Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Onderhoudstips voor overhemden

Hoe zorgt u goed voor uw overhemd, en hoe zorgt u ervoor dat uw hemden langer meegaan? Hoe vaak kunt u overhemden wassen, en hoe wast u ze het best? We hebben de belangrijkste onderhoudstips voor u op een rij gezet.
Hoe onderhoud ik een overhemd?

Het goed onderhouden van uw overhemden helpt de levensduur van het overhemd te verlengen. De gemakkelijkste manier om goed voor uw shirts te zorgen, is ze niet onnodig te wassen, niet te heet te wassen, en de wasvoorschriften te volgen. U kunt uw overhemden ook laten stomen. Stomen zorgt voor minder slijtage dan wassen.


Niet onnodig wassen

Het aantal wasbeurten bepaalt, samen met de kwaliteit van de stof, de levensduur van uw overhemd. Het loont daarom om uw overhemd minder te wassen. Om minder te wassen kunt u een ondershirt dragen dat geurtjes opvangt. U kunt het overhemd na het dragen een nacht buiten hangen, of in de badkamer terwijl u doucht, om de geur eruit te halen. U kunt het ook naar de stomerij brengen.


Wat betekenen de wasvoorschriften?

In het overhemd zit altijd een etiket met wasvoorschriften. Lees deze door voordat u het overhemd reinigt. Katoenen overhemden kunt u zelf wassen. Er staat dan aangegeven dat u het overhemd mag wassen. Linnen en zijden overhemden moet u laten stomen. Sommige overhemden mag u chemisch laten reinigen. Dit staat dan aangegeven in het etiket met een lege cirkel.


Hoe heet kan ik een overhemd wassen?

De wastemperatuur staat ook in het wasetiket aangegeven. Dit is de maximum temperatuur. U mag het overhemd altijd minder warm wassen. Hoe warmer u het overhemd wast, hoe sneller het slijt. Tip: door uw shirts op 30 graden te wassen blijven ze veel langer mooi. De meeste vlekken komen er bij deze temperatuur al gemakkelijk uit.


Hoe vaak overhemd wassen?

De gemiddelde levensduur van een modern overhemd is 20 - 30 wasbeurten. Daarbij is het materiaal en de kwaliteit van het overhemd bepalend. Goede kwaliteit overhemden gaan langer mee dan goedkope overhemden. Overhemden van katoen gaan langer mee dan overhemden van elastaan(mix). Natuurlijk slijt een dikkere stof minder snel, zoals een 2-ply katoenen overhemd.Welk overhemd gaat het langst mee?

Het meest duurzame overhemd is een 2-ply katoenen overhemd. Dit is een ouderwets overhemd, dat redelijk warm is en wat stugger aanvoelt op de huid. Deze overhemden moet u wel strijken. De meeste mensen geven de voorkeur aan een strijkvrij overhemd, dat een beetje elastaan bevat. Strijkvrije overhemden gaan iets minder lang mee, maar zijn nog steeds redelijk duurzaam, en zitten bijzonder comfortabel. Door niet te hoeven strijken bespaart u een hoop tijd en moeite, en door het elastaan voelt het overhemd soepeler en lichter.


Hoe kan ik een overhemd het beste wassen?

Doe het overhemd binnenstebuiten in de wasmachine. Daarmee voorkomt u dat de buitenkant van het shirt in aanraking komt met de wastrommel. Dit vermindert slijtage en maakt de kans op (zichtbare) beschadigingen veel kleiner.Gebruik bij wassen een laag toerental. Het toerental geeft aan hoe snel de trommel draait. Bij een lager toerental slaat het shirt minder vaak en minder hard tegen de wastrommel. Dit vermindert ook slijtage. Gebruik een waszak om slijtage nog verder te verminderen.


Overhemd stomen of wassen?

Het overhemd slijt minder wanneer u het laat stomen dan wanneer u het thuis wast. Overhemden worden in de stomerij ook gewassen in een wasmachine, maar met een speciaal programma, dat stoom gebruikt om de machine te verwarmen. Stomerijen behandelen uw overhemden erg voorzichtig, waardoor de slijtage minimaal is. Kleding die wordt gestoomd gaat in de regel langer mee.


