Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x

Ultieme Gids: Zo maak je een overhemd schoon

Overhemden in het juiste model, in de juiste maat en op de juiste manier dragen is een kunst. Aan het schoon en netjes houden van een overhemd kunnen echter ook heel wat woorden vuil gemaakt worden. In dit artikel vertel ik u: Hoe maak je een overhemd schoon?

 

Laat dit artikel een ultieme gids voor u vormen, waarin alles staat wat u over het schoonhouden van een overhemd moet weten.


Vies overhemd schoonmaken (ultieme gids)

 

Hoe maak je een overhemd schoon? Simpel gezegd: was een overhemd wanneer deze vies is, zo koud mogelijk en binnenstebuiten. U doet er goed aan om een overhemd in een waszak te wassen, ter bescherming.

 

Zoals ik al noemde valt er veel meer te vertellen over het schoonmaken van een overhemd. Lees verder voor een uitgebreide gids over hoe u een overhemd schoon moet maken.

 

Hoe maak je een overhemd schoon? **

 

Stap voor stap: hoe wast u een overhemd

Het wassen van een overhemd is niet per se hogere wiskunde, maar ik kan u wel een stappenplan geven waarmee u ervoor zorgt dat uw overhemd zo netjes mogelijk uit de was komt en zo lang mogelijk mooi blijft, waardoor u er langer plezier van kunt hebben.

 

1. De eerste keer dat u een overhemd wast, is het aan te raden om deze eerst in een bak met koud of lauwwarm water te leggen zonder wasmiddel. Wanneer u dit van tevoren doet, blijft de kleur van het overhemd mooier nadat deze in de wasmachine is geweest. Laat het overhemd ongeveer een kwartier weken. Hierna kunt u het overhemd in de wasmachine doen. Let wel op, want katoenen overhemden kunnen tot na de 10^e^wasbeurt nog kleur afgeven. Kijk daarom goed naar de kleursortering.

2. Was uw overhemd binnenstebuiten. Hiermee blijft de kleur zo lang mogelijk mooi. Ook eventuele beschadigingen door de wastrommel komen aan de binnenkant te zitten: niet erg, want niemand die het ziet.

3. Gebruik een waszakbij het wassen van uw overhemden. Waszakken zorgen voor extra bescherming en uiteindelijk een langere levensduur.

4. Gebruik niet te veel wasmiddel. Over het algemeen wordt er (in reclames) aangeraden om veel te veel wasmiddel te gebruiken voor het wassen van kleren. Met minder wasmiddel worden uw kleren ook schoon en bovendien kan te veel wasmiddel slecht zijn voor uw kleren, bijvoorbeeld voor de stof of kleur. Gebruik daarom een minimale hoeveelheid wasmiddel.

5. Was niet te warm. Een overhemd is een kwetsbaar kledingstuk, was deze daarom op een temperatuur tussen de 15 en 30 graden. Vooral voor donkere overhemden geldt: hoe kouder de temperatuur, hoe beter.

6. Kies voor een laag toerental van de wastrommel. Bij een hoog toerentaal wordt uw overhemd keer op keer tegen de wastrommel aangezwengeld, wat voor beschadigingen kan zorgen. Bij een laag toerental is dit aanzienlijk minder, waardoor uw overhemden minder snel beschadigingen krijgen en de kleur langer mooi blijft.

7. Stop uw overhemd onder geen beding in de droger. Hoewel het natuurlijk ontzettend makkelijk is, wil ik u op het hart drukken om uw overhemden niet in de droger te stoppen. Dit geldt voor alle kledingstukken: een droger is alleen een ideaal apparaat voor schoonmaakdoekjes, handdoeken en beddengoed. Hang uw overhemd aan een droogrek en laat hem aan de lucht opdrogen, zo blijft hij langer mooi.

 

Verdere tips voor het wassen van een overhemd

  • Was uw overhemd vooral wanneer deze vies is. Niets is vervelender dan een zweetgeur onder de oksels. Vies is vies, wassen dus! Bent u er niet zeker van of een wasbeurt nodig is? Kijk naar de binnenkant van de kraag en de oksels, daar vormen zich de eerste zweetplekken.
  • Wat de zweetplekken betreft: als deze standaard te zien zijn in het overhemd, wordt het wellicht tijd om deze niet nogmaals te wassen, maar hem weg te gooien.
  • Wasbeurten beperken? Draag een hemd of shirt onder uw overhemd. Hierdoor zullen zweetplekken minder snel door uw overhemd dringen.

