Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Laat jouw outfit voor zichzelf praten


Laat jouw outfit voor zichzelf praten

Je werkt hard, je hebt een groot netwerk en je bent een expert op jouw gebied. Toch lukt het je niet die opdracht binnen te halen, die promotie te krijgen. Zet dan jouw outfit voor jou aan het werk! Wist je dat, afhankelijk van je doel van het gesprek, je jouw uitstraling daarop kunt afstemmen?

  Laat jouw outfit voor zichzelf praten

Bij performance wordt als eerst gedacht aan houding, stem en communicatie. Minder bekend is dat je ook met kleding invloed kunt uitoefenen op je mate van succes. Kleding is als het ware jouw omhulsel dat ervoor zorgt dat jouw innerlijke kwaliteiten ook aan de buitenkant zichtbaar zijn. Uiteindelijk is het de combinatie van innerlijk en uiterlijk die zorgt voor een geloofwaardige indruk. Jouw non-verbale indruk is immers het eerste dat mensen zien, 93% van onze communicatie gebeurd non-verbaal. Onder non-verbaal horen uiteraard: houding, hoe je loopt, welke handdruk je geeft en hoe je kijkt en welke gebaren je maakt. Wat echter dikwijls vergeten wordt is het aspect kleding.

 


Kleding is identiteit:

Kleding is onderdeel van je identiteit en laat daarmee zien wie jij bent. Identiteit wordt gevormd door de cultuur waarin je hoort, het gezin waarin je opgroeit, de plek die je inneemt op school en sportclubs, de vrienden die je hebt, etc. Identiteit ontwikkelt zich in de jaren en bestaat voor een groot deel uit karaktereigenschappen die je maken tot wie je bent. Wellicht kun je je voorstellen dat iemand met introverte karaktereigenschappen zich minder uitbundig zal kleden dan iemand die meer extravert is. Iemand die bescheiden is, zal zich onbewust kleden in zachte materialen, terwijl iemand met een sterke krachtige wil onbewust kleding kiest van stevige materialen. Deze voorbeelden betreffen verder geen oordeel want hoe je je kleedt is goed, het is immers wie je bent en wilt zijn. Belangrijk is te beseffen dat je je identiteit met kleding ondersteunt en deze dus kunt beïnvloeden.

 


Waarom kleding belangrijk is in jouw functie of rol:

Omdat kleding onderdeel is van je identiteit, kun je je voorstellen dat wanneer je je ontwikkelt in de jaren je identiteit met je mee ontwikkelt. Met dat in het achterhoofd, kun je ook voorstellen dat wanneer je je kledingstijl niet aanpast, je aan de buitenkant (non-verbaal) nog steeds wordt gezien als dezelfde persoon. Je zal dus veel harder moeten werken om te laten zien dat je bent veranderd dan wanneer je in staat bent je kledingstijl aan te passen aan je nieuwe ik.

En dat hoeven heus geen rigoureuze veranderingen te zijn. Met wat simpele aanpassingen kun jij jouw nieuwe ik ook aan de buitenwereld laten zien. Zie kleding als onderdeel van een tool, een spel waarvan jij (alleen) de spelregels kent. Wanneer jij het spel van beïnvloeden van je uitstraling met kleding kent, kun jij voor iedere situatie de juiste kleding keuzes maken. Zo zet je jouw kleding voor jou aan het werk, bovendien zullen mensen complimenten maken wanneer ze je ineens opmerken doordat je je anders bent gaan kleden. Het krijgen van complimenten is belangrijk voor het zelfvertrouwen. Hoe je je voelt van binnen heeft effect op wat je uitstraalt aan de buitenkant, anderzijds werkt het ook andersom. Wanneer je gecomplementeerd wordt over je buitenkant zal je ervaren dat dit doorwerkt op je innerlijke gemoedstoestand. Door aan je uitstraling te werken is er sprake van een win-win situatie.

 


Hoe voeg je assertiviteit toe aan je uitstraling?

