Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x

Gids: Zo Combineer je een Overhemd het Best (met voorbeelden)

Een overhemd is eigenlijk altijd een goed idee, maar moet wel goed gecombineerd worden om goed tot zijn recht te komen. Daarom beantwoord ik in dit artikel de vraag: Hoe combineer je een overhemd het best?


Combineren overhemd
 

Een overhemd combineer je het best door het soort overhemd af te stemmen op de stijl van de rest van de kleding die u draagt. Dit klinkt misschien vaag, maar is vrij logisch: een klassiek gesneden overhemd draagt u bij nette kleding.

 

Daarentegen hoort een casual, los overhemd niet bij een nette pantalon gedragen te worden. De eerste, gouden regel voor het goed combineren van een overhemd blijft echter: strijk uw overhemd voordat u hem draagt. Dan kan er verder niet heel veel meer misgaan.

 

Natuurlijk valt er meer te vertellen over het dragen van een overhemd. Lees vooral verder als u meer wilt weten over het combineren van een overhemd in verschillende stijlen.

 

Hoe combineer je een overhemd het best?

Een overhemd is multi-inzetbaar en doet het vrijwel bij iedere gelegenheid goed, maar er zijn wel wat richtlijnen die ik u kan geven voor het combineren van een overhemd. Voor net dat extraatje en een onberispelijke uitstraling.

 

Snit van het overhemd

Voordat ik het ga hebben over de kledingstijlen waarbinnen het overhemd past en de kledingstukken waarmee het overhemd het best valt te combineren, is het voor u belangrijk om te weten welke snit het beste bij uw lichaamsbouw past.

 

Met een normale lichaamsbouw kunt u het best voor een regular fit gaan: het klassiek gesneden, rechte overhemd. Ook is de modern fit geschikt: deze snit heeft een beetje taille en is meer volgens de laatste mode.

 

Alleen hele gespierde mannen met een brede borst raad ik aan een getailleerd overhemd te dragen.

 

Het overhemd: van dag tot nacht, doordeweeks en in het weekend, weer of geen weer

Het fijne van een overhemd is dat u dit kledingstuk de hele dag door kunt dragen. Een overhemd kan goed op kantoor, zowel formeel (met das en eventueel jasje) als informeel (zonder das en met eventueel een spijkerbroek). Daarnaast is een overhemd ook uitermate geschikt als avondkleding. Drie scenario's waarbij u een overhemd draagt.

 

Kantoor-- De allerbeste en tevens veiligste manier om een overhemd naar kantoor te dragen is de combinatie met het pak. Dit is de klassieke kantoorstijl en is altijd goed.

 

Tegenwoordig is het echter vaak ook geoorloofd op kantoor om meer casual gekleed te gaan. U kunt er dan voor kiezen om het jasje te laten voor wat het is en het overhemd met een pantalon en stropdas te combineren. Of kies ervoor om een spijkerbroek te dragen met een overhemd en jasje. Er zijn genoeg opties.

 

Let wel: draag het overhemd met nette schoenen en pas de kleur van uw riem af op de kleur van uw schoenen. Daarnaast is het belangrijk om op kantoor altijd uw overhemd in uw broek te dragen.

 

Avond uit-- Met wat voor kledingstukken u uw overhemd combineert tijdens een avondje uit, hangt af van de formaliteit van de avond. Heeft u een casual etentje? Dan is het prima om uw overhemd te combineren met een chino. Een chic zakendiner vraagt echter om een pak en een gala zelfs om een smoking.

 

Weekend-- Ook in het weekend kunt u prima een overhemd dragen. Combineer een overhemd met een spijkerbroek met riem, schoenen naar keuze (zelfs sneakers zijn hier geoorloofd) en een trui met een ronde hals of V-hals. Dit laatste hoeft natuurlijk niet. U kunt er dan ook nog voor kiezen om het overhemd in of uit uw broek te dragen.

 

Zolang uw overhemd een andere kleur heeft dan uw trui kan er niet veel misgaan. Ook is het weekend geschikt om een linnen overhemd te dragen: draagt lekker licht!

