Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x

Wat is het verschil tussen een badjas, een kamerjas en een ochtendjas?

Wat is een badjas?

Een badjas is een jas om snel aan te trekken wanneer men naakt is, bijvoorbeeld na een bad. Badjassen worden gemaakt van zachte, zware stoffen, zoals badstof of katoen. Een badjas wordt ook wel ‘duster’ genoemd. Een badjas zorgt ervoor dat u niet naakt door het huis hoeft na het wassen, of in de nacht. In het Engels heet het een ‘bathrobe’. 

Waar worden badjassen van gemaakt?

Badjassen worden gemaakt van badstof, katoen, microfiber of fleece. Fleece is een sterk isolerende stof en zeer zacht. Het nadeel van een fleece badjas is dat het geen water opneemt, en daarom niet helpt om op te drogen. Wanneer u een badjas koopt om aan te trekken na een bad of douche is een fleece badjas niet aan te bevelen. Badstof en katoen zijn wel waterabsorberend.

Microfiber is een synthetische stof die speciaal is ontwikkeld om water op te nemen. Microfiber is geen natuurlijk materiaal, en ademt meestal minder goed dan katoen. Voor een uitgebreide uitleg kunt u ons kennisartikel ‘Wat is microfiber?’ hier lezen.

 

Wat is badstof?

Badstof wordt gemaakt van katoen, en is een weeftechniek. Het katoen wordt in lussen geweven, waardoor er meer materiaal wordt gebruikt. Door deze weeftechniek kan de stof meer vocht opnemen. Badstof wordt gebruikt voor handdoeken, badjassen en strandkleding.

 

Wat is een kamerjas?

Een kamerjas is een lange mantel die men uitsluitend binnenshuis draagt. Een kamerjas wordt gemaakt van warme of luxe stoffen, zoals fleece of zijde. Kamerjassen worden vaak prachtig versierd met borduursels of zelfs parels. Een kamerjas geeft een zeer verzorgde, gekleedde indruk, maar biedt veel gemak, en zit zeer comfortabel.


Wanneer draag je een kamerjas?

U draagt een kamerjas over uw gewone kleding, wanneer het fris is in huis, of wanneer u afkoelt door vermoeidheid. Een kamerjas wordt vaak gedragen in de avond, tijdens het lezen, of bij de open haard.

 

Wat is een ochtendjas?

Een ochtendjas, ook wel peignoir genoemd, is een mantel die men over zijn pyjama kan aantrekken voordat men zich definitief aankleedt. Ochtendjassen worden vaak gemaakt van lichtgewicht, luxe stoffen, zoals zijde of satijn. Een ochtendjas wordt in het Engels ‘dressing gown’ genoemd. Sommige ochtendjassen zijn versierd met borduursel.

 

Wat is het verschil tussen een badjas en een ochtendjas?

Badjassen zijn dikker en zwaarder dan ochtendjassen, en zijn voornamelijk functioneel. Een badjas is meestal gemaakt van een dikke, katoenen stof, die door de weeftechniek veel vocht kan absorberen. Ochtendjassen zijn juist zo licht mogelijk, en worden daarom gemaakt van van een veel dunnere en luxere stof, zoals zijde. Ze hoeven geen vocht te absorberen, maar moeten vooral prettig aanvoelen. Een ochtendjas ziet er vaak gekleder uit dan een badjas.

 

Wat is het verschil tussen een kamerjas en een ochtendjas?

Een kamerjas en een ochtendjas zijn beide mantels die een afgeklede indruk geven. Een kamerjas is vaak gemaakt van een warmere stof dan een ochtendjas. Een ochtendjas is zo licht mogelijk. Beide mantels zijn bedoeld om vlug om te slaan. Ze kunnen dezelfde functie vervullen, en de termen worden daarom wel door elkaar gebruikt. Origineel zijn het twee verschillende jassen.

 

Wat is het verschil tussen een badjas en een kamerjas?

Een kamerjas is lichter van gewicht dan een badjas, en wordt gemaakt van een andere stof. Een kamerjas hoeft geen vocht op te nemen, maar moet vooral warmte bieden. Daarom zal een kamerjas eerder gemaakt worden van bijvoorbeeld gladde fleece. Een kamerjas is eleganter, en ziet er verzorgder uit dan een badjas.