Oke, je weet nu meer over het belang van kleding op je non-verbale uitstraling en het effect ervan op je innerlijk. Om jouw doelstellingen gemakkelijk te behalen, is kleding de meest effectieve tool. Kleding is bovendien makkelijker te veranderen/aan te passen dan karaktereigenschappen. Gedragsverandering is het lastigste dat er is, ingesleten patronen verander je niet zomaar, terwijl kleding een tool is waarmee je het veranderingsproces kunt ondersteunen. We bespreken de verschillende elementen van kleding, dat zijn: kleur, materiaal, vorm en contrast zodat je inzicht krijgt hoe belangrijk kleding is en dat je kunt spelen met deze verschillende elementen om het gewenste resultaat te krijgen.

Kleur
Over kleur is al veel geschreven en ook onderzoek naar gedaan. In de marketing en reclame wordt altijd gebruik gemaakt van kleur. Waaraan herkennen we in een winkel een actie? Exact aan de kleur oranje. Iedere kleur heeft zo zijn betekenis en beïnvloedt onbewust de mening of gedachten van mensen. Het gaat te ver om in dit artikel de diverse kleuren te bespreken. Thelma vd Werff van kleuren-instituut Color Comfort heeft kleur gekoppeld aan gedragskwaliteiten en verzorgd hier wereldwijd trainingen over. Kleur is dus een middel om je zichtbaarheid te verhogen. We kunnen ons voorstellen dat wanneer je volledig in het grijs gekleed bent je onopvallend zult zijn voor de ander. De uitdrukking “als een grijze muis” is immers niet positief bedoeld. Nu hoeft heus niet iedereen zich in het rood te presenteren, want dat is weer het andere uiterste. Er zijn voldoende kleuren om meer zichtbaar te zijn en assertiviteit uit te stralen. Turquoise, lila of paars zijn uitermate geschikt als kleur voor een top of overhemd en combineren goed met grijs, donkerblauw of zwart.

Materiaal
Materialen zijn de stoffen waarvan kleding is gemaakt en is een ander element om mee te spelen. Je hebt bijvoorbeeld glanzende en matte stoffen, ruwe en gladde, zachte en stevige, etc. Zachte aaibare stoffen komen minder krachtig over dan kleding gemaakt van stevige materialen. Een jasje met een harige structuur komt zachter en liever over dan een jasje van katoen of wol. Een trui of een overhemd is ook een verschil in beleving. Een trui is vaak gebreid, zacht, valt losjes om het lichaam en definieert de schouders niet. Terwijl een overhemd gemaakt is van katoen en daardoor steviger oogt, ook de kraag draagt daaraan bij. Het materiaal is dus ook erg van invloed op de vorm van het kledingstuk.

Vorm
Kleding met een duidelijke vorm straalt meer dominantie en assertiviteit uit dan vormloze en wijde kleding. Een jasje met een rechte mouwinzet heeft een heel ander (onbewust) communicatie-effect dan een jasje met een lage mouwinzet. Een jasje met een rechte mouwinzet versterkt een krachtige uitstraling doordat de schouders als het ware gerecht worden. Een jasje met een lage mouwinzet benadrukt eerder afhangende schouders en oogt minder daadkrachtig. In het bedenken van logo’s spelen vorm en taal een belangrijke rol en is op zijn beurt weer onderdeel van branding. De vorm van kleding is dus ook onderdeel van jouw personal branding.

Contrast
Contrast is het laatste element waarmee je kunt spelen om je doelen te beïnvloeden. Het hoogste contrast in kleding is de combinatie van zwart/wit, dus bijvoorbeeld een wit overhemd met een zwart colbert. Een kledingcombinatie met een hoog contrast geeft een autoritaire dominante look. Zeer geschikt voor een situatie waarin snel knopen moeten worden doorgehakt. Ook op een podium kan een hoog contrast prettig zijn omdat de afstand tot het publiek groter is. Welk contrast geschikt is, hangt af van je natuurlijke uitstraling (verschil tussen huidskleur, haarkleur en oogkleur), doelen en ambities. Met de mate van contrast kun je dus ook spelen om jouw non-verbale uitstraling te beïnvloeden.