 

Vakantie -- Een overhemd op vakantie? Jazeker. Een linnen overhemd is een heerlijk, luchtig kledingstuk om op vakantie te dragen. Combineer het linnen overhemd met een chino en loafers, of, als u het mij vraagt is vakantie de enige mogelijkheid voor deze combinatie, een korte broek. Een heerlijke combinatie bij hogere temperaturen.

 

Goed gepast is het halve werk

Wanneer u ook een overhemd draagt en bij welke gelegenheid dit ook moge zijn, u zult er pas goed uitzien in een overhemd wanneer deze a) gestreken is en b) perfect zit. Voor dit laatste heb ik een aantal regels opgesteld, waarmee u zelf op pad kunt om het perfect zittende overhemd te vinden. Zorg daarbij voor een goede verzorging van het overhemd, en hij zal jaren meegaan.

 

1. Pasvorm: ik ga hier niet te veel over uitweiden, maar zorg voor een pasvorm die bij uw lichaam past. Gespierde mannen: kies voor getailleerde overhemden, normaal gebouwde mannen: ga voor rechte of licht getailleerde overhemden en mannen met een buikje: kies een rechte pasvorm, zodat het overhemd niet te strak zit rondom uw buik. 2. Mouwen: de mouwen zijn te kort als uw pols zichtbaar is en ze zijn te lang als de manchet over uw handen heen valt of de overtollige stof over de manchetten hangt. Mouwen hebben de juiste lengte als ze ongeveer 1 tot 1,5 cm onder de mouw van uw colbert uitsteken. Zorg ook voor 2 tot 4 centimeter extra stof, zodat u genoeg bewegingsruimte bij uw armen heeft. 3. Lengte van het overhemd: natuurlijk moet uw overhemd zelf ook een goede lengte hebben. De lengte van een overhemd is goed als deze ongeveer 5 centimeter onder de riemband uitkomt. Met deze lengte kunt u uw overhemd goed in uw broek stoppen, zonder dat er onnodig veel stof over de broek hangt. 4. Manchetten: niets zo vervelend als knellende manchetten. Zorg dat de ruimte tussen uw pols en de manchet ongeveer 2 vingers breed is, dan zal de manchet niet knellen. 5. Schouders: het is heel belangrijk dat uw overhemd goed aansluit bij de schouders, anders kan het er al snel slordig uitzien. Zorg daarom dat de schouderranden ook daadwerkelijk op uw schouders vallen en niet er overheen (te groot) of te veel richting uw nek (te klein).

 

Gerelateerde vragen

Hoeveel knoopjes draag je open? Het aantal knoopjes dat u open heeft bij een overhemd, hangt af van de gelegenheid. Wanneer u een overhemd op kantoor of bij een formele draagt, raad ik u aan om een of twee knoopjes open te hebben. Draagt u een overhemd in het weekend, of draagt u een linnen exemplaar? Dan kunnen er tot vier knoopjes open.

Hoe combineer je een zwart overhemd? Een zwart overhemd kan vrijwel met alle kleuren gecombineerd worden. Houd in gedachten dat zwart niet met donkerblauw gecombineerd hoort te worden, en u zit goed.

Hoe combineer je een blauw overhemd? Voor het combineren van een blauw overhemd verwijs ik u eerst naar de vraag hierboven. Combineer een donkerblauw overhemd vooral niet met zwart. Verder raad ik u aan het neutraal te houden. Combineer donkerblauw bijvoorbeeld met lichtblauw, beige of wit. Lichtblauw valt eventueel wel te combineren met zwart, en anders bruin of grijs.

Hoe combineer je een denim overhemd?Deze is voor de waaghalzen: het dragen van een denim overhemd vraagt om wat extra aandacht. Spijker op spijker is prima, mits in dezelfde tint. Anders raad ik beige aan, maar de combinatie van spijker op een lichtgroene chino is bijvoorbeeld ook mogelijk.

Het fijne van zo'n jeansoverhemd: het draagt lekker los. Ook wordt het jeansoverhemd, anders dan een normaal overhemd, ook vaak los gedragen over een effen t-shirt.