemd eerst een keer wassen voordat je hem de eerste keer gaat dragen.

Op hoeveel toeren kan ik mijn overhemd centrifugeren?

Kies niet voor een te hoog toerental, dit kan je overhemd beschadigen. Kies bij het centrifugeren van je overhemd voor een toerental van maximaal 600. Dan kan er niet zoveel met je overhemd gebeuren.

Hoeveel krimpt een overhemd?

Hoeveel een overhemd krimpt is afhankelijk van de samenstelling van de stof. Zorg er bij het kopen van je overhemd voor dat deze nooit te strak zit (zodat je nog een beetje bewegingsvrijheid hebt), stop je overhemd nooit in de droger en was hem niet warmer dan op 30 graden. Het krimpen van je overhemd zal dan minimaal blijven.

HemdVoorHem kleding voor iedere man