Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Hoe verwijder je vlekken uit een overhemd?

Vlekken in je overhemd zijn vervelend. Zeker als je een duur exemplaar draagt. De meest vlekken zijn echter goed te behandelen en volledig uit de stof te krijgen. Je verwijdert een vlek het beste uit een overhemd door snel te handelen, de vlek te behandelen met een middeltje en te weken in lauw water. In dit artikel heb ik de meest effectieve oplossingen onder elkaar gezet.


 

Hoe verwijder je een vlek uit een katoenen overhemd?

Kijk allereerst naar de stof waarvan het overhemd gemaakt is. De meeste overhemden zijn van katoen gemaakt. Katoen kan redelijk wat hitte verdragen. Veel lichte vlekken gaan er prima uit door ze direct te behandelen met vloeibaar wasmiddel of afwasmiddel en lauw water. Als je het overhemd daarna gelijk in de wasmachine gooit, zal dat voldoende zijn om de vuiligheid eruit te krijgen. Zitten er synthetische stoffen in je overhemd? Die zijn vaak sterker dan katoen. Je kunt in dat geval vaak wat harder boenen op een vlek. Pas echter op dat je niet té hard boent en de stof beschadigt.
 

Middelen om te gebruiken tegen vlekken

Als je te maken hebt met een hardnekkige vlek en als wasmiddel niet werkt dan zijn er nog een aantal bekende huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die goed werken. Een voorbeeld is ossengalzeep of groene zeep. Is het nog lastiger? Of heb je te maken met een ingetrokken vlek? Dan zijn er ook een aantal vlekkenverwijderaars op de markt zoals Vanish.
 

Hoe behandel je een vlek het meest effectief?

Maak de stof rondom de vlek nat en wrijf het middel dat je gebruikt zachtjes over de plek vanuit de binnenkant van de stof. Belangrijk is om niet te hard te wrijven omdat de vlek dan sneller in de stof zal trekken. Beter is om een meer kloppende techniek te gebruiken. Leg de buitenkant van de stof op een stuk keukenpapier of een droge doek zodat de vlek daarin kan trekken. Laat het middeltje vervolgens intrekken en spoel het uit. Gebruik niet te heet water omdat dat ervoor kan zorgen dat de vuiligheid juist sneller in de stof trekt. Beter is om lauw water te gebruiken. Gooi het overhemd daarna in de wasmachine of breng het naar de stomerij.
 

Hoe verwijder je een vlek uit zijde of wol?

Heb je te maken met een zijden overhemd. Dan kun je het overhemd niet te heet wassen, en vaak ook zelfs niet in de wasmachine. Het beste is om het dan te weken in lauw water en zo snel mogelijk naar de stomerij te brengen. Ook met wol moet je oppassen. Gebruik in dat geval een wolwasmiddel en breng ook dat kledingstuk naar de stomerij.
 

Hoe behandel je een vetvlek in je overhemd?

Voor vetvlekken zoals olijfolie is afwasmiddel of vloeibaar wasmiddel de beste optie. Afwasmiddel is bedoelt om vet op te lossen, dus daar kun je ook met je kleding handig gebruik van maken. Is dit niet genoeg? Dan kun je het behandelen met citroensap en zout. Druppel het citroensap over de vlek en strooi daar weer zout bovenop. Laat het kort intrekken en spoel het uit. Mocht ook dit niet baten. Dan kun je nog een sterker middel zoals terpentine of wasbenzine inzetten. Gebruik daar wat van en wrijf het in de vlek. Spoel het vervolgens uit met wasmiddel en lauw water.


Hoe behandel je en zweetplek in je overhemd?

Zweetplekken in je overhemd? Die kun je het beste behandelen met wasmiddel, groene zeep, azijn of citroen. Hier staat uitgebreid beschreven hoe je zweetplekken en gele plekken in je overhemd behandelt.
 

Hoe verwijder je een koffie- of theevlek uit je overhemd?

Ben je er snel bij? Dan is het meestal voldoende om de stof in een teiltje lauw water te leggen. Als de vlek al iets langer in de stof zit kun je hem behandelen met soda of azijn en lauw water. Zout is ook een goede optie. Leg het overhemd neer en strooi direct een flinke hoeveelheid zout over de koffievlek. Laat het even intrekken en veeg daarna het zout weg. Gooi het overhemd dan in de was of laat het weken in lauw water.
 

Hoe haal je een rode wijnvlek uit je overhemd?

Rode wijn is een tricky drankje. Voor je het weet zit er een druppel op je mooie witte overhemd. Hoe behandel je een rode wijn vlek het beste? Giet wat koud water of witte wijn over de plek. Strooi er daarna zout overheen. Zout absorbeert de kleurstof. Daarna kun je met afwasmiddel en een lauw sopje de vlek uitspoelen. Is het er nog niet uit? Herhaal deze stappen dan.
 

Hoe verwijder je chocola?

Bij chocoladevlekken werkt wasmiddel en een beetje lauw water het best. Mocht dit niet genoeg zijn, dan kun je een theelepel ammoniak zacht over de plek wrijven. Ga er daarna nog een keer overheen met wasmiddel en lauw water en spoel het goed uit.
 

En lippenstift?

Het zal niet vaak voorkomen, lippenstift op je overhemd. Maar het is een lastige vlek, mocht het toch gebeuren. Belangrijk: nooit wrijven op de lippenstiftvlek! Dep er een beetje wasbenzine overheen tot je de plek niet meer ziet. Gooi het daarna direct in de wasmachine zonder het nog een keer uit te spoelen.
 

Snel handelen

Heel belangrijk is dat je snel handelt als je een vlek maakt op je kleding. Het beste is om het direct te behandelen en in de was te gooien. Dit kan uiteraard niet altijd. Ben je op je werk? Kijk dan of je een teiltje vindt. Vul die met lauwwarm water en week daar de stof in. Als je iets van wasmiddel of afwasmiddel bij de hand hebt, kun je dat gebruiken op de vlek. Anders is gewoon weken in lauw water al beter dan niets. Dat zorgt ervoor dat de vlek minder snel in de stof trekt.
 

Ingetrokken vlek

Ben je op een plek waar je je overhemd niet uit kan trekken? Dan zit er niets anders op dan hem te behandelen als je thuis bent. Ingetrokken vlekken zijn lastiger schoon te krijgen. Maar dat betekent niet dat je overhemd gelijk verloren is. Week de ingetrokken vlek een nacht in lauw water met een middeltje en gooi hem ’s ochtends gelijk in de wasmachine.