Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x

De Ultieme Gids: Hoe Werken Overhemdmaten?

Overhemdmaten werken iets anders dan de reguliere maten van kleding als S, M en L. Hier kan wat verwarring over ontstaan. Daarom behandel ik in dit artikel de vraag: Hoe werken overhemdmaten?


Hoe werken overhemdmaten?
 

Overhemdmaten werken met boordmaten. Uw boordmaat komt u te weten door de omtrek van uw nek te meten. Houd hierbij een vinger ertussen, zodat u een beetje ruimte overhoudt.

 

De verschillende boordmaten staan wel gelijk aan reguliere maten. Ook dient u rekening te houden met de bovenwijdte, taillewijdte, ruglengte en armlengte, die vaak per soort overhemd (afhankelijk van merk en fit) verschillen.

 

Let bij het kopen van een overhemd ook op de pasvorm. Deze heeft grote invloed op hoe het overhemd om uw lijf valt.

 

Overhemdmaten zijn niet heel eenvoudig. Gelukkig, want doordat er bij overhemden met meerdere lichaamsmaten als taille, rug lengte en armlengte rekening wordt gehouden, kunt u een overhemd vinden die u als gegoten zit.

 

De zoektocht naar een goed overhemd is dan misschien wat langer, maar is het zeker waard. Ik zal u nog meer gaan vertellen over overhemdmaten en de verschillende pasvormen van overhemden.

 

Overhemdmaten

Allereerst is het bij de zoektocht naar een uitstekend zittend overhemd goed dat u uw boordmaat kent. Deze komt u te weten door de omtrek van uw nek te meten. Boordmaten komen overeen met reguliere maten, hiervan vindt u in onderstaande tabel een overzicht.

 

Boordmaat

Reguliere maat

37 & 38

S

39 & 40

M

41 & 42

L

43 & 44

XL

45 & 46

XXL

47 & 48

3XL

49 & 50

4XL

51 & 52

5XL

53 & 54

6XL

 

Uw boordmaat geeft dus een goed beeld van de maat overhemd die u moet dragen. Daarnaast zijn de breedte van uw bovenlichaam, taille en lengte van uw arm en rug belangrijk. Deze maten worden ook vaak, vooral online, bij overhemden vermeld en kunnen verschillen per soort en het merk van een overhemd. Bent uw benieuwd naar uw maten?

 

U meet de verschillende overhemdmaten als volgt:

  1. Boordmaat: de omtrek van uw nek met een vinger ertussen voor speling
  2. Bovenlichaam: meet de breedte van oksel tot oksel
  3. Taille: meet de breedte van uw lijf ter hoogte van de navel
  4. Rug: meet vanaf uw nek tot iets over uw achterwerk
  5. Arm: meet van schouder tot pols

 

Doordat bij een overhemd al informatie over vijf soorten maten wordt gegeven en deze per overhemd (en per fit, daar kom ik later op terug) kunnen verschillen, krijgt u al een goed beeld welk overhemd u als gegoten moet zitten.

 

Daarbij komt dat als u bijvoorbeeld van wijdvallende overhemden houdt, u weet dat u een paar centimeter meer bij taille en breedte van het bovenlichaam op kunt rekenen voor een overhemd dat u lekker vindt zitten.

 

Pasvormen

Bij overhemdmaten is het altijd goed om in uw hoofd te houden dat bij een boordmaat 41 een slim fit overhemd niet hetzelfde zal vallen als een comfort fit overhemd.

 

Daarom is het allereerst goed om niet alleen uw boordmaat, maar ook andere bovengenoemde maten (bovenlichaam, armlengte, ruglengte en taille) te weten en zijn deze ook vrijwel altijd bij de specificaties van het overhemd gevoegd. Op deze manier vergemakkelijkt u uw zoektocht naar een overhemd die naadloos op uw lichaam aansluit.

 

Omdat er voor pasvormen van overhemden veel verschillende benamingen bestaan, heb ik ze hieronder nog eens voor u op een rij gezet.

 

 

Wijd

Recht

Licht getailleerd

Getailleerd

Strak

Tight fit

 

 

 

 

✓✓

Smart fit

 

 

 

 

✓✓

Super slim fit

 

 

 

 

✓✓

Body fit*

 

 

 

Slim fit*

 

 

 

Tailored fit

 

 

 

Fitted

 

 

 

Loose fit

 

 

✓✓

 

 

Contemporary fit

 

 

✓✓

 

 

Modern fit

 

 

✓✓

 

 

Classic fit

 

 

 

Core fit

 

 

 

Custom fit

 

 

 

Regular fit

 

 

 

Comfort fit

 

 

 

 

*De mate van taillering bij deze overhemden verschilt erg per merk.