Wat kost een overhemd stomen?

Stomen is duurder dan zelf wassen. Het stomen van een overhemd kost ongeveer 3 - 5 euro, afhankelijk van de stomerij. Het overhemd is een van de goedkoopste kledingstukken om te laten stomen.


Tips bij het stomen van een overhemd

Wanneer u uw overhemd door de stomerij laat reinigen, moet u op een aantal dingen letten. Haal alles uit uw borstzak. Verwijder manchetten en de baleinen in de boord. Maak alle knopen los. Controleer met de stomerij welke behandeling zij gaan doen, en of dat past bij de stof van het overhemd.


Kan ik een overhemd chemisch laten reinigen?

Het chemisch reinigen van een overhemd is soms mogelijk, maar niet aan te raden. Dit staat dan aangegeven in het wasetiket. Chemische reiniging is bijzonder heftig en verkort de levensduur van het shirt. Laat uw overhemd enkel chemisch reinigen bij hoge nood, bijvoorbeeld wanneer er vlekken inzitten die er in de was echt niet uit komen.


Kan een overhemd in de droger?


Doe uw overhemd nooit in de droger. Hoewel het wasetiket van de meeste overhemden aangeeft dat u kunt drogen in de wasdroger, is het niet goed voor het overhemd. De wasdroger tast het katoen aan, en bij een te hoge temperatuur kan het shirt krimpen. Wilt u de slijtage van uw overhemd minimaliseren? Laat uw overhemd dan zoveel mogelijk natuurlijk drogen aan een goede kledinghaak.


Hoe lang duurt een overhemd strijken?

Het strijken van een overhemd duurt maximaal tien minuten. Bent u onervaren met overhemden strijken? Ga dan uit van tien minuten per overhemd. Wanneer u erg veel ervaring heeft kunt u een overhemd binnen enkele minuten strijken. Het hanteren van een logische volgorde helpt hierbij. U kunt het overhemd het best net na het drogen strijken.


Hoe strijk je een overhemd?

De beste volgorde voor het strijken van een overhemd is van grote vlakken naar kleine vlakken. Strijk niet te heet (probeer altijd eerst een lagere temperatuur). Laat de strijkbout nooit op één plek rusten. Daarmee kunt u het overhemd beschadigen. Strijk het overhemd altijd binnenstebuiten, dit vermindert de kans op schade. Zie voor een uitgebreide uitleg van de volgorde ons kennisbankartikel over strijken.


Hoe berg ik mijn overhemden op?

Hang het overhemd uit aan een goede kledinghaak in uw kledingkast. Zo blijft het overhemd netjes en slijt het overhemd nauwelijks. Maak de bovenste knoopjes altijd dicht. Zo blijft het model in de boord behouden. Wanneer u op reis gaat, kunt u uw overhemden het best oprollen. Wanneer u ze dan uit de koffer haalt zijn ze minder gekreukt, en het katoen blijft zo het mooist.


Conclusie

Zoals u ziet zijn er tal van manieren om de levensduur van uw overhemd te verlengen. Let daarbij op de manier van wassen, de manier van strijken, en de manier van opbergen. Om alle tips voor u samen te vatten:

 1. begin met goede kwaliteit overhemden
 2. niet onnodig wassen
 3. hang uw overhemd een nachtje buiten
 4. draag een ondershirt voor minder wasbeurten
 5. zo koud mogelijk wassen (15 - 30 graden)
 6. was binnenstebuiten
 7. of gebruik een waszak
 8. gebruik een laag toerental
 9. laat overhemden natuurlijk drogen
 10. stop overhemden nooit in de droger
 11. breng uw overhemden naar de stomerij
 12. laat uw overhemd enkel chemisch reinigen in noodgevallen
 13. strijk uw overhemd binnenstebuiten
 14. strijk op lage temperatuur
 15. hang uw overhemden op in uw kledingkast
 16. rol uw overhemd op wanneer u reist