Hoe combineer je een overhemd?

Gids: zo combineer je een overhemd het beste

Een overhemd combineer je het beste door het soort overhemd af te stemmen op de stijl van de rest van de kleding die je draagt. Dit klinkt misschien vaag, maar is vrij logisch: een klassiek gesneden overhemd draag je bij nette kleding. Een casual, los overhemd hoort niet bij een nette pantalon gedragen te worden. De eerste, gouden regel voor het goed combineren van een overhemd blijft echter: strijk je overhemd voordat je hem draagt, of kies voor een strijkvrij overhemd. Dan kan er verder niet heel veel meer misgaan. Natuurlijk valt er meer te vertellen over het dragen van een overhemd. Lees vooral verder als je meer wilt weten over het combineren van een overhemd in verschillende stijlen.

Hoe combineer je een overhemd het beste?

Een overhemd is multi-inzetbaar en doet het vrijwel bij iedere gelegenheid goed, maar er zijn wel wat richtlijnen die ik je kan geven voor het combineren van een overhemd. Voor net dat extraatje en een onberispelijke uitstraling.

Snit van het overhemd

Voordat we verder gaan over de kledingstijlen waarbinnen het overhemd past en de kledingstukken waarmee het overhemd het best valt te combineren, is het voor jou belangrijk om te weten welke snit het beste bij je lichaamsbouw past.

Met een normale lichaamsbouw kan je het beste voor een modern fit gaan: het klassiek gesneden, rechte overhemd. Ook is de modern fit geschikt: deze snit heeft een beetje taille en is meer volgens de laatste mode.

Alleen slanke en gespierde mannen met een brede borst kunnen met overtuiging een getailleerd overhemd dragen.

Het overhemd: van dag tot nacht, doordeweeks en in het weekend, weer of geen weer

Het fijne van een overhemd is dat je dit kledingstuk de hele dag door kan dragen. Een overhemd kan goed op kantoor, zowel formeel (met das en eventueel jasje) als informeel (zonder das en met eventueel een spijkerbroek). Daarnaast is een overhemd ook uitermate geschikt als avondkleding. 
Drie scenario's waarbij je een overhemd draagt.

Kantoor

De allerbeste en tevens veiligste manier om een overhemd naar kantoor te dragen is de combinatie met het pak. Dit is de klassieke kantoorstijl en is altijd goed.

Tegenwoordig is het echter vaak ook geoorloofd op kantoor om meer casual gekleed te gaan. Je kunt er dan voor kiezen om het jasje te laten voor wat het is en het overhemd met een pantalon en stropdas te combineren. Of kies ervoor om een spijkerbroek te dragen met een overhemd en jasje. Er zijn genoeg opties.

Let wel: draag het overhemd met nette schoenen en pas de kleur van je riem af op de kleur van je schoenen. Daarnaast is het belangrijk om op kantoor altijd je overhemd in je broek te dragen.

Avond uit

Met wat voor kledingstukken je je overhemd combineert tijdens een avondje uit, hangt af van de formaliteit van de avond. Heb je een casual etentje? Dan is het prima om je overhemd te combineren met een chino. Een chic zakendiner vraagt echter om een pak en een gala zelfs om een smoking.

Weekend

Ook in het weekend kan je prima een overhemd dragen. Combineer een overhemd met een spijkerbroek met riem, schoenen naar keuze (zelfs sneakers zijn hier geoorloofd) en een trui met een ronde hals of V-hals. Dit laatste hoeft natuurlijk niet. Je kan er dan ook nog voor kiezen om het overhemd in of uit je broek te dragen.

Zolang je overhemd een andere kleur heeft dan je trui kan er niet veel misgaan. Ook is het weekend geschikt om een linnen overhemd te dragen: draagt lekker licht!

Vakantie

Een overhemd op vakantie? Jazeker. Een linnen overhemd is een heerlijk, luchtig kledingstuk om op vakantie te dragen. Combineer het linnen overhemd met een chino en loafers, of een korte broek. Een heerlijke combinatie bij hogere temperaturen.

Goed gepast is het halve werk

Wanneer je ook een overhemd draagt en bij welke gelegenheid dit ook moge zijn, je zal er pas goed uitzien in een overhemd wanneer deze gestreken is (tenzij je natuurlijk een strijkvrij overhemd draagt) en perfect zit. Voor dit laatste zijn er een aantal handige regels, waarmee je zelf op pad kan om het perfect zittende overhemd te vinden. Zorg daarbij voor een goede verzorging van het overhemd, en hij zal jaren meegaan.

  1. Pasvorm: zorg voor een pasvorm die bij je lichaam past. Gespierde mannen: kies voor getailleerde overhemden, normaal gebouwde mannen: ga voor rechte of licht getailleerde overhemden en mannen met een buikje: kies een rechte pasvorm, zodat het overhemd niet te strak zit rondom je buik. 
  2. Mouwen: de mouwen zijn te kort als je pols zichtbaar is en ze zijn te lang als de manchet over je handen heen valt of de overtollige stof over de manchetten hangt. Mouwen hebben de juiste lengte als ze ongeveer 1 tot 1,5 cm onder de mouw van je colbert uitsteken. Zorg ook voor 2 tot 4 centimeter extra stof, zodat je genoeg bewegingsruimte bij je armen hebt. 
  3. Lengte van het overhemd: natuurlijk moet je overhemd zelf ook een goede lengte hebben. De lengte van een overhemd is goed als deze ongeveer 5 centimeter onder de riemband uitkomt. Met deze lengte kun je je overhemd goed in je broek stoppen, zonder dat er onnodig veel stof over de broek hangt. 
  4. Manchetten: niets zo vervelend als knellende manchetten. Zorg dat de ruimte tussen je pols en de manchet ongeveer 2 vingers breed is, dan zal de manchet niet knellen. 
  5. Schouders: het is heel belangrijk dat je overhemd goed aansluit bij de schouders, anders kan het er al snel slordig uitzien. Zorg daarom dat de schouderranden ook daadwerkelijk op je schouders vallen en niet er overheen (te groot) of te veel richting je nek (te klein).

Gerelateerde vragen

Hoeveel knoopjes draag je open?

Het aantal knoopjes dat je open hebt bij een overhemd, hangt af van de gelegenheid. Wanneer je een overhemd op kantoor of bij een formele draagt, kan je een of twee knoopjes open te hebben. Draag je een overhemd in het weekend, of draag je een linnen exemplaar? Dan kunnen er tot vier knoopjes open.

Hoe combineer je een zwart overhemd?

Een zwart overhemd kan vrijwel met alle kleuren gecombineerd worden. Houd in gedachten dat zwart niet met donkerblauw gecombineerd hoort te worden en je zit goed.

Hoe combineer je een blauw overhemd?

Combineer een donkerblauw overhemd vooral niet met zwart en houd het neutraal. Combineer donkerblauw bijvoorbeeld met lichtblauw, beige of wit. Lichtblauw valt eventueel wel te combineren met zwart, en anders bruin of grijs.

Hoe combineer je een denim overhemd?

>Deze is voor de waaghalzen: het dragen van een denim overhemd vraagt om wat extra aandacht. Spijker op spijker is prima, mits in dezelfde tint. Anders is beige een aanrader, maar de combinatie van spijker op een lichtgroene chino is bijvoorbeeld ook heel goed mogelijk.

Het fijne van zo'n jeansoverhemd: het draagt lekker los. Ook wordt het jeansoverhemd, anders dan een normaal overhemd, ook vaak los gedragen over een effen T-shirt.
HemdVoorHem kleding voor iedere man