 

Hoe strijkt u een overhemd?

Persoonlijk kan ik geen ander kledingstuk bedenken dat belangrijker is om gestreken te dragen dan een overhemd. Een ongestreken overhemd kan slonzig overkomen, zorg er dus altijd voor dat u uw overhemd hebt gestreken alvorens u deze aantrekt.

 

Een overhemd blijft langer mooi als u deze strijkt wanneer hij nog een beetje vochtig is. Zorg dat uw strijkijzer op een niet te hoge temperatuur staat.

 

Hang het overhemd gelijk na het strijken aan een hanger. Dit houdt uw overhemd gladgestreken en voorkomt dat u nogmaals met een strijkbout aan de slag moet.

 

Hoe maak je een vieze kraag schoon?

Ik duik nog wat specifieker in het hoe-was-je-een-overhemd-vraagstuk. De kraag van een overhemd is namelijk een onderdeel dat snel vies wordt. Vooral bij witte overhemden kan dit een doorn in het oog worden. Een vieze kraag ontstaat door het zweet uit uw hals en nek.

 

Er zijn wat tips om de viezigheid uit uw kraag te halen. Allereerst is het natuurlijk fijn dat er helemaal geen vlekken in uw kraag komen.

 

Zorg er daarom voor dat u uw nek goed wast. Simpel gezegd: minder zweet in de nek staat gelijk aan minder viezigheid in de kraag van uw overhemd. En misschien vindt u dit een gekke tip, maar het is geen slecht idee om een klein beetje deodorant in uw nek te spuiten.

 

Als u na een werkdag thuiskomt en merkt dat er viezigheid in uw kraag zit, zorg dan dat u dit gelijk schoonmaakt. Als u hier te lang mee wacht, gaat het zweet in uw kraag trekken. Spuit een speciale vlekverwijderaar op de vlek, wrijf het er even in en laat het een tijdje inwerken. Daarna mag het overhemd in de was (zie hierboven).

 

Vergeten de vlek er op een vroeg moment uit te halen? Geen paniek, er is hoop om de vlek uit de kraag te krijgen. Laat uw overhemd een tijdje weken in een bak met heet water en wasmiddel. Bij witte overhemden mag dit wasmiddel best een beetje bleek bevatten: daar worden die gele zweetvlekken immers weer witter van.

 

Laten weken in heet water met wasmiddel is dus de kunst. Laat het overhemd lang weken, dan zullen de resultaten het beste zijn.

 

Hierbij wil ik nog wel even aanhalen dat een overhemd eigenlijk niet te heet gewassen mag worden. Doe dit dus alleen in het uiterste geval. Het is natuurlijk beter om te zorgen dat de vlekken helemaal niet in de kraag van uw overhemd trekken.

 

Overhemd laten wassen en strijken in een stomerij

Wordt het u allemaal een beetje te veel en acht u de kans dat u een overhemd netjes en schoon kunt houden klein? Geen paniek, want u kunt uw overhemd ook laten wassen en strijken bij een stomerij. Overhemden zijn de goedkoopste kledingstukken om te laten behandelen bij een stomerij.

 

Gerelateerde vragen

Op welk programma moet ik mijn overhemden wassen? Was uw overhemden op een niet te warm programma. Maximaal 30 graden. Kijk naar de kleur van uw overhemd: witte overhemden wast u met een wit programma, een programma voor fijne was is ook altijd goed.

 

Moet ik een nieuw overhemd eerst wassen voordat ik deze aantrek? U kunt zelf bepalen of u een overhemd eerst wast voordat u deze aantrekt, dit is niet "verplicht". Wel kunnen er bacteriën in het overhemd zitten die er in de winkel in zijn gekomen. Vanuit hygiënisch oogpunt kan het daarom fijn zijn om uw overhemd eerst te wassen.

 

Moet ik een overhemd met de hand wassen? U kunt een overhemd natuurlijk met de hand wassen, hij zal dan het langst mooi blijven. Dit is echter niet essentieel, een overhemd mag ook gewoon met de wasmachine gewassen worden.