 

Zoals u zich kunt voorstellen, zorgt het weten van uw boordmaat er niet gelijk voor dat een overhemd met uw boordmaat u ook goed zit. Kijk daarom altijd naar de fit en de rest van de maten.

 

Zo kan een tight fit wel boordmaat 43 hebben, maar zal deze niet mooi aansluiten als u een stevige buik heeft.

 

Buitenlandse maten

Om het nog een tikkeltje ingewikkelder te maken, werkt men in het buitenland met andere maten dan in Nederland. Net zoals bij reguliere maten vaak het geval is, rekent men in het buitenland andere maten -- dit geldt ook voor boordmaten.

 

In de UK en US rekent men met inches, wat voor verwarring kan zorgen. U kunt uw boordmaat vrij gemakkelijk omrekenen of onderstaande tabel gebruiken.

 

Om tot uw UK/US-boordmaat te komen, deelt u uw Nederlandse boordmaat door 2,34. Om het u gemakkelijker te maken, hebben we hier een tabel van gemaakt die u makkelijk na kunt trekken.

 

Boordmaat NL in cm

Boordmaat in inch (UK/US)

EU maat

37

14,5

S

38

15

S

39

15,5

M

40

16

M

41

16

L

42

16,5

L

43

17

XL

44

17,5

XL

45

18

XXL

46

18

XXL

47

18,5

3XL

48

19

3XL

49

19,5

4XL

51

20

4XL

52

20,5

5XL

53

21

6XL

54

21

6XL

55

21,5

7XL

56

22

7XL

 

Op zoek naar een nieuw overhemd? Zorg dat u uw maten weet. Het vergemakkelijkt uw online zoektocht naar een perfect overhemd, en ook in een winkel kan het u veel schelen. Overhemdmaten werken nog niet zo eenvoudig, gezien niet alleen uw boordmaat van belang is, maar ook de pasvorm van het overhemd bepalend kan zijn.

 

Wilt u zeker weten dat uw overhemd als gegoten zit? Als u al uw maten weet en weet welke pasvorm u het fijnst vindt zitten, kunt u altijd een overhemd op maat laten maken. Een duurdere optie, maar wel een die ervoor zorgt dat u een perfect zittend overhemd zult hebben.

 

Gerelateerde vragen

Hoe reken ik de mouwlengte om?U meet uw mouwlengte door een meetlint van uw schoudernaad tot uw pols te leggen. Het aantal centimeters is uw (Nederlandse) mouwlengte.

 

In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten gebruikt men een andere methode om de mouwlengte te meten. De mouwlengte wordt daar in 2 stappen gemeten. 1) Eerst wordt de lengte van de nek tot de punt van de schouder gemeten, vervolgens 2) meet men van de punt van de schouder tot de pols. Deze getallen worden bij elkaar opgeteld.

 

Als u een maattabel ziet die bij 80 centimeter begint weet u dat de UK/US-methode wordt gebruikt. Meestal staat dit bovenaan de maattabel. Welke methode u ook gebruikt, altijd geldt: uw Nederlandse maat gedeeld door 2,54 wordt uw UK/US-maat.

 

Hoe reken je een overhemd met maat 40 om? Een overhemd met maat 40 rekent u om door het getal door 2,54 te delen. Boordmaat 40, een reguliere EU maat M staat gelijk aan boordmaat 16 (inch) bij UK/US-maten.

 

Voor andere landen blijft de maat hetzelfde, al kunt u ervan uitgaan dat een boordmaat 40 in landen als Italië en Frankrijk wat strakker valt dan u in Nederland gewend bent.

 

Hoe reken je een overhemd met maat 44 om? Een overhemd met een boordmaat 44 heeft een UK/US-maat 17,5 (inch). U komt tot deze maat door uw Nederlandse boordmaat door 2,54 te delen. Houd er wel rekening mee dat het ook belangrijk is dat u uw andere maten kent om te bepalen of het overhemd goed past. Deze maten deelt u ook door 2,54 als het om een UK/US-maat gaat. U kunt bovenstaande maattabel gebruiken om een volledig overzicht te krijgen van het omrekenen van boordmaten.