Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
Actie: 6 pakjes sokken bestellen naar keuze = 3 betalen (goedkoopste pakjes zijn gratis) < BESTEL snel >

Hoe vouw je een overhemd op?

Het beste is natuurlijk om het overhemd aan een kledinghaak te bewaren. Maar het komt uiteraard voor dat u een overhemd moet meenemen in een tas of dat u ruimtegebrek heeft in uw hangkast. Een overhemd vouwt u simpel en netjes op door onderstaande aanwijzingen op te volgen. 


Hoe vouw je een overhemd op: de voorbereiding

Voordat u een overhemd gaat vouwen, is het belangrijk dat het shirt kreukvrij is. Strijk het overhemd na het wassen indien nodig. Sluit altijd eerst alle knopen. Knoop ook de mouwen en boord vast. Dit zorgt ervoor dat het hemd zijn vorm behoudt en niet kreukt wanneer u het opvouwt. Sla het overhemd uit om eventuele vouwen te voorkomen. Leg het overhemd op een schone tafel. Kies een oppervlak waar het hemd volledig op past. Leg het met de voorkant op de tafel. Strijk het overhemd glad.
 


 

Hoe vouw je een overhemd op?

Vouw de rechterkant van het overhemd om tot het midden van het rugpand, recht langs het rugpand. De rechtermouw steekt nu uit aan de linkerkant van het shirt. Neem de mouw en vouw deze vanaf het schouderpand recht naar beneden. Zorg dat de manchet op de onderkant van het rugpand uitkomt. Strijk de mouw en de vouw glad. Pak nu de linkerkant van het overhemd, en sla deze ook om tot het midden van het rugpand, recht langs het rugpand. De linkermouw vouwt u op dezelfde manier naar beneden om. Strijk het overhemd glad. Het hemd is nu zo breed als de boord; de mouwen liggen op het rugpand recht naar beneden. Neem de onderkant van het overhemd. Vouw de onderste 10 centimeter om. Vouw nu de onderkant om tot aan de boord, of tot halverwege het overhemd. Sla dan de onderkant nogmaals om, zodat de vouw uitkomt op de boord. Draai het overhemd om. Voilà: u heeft het overhemd strak en compact opgevouwen.

 

Waarom kreuken overhemden?

Overhemden kreuken door de combinatie warmte en vocht. De warmte trekt door het vocht in de stof, en verzwakt het materiaal. Wanneer de stof afkoelt behoudt het de vorm die het op dat moment heeft. Daarom komen overhemden zo gekreukt uit de wasdroger: ze worden verwarmd terwijl ze verfrommeld in de trommel liggen, en koelen daar ook af. Wanneer u strijkt, gebruikt u op dezelfde manier warmte en vocht om de stof te verzwakken, maar strijkt u tegelijk de stof glad. Wanneer het shirt afkoelt behoudt het de gladde vorm.

 

Kreuken voorkomen bij een overhemd

Hoe voorkomt u dat uw overhemd kreukt? Allereerst is het belangrijk om het overhemd te drogen op natuurlijke wijze. Droog het overhemd niet in de wasdroger: dat is een garantie op kreuken. Haal uw overhemden direct uit de trommel wanneer het wasprogramma klaar is. De was is dan nog warm en vochtig, en kan, als u het direct uithangt, kreukvrij drogen. Strijk het overhemd voor u gaat vouwen. Lees hier ons kennisartikel over hoe u het snelst een overhemd strijkt.

 

Overhemden opbergen zonder kreuken

U kunt de overhemden het best aan een kleerhanger ophangen. Heeft u geen ruimte om ieder shirt op te hangen? Vouw ze dan met aandacht op, en verdeel de shirt in kleine stapels in uw kledingkast. Zorg dat er niet teveel gewicht op de shirts rust. Als u niet wilt dat u overhemden muf gaan ruiken, moet u zorgen dat uw kleding voldoende ruimte heeft in de kast, zodat er lucht langs kan circuleren.

 

Hoe neem je een overhemd netjes mee in je koffer?

Neemt u regelmatig overhemden mee op reis? Dan zult u weten dat overhemden erg snel kreuken in uw koffer. Hoe zorgt u ervoor dat uw overhemd netjes uit de koffer komt? Er is een simpele truc: rol de overhemden op, in plaats van ze op te vouwen. U rolt een overhemd op volgens dezelfde methode, maar u slaat de onderkant van het overhemd niet om. In plaats daarvan rolt u het shirt op naar boven, tot de boord. Als u dit met beleid doet, zullen uw shirts (bijna) kreukvrij uit uw koffer komen. Leg de shirts altijd bovenop in uw koffer. Dit voorkomt dat er teveel gewicht op het shirt rust, waardoor het shirt gaat kreuken. Wilt u de laatste kreukjes er nog uit krijgen, voor u ze gaat dragen? Dan kunt u de overhemden even in de badkamer hangen, terwijl u een warme douche neemt. De overhemden zakken door de combinatie van warmte en vocht uit, alsof u de shirts even stoomt — en u bent direct uitgerust van uw reis.

 

Hoe vouw je een overhemd op? (in het kort)

 1. Sluit alle knopen van het overhemd, ook de boord en manchetten.
 2. Sla het overhemd uit om vouwen te voorkomen.
 3. Leg het overhemd met de knopen naar beneden op een tafel.
 4. Vouw de mouw langs het rugpand recht om, tot het midden van het rugpand.
 5. Neem nu de mouw, en sla die recht naar beneden.
 6. De manchet moet uitkomen op de onderkant van het rugpand.
 7. Herhaal stap 4 - 6 met de andere mouw.
 8. Neem de onderkant van het overhemd; vouw deze ongeveer 10 centimeter om.
 9. Sla de onderkant om tot op ongeveer 1/3 van het shirt.
 10. Vouw de onderkant nogmaals om, zodat de vouw op de boord uitkomt.
 11. Als u het overhemd in uw koffer wilt meenemen, kunt u de onderkant ook oprollen, in plaats van de vouw uit stap 8 - 9.