Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
Actie: 6 pakjes sokken bestellen naar keuze = 3 betalen (goedkoopste pakjes zijn gratis) < BESTEL snel >

Wanneer en hoe draag je een pochet?

De pochet, ook wel lefdoekje genoemd, draag je als accessoire bij een pak. Bij een smoking draag je een witte zijden pochet. Bij een meer casual outfit kun je oneindig variëren in kleuren en stoffen. Maar wanneer en hoe draag je dit lefdoekje goed?


 

Van welke stof is de pochet gemaakt?

Een pochet is meestal van een kwalitatieve en mooie stof gemaakt, zoals katoen, linnen of zijde. Je ziet ze ook in fluweel, kasjmier, wol of tweed. Zijde past bij een chique gelegenheid. Hoe gladder het materiaal, hoe formeler. Katoen en linnen zijn meer alledaagse stoffen en kunnen dus op informelere gelegenheden worden gedragen. De stof is erg belangrijk bij pochetten. Het meest stijlvol is om een andere soort stof voor het lefdoekje te kiezen dan voor de stropdas, het overhemd of het jasje.
 

Hoe draag je een pochet?

Je draagt de pochet altijd in de buitenste borstzak van het colbert of smokingjasje. Een pochet is vierkant en kleiner dan een standaard zakdoek. Hierdoor kun je hem goed opvouwen. Er zijn talloze vouwtechnieken. Kijk bijvoorbeeld hier voor een goed overzicht. Mijn advies: kies één of twee technieken en zorg dat je die goed onder de knie hebt. Als fervent pochetdrager kun je je technieken uiteraard uitbreiden.
 

De klassieke witte pochet

De klassieke manier van het dragen van een pochet is met een smoking of een rokkostuum. Bij een black of white tie past een witte, zijden pochet. De vouwtechniek is dan recht en strak.
 

Pochet bij een net pak

Bij een formeel net pak past een pochet in een neutrale effen kleur of met een subtiel patroon. Je kunt de kleur matchen met de kleur van je overhemd. Ga je voor dezelfde kleur stropdas en pochet? Zorg er dan voor dat het lefdoekje van een andere stof gemaakt is en net een andere kleurtint heeft. Met wit en grijs zit je altijd goed. Je kunt ook voor ton-sur-ton gaan en de pochet in net een andere kleurtoon dan je overhemd of pak dragen. Je vouwt hem op een nette manier, maar dit mag iets minder strak dan bij een smoking.
 

De casual pochet

Tegenwoordig is de pochet een stijlvol mode-item geworden die je in allerlei kleuren en stoffen kunt variëren. Een goedgeklede man kan zich hiermee onderscheiden. Bij een meer casual uitstraling past een katoenen of linnen variant het beste. Bij deze look kun je het lefdoekje ook zonder stropdas dragen. Laat een kleur of print van je overhemd of colbert terugkomen in de pochet. Je kunt ook kiezen voor kleurcontrasten tussen het pochet en het overhemd of jasje. Alles kan, maar ga bij twijfel voor een kleurtint die dichtbij de andere kleuren in je outfit ligt. De manier van vouwen kan bij een casual outfit wat losser.
 

Welk formaat pochet kies je?

Pochetten variëren in maat van 25 tot 45 cm. De grootte die je kiest is afhankelijk van de stof en de grootte van je borstzak. Colberts hebben borstzakjes met verschillende dieptes. De pochet moet goed zichtbaar in het borstzakje zitten, maar er niet te veel uitpuilen. Kies bij dikkere stoffen zoals wol, katoen en linnen voor een kleiner formaat.
 

Heeft de pochet een functie?

De pochet bestaat al heel lang als zakdoek waarmee arbeiders hun voorhoofd afveegden. Begin twintigste eeuw kwam het witte pochet in de mode bij mannen in smoking. Het verloor toen zijn functie als zakdoek en werd puur gebruikt als verfraaiing van de outfit. Het is dus niet de bedoeling om het lefdoekje als zakdoek te gebruiken.