Hoeveel knopen doe je dicht bij een overhemd, colbert, gilet en poloshirt?

Het lijkt een kleinigheid: een knoopje open of dicht. Maar het maakt een groot verschil in je look. Voor overhemden, poloshirts, colberts en gilets zijn er verschillende regels in het wel of niet open dragen van knopen. Ik zet ze hier allemaal op een rij.

Hoeveel knopen doe je dicht bij een overhemd ?

Als je een stropdas draagt, doe je alle knopen van je overhemd dicht. Als je geen stropdas draagt, kun je ze alsnog allemaal dichtdoen of ervoor kiezen om het bovenste knoopje open te laten. Een knoopje open zorgt voor een informelere uitstraling. Zeker bij een button down overhemd, een redelijk informeel overhemd, kun je heel goed de bovenste openlaten. Alle knoopjes dicht ziet er zakelijker uit.

Mag ik meerdere knoopjes losdoen van mijn overhemd?

In zakelijke sferen zie je nooit overhemden met twee of meer knopen los. Eén knoopje los is het maximale. De meeste kwalitatieve overhemden komen ook het beste tot hun recht met de knoopjes (bijna) helemaal dicht. De pasvorm is dan het mooiste. In je vrije tijd kun je er voor kiezen meer dan één knoop open te laten. Dit kun je combineren met het opstropen van je mouwen en het overhemd eventueel uit je broek te laten. Houdt het maximaal aantal echter op drie. Het overhemd gaat er anders lelijk uitzien.

Mag ik het onderste knoopje van mijn overhemd openlaten?

Hier is een simpel antwoord op: nee. De onderste knoop van je overhemd doe je altijd dicht, ook in een wat informelere situatie. Het ziet er slordig uit. In je vrije tijd, zeker als het lekker warm is, kun je er wel voor kiezen om je hele overhemd open te laten als je er een shirt onder draagt.

Hoeveel knopen doe je dicht bij een colbert?

Dit is een lastigere vraag. Het hang namelijk af van de hoeveelheid knopen. Een colbert kan een enkele rij verticale knopen hebben (single breasted) of een dubbele rij verticale knopen (double breasted). Regel bij een colbert met enkele rij is dat je de bovenste knoop dicht doet als je staat. Als je gaat zitten, mag je hem open doen. Bij een single breasted colbert met twee verticale knopen laat je de onderste knoop altijd open. Ook hier weer doe je de bovenste dicht als je staat. Heeft je single breasted drie knopen? Dan laat je de middelste altijd dicht en de onderste altijd open. De regels voor zitten en staan zijn vervolgens hetzelfde. Bij het staan doe je het bovenste knoopje dicht. Die mag je open doen bij het zitten.

En bij een double breasted colbert?

Bij een colbert met dubbele rij knopen, de double breasted, doe je ze allemaal standaard dicht. De pasvorm is zo ontworpen dat het jasje mooi blijft als je tijdens het zitten alle knopen dicht laat. De knopen op de onderste horizontale rij kan je eventueel open laten, maar dat hoeft niet.

Hoeveel knopen doe je dicht bij een poloshirt?

Het poloshirt is een vrijetijdsoverhemd, maar ook hier zijn regels voor het openen van de knopen. Belangrijkste regel is dat je in ieder geval altijd het onderste knoopje dichthoudt. Als je ze allemaal openlaat, zorgt dat namelijk voor een slordige uitstraling. Als je een colbert over je poloshirt draagt, dan doe je alle knopen dicht. Voor de rest kun je kiezen hoeveel je er dicht doet. Hoe meer knoopjes je open laat, hoe informelere de look.

En hoe zit dat bij een gilet?

Bij een driedelig pak draag je een gilet over je overhemd en onder je jasje. Bij een gilet doe je alle knopen dicht, behalve de onderste. Hierdoor heb je iets meer ruimte boven je heupen.