Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x

Wanneer kan een zwart overhemd wel (en wanneer niet)?

Het overhemd is een kledingstuk dat vrijwel met alles te combineren valt en naar elk soort gelegenheid te dragen is. Toch gaat het combineren in de praktijk nog wel eens mis, helemaal met een zwart overhemd. Daarom zoom ik in dit artikel in op de specifieke vraag: Wanneer kan een zwart overhemd?


Wanneer is het gepast om een zwart overhemd te dragen en wanneer niet?
 

Wanneer kan een zwart overhemd? U draagt een zwart overhemd bij voorkeur in de avond. U kunt een zwart overhemd het best combineren met donkere kleding. Simpele combinaties werken het best. Zwarte overhemden zijn gepast bij alle informele gelegenheden, bij de dresscode business casual, maar soms niet bij formelere gelegenheden, zoals black tie events.

 

Verder kan ik het beste vertellen wanneer u een zwart overhemd kunt dragen door juist te benadrukken wanneer, of beter gezegd waarmee, u een zwart overhemd beter niet kunt dragen.

 

Het dragen van een zwart overhemd kan (inmiddels) prima, maar er zijn wel een paar zaken om rekening mee te houden.

 

Verderop in dit artikel vertel ik u meer over hoe en wanneer u het zwarte overhemd het beste kunt dragen middels de 10 geboden voor het dragen van een zwart overhemd. Met het dragen van een zwart overhemd kan meer misgaan dan u wellicht aanvankelijk zou denken.

 

Het Zwarte Overhemd: Go of No Go?

Het zwarte overhemd staat bij velen bekend als vrij ‘fout’, een overhemd dat alleen bij het uitgaan gedragen wordt en verder eigenlijk not done is. Toch zijn hier de meningen over verdeeld en zijn deze in de laatste decennia ook zeker veranderd: dat zien we vaker in mode.

 

Daarnaast wordt het zwarte overhemd vaak gezien als een kledingstuk dat door de maffia gedragen wordt.

 

Later in dit artikel geef ik u tips waarmee u voorkomt dat u eruitziet als een maffiabaas. Of waarmee u er júist uitziet als een maffiabaas, mocht dit uw wens zijn. Leuk voor een verkleedfeestje, wellicht.

 

Waar ‘we’ het zwarte overhemd een paar jaar geleden nog als een verschrikking achtten, is het nu best stijlvol om ermee voor de dag te komen. Een paar handvatten voor het stylen van dit kledingstuk zijn echter wel fijn om te hebben.

 

Het zwarte mannenoverhemd was ineens terug in het modebeeld. Het kledingstuk was plots niet meer weg te denken uit de fashion weeks van Milaan, Parijs, New York en Londen.

 

Luxe modehuizen namen het kledingstuk op in hun collectie en toonden het zwarte overhemd volop op de catwalk. Boodschap: het zwarte overhemd mag weer!

 

Nu kan ik me voorstellen dat u denkt: hij mag weer? Ik bepaal zelf wat ik draag. Heeft u uiteraard helemaal gelijk in. Toch geef ik u wat stylingtips, waarmee u voorkomt dat u niet (of juist wel, als dat is wat u wil) wordt aangezien voor een maffiabaas of een bezoeker van een foute uitgaansgelegenheid.

 

Wanneer Kan een Zwart Overhemd?

Ik zou u willen adviseren het dragen van een zwarte overhemd te beperken en de combinaties zo simpel mogelijk te maken. Hoewel het zwarte overhemd inmiddels geaccepteerd wordt in het straatbeeld als een ‘gewoon’ kledingstuk, kan het in een verkeerde combinatie nog steeds gezien worden als een mode faux pas.

Om deze reden zou ik u op het hart willen drukken om combinaties met de volgende stoffen, kledingstukken of accessoires te vermijden. Bij deze: de 10 geboden voor het dragen van een zwart overhemd.

 

De 10 Geboden voor het Dragen van een Zwart Overhemd

  1. Draag geen combinaties met glimmende stoffen Wanneer een zwart overhemd in combinatie met glimmende stoffen gedragen wordt, brengt dit precies naar boven waarom er vroeger zo gegruweld werd van dit kledingstuk: het ziet er fout uit, en lijkt alsof je in een foute uitgaansgelegenheid staat. Tenzij u naar een proud to be fout-feest gaat, zou ik u deze combinatie absoluut afraden.
  2. Combineer een zwart overhemd niet met zijde Hetzelfde geldt voor wanneer een zwart overhemd gedragen wordt met zijde. Een prachtige stof, maar niet in deze combinatie.
  3. Strakke kledingstukken Zorg er ook voor dat zowel uw overhemd als de rest van de kledingstukken die u draagt niet te strak zitten. Dit geldt eigenlijk altijd voor kleding, maar nog een beetje extra voor het zwarte overhemd.
  4. Combinaties met hele lichte broeken Te veel contrast in een outfit met een zwart overhemd zou ik u niet willen aanraden (zie punt 5). Draag het daarom niet met een hele lichte broek.
  5. Witte stropdas: zit u bij de maffia? Bent u een maffiabaas? Wilt u op een maffiabaas lijken? Als het antwoord op beide vragen nee is, doe dan geen witte stropdas om.
  6. Open knoopjes: lekker doorluchten Een of twee knoopjes open, dat is de regel voor het goed dragen van een overhemd. Te veel knoopjes open kan erg fout overkomen, zeker met een zwart overhemd.
  7. Een zwart overhemd met een gilet: doe het niet Ergste geval: een glimmend (zie punt 1) gilet. Quelle horreur!
  8. Dag das Een overhemd met een das combineren kunt u sowieso al beter niet doen, maar met een zwart overhemd al helemaal niet.
  9. Draag het zwarte overhemd nooit los Een zwart overhemd draagt u altijd in de broek, behálve wanneer u een broek gemaakt van een zware stof als corduroy draagt. Dan, maar alleen dan, mag hij los.
  10. Rol de mouwen van een zwart overhemd niet op Bij een overhemd in andere kleuren wil dit nog wel eens vlot staan, maar dit is niet het geval bij een zwart overhemd. Rol de mouwen van een zwart overhemd nooit op.
 

Het combineren van een zwart overhemd

Zoals u leest, zijn er nogal wat zaken om rekening mee te houden bij het combineren van het zwarte overhemd. U kunt het hele rijtje elke keer afgaan, maar ik wil u het volgende vertellen: draag het zwarte overhemd met andere donkere kledingstukken, in de broek en zonder te veel poespas (het liefst enkel een zwart overhemd) en u zult prima voor de dag komen.

 

Ten slotte wil ik u nog meegeven dat het dragen van zwart met donkerblauw ook wordt gezien als een combinatie die eigenlijk niet kan. Houd hier ook rekening mee en u heeft genoeg styling tips om te zorgen dat u het zwarte overhemd helemaal combineert zoals het hoort. Mocht u het nu nog niet weten, dan kunt u altijd nog afkijken van de catwalk.

 

Gerelateerde vragen

Kan ik een overhemd open dragen? Nee, een overhemd hoort u niet open te dragen. De algemene regel is dat er hooguit twee knoopjes open mogen bij formele dracht. Bij het dragen van een overhemd in uw vrije tijd of bij een linnen overhemd kan er nog wel eens een extra knoopje open. Wilt u het echter geen modemissers lopen, dan zou ik het bij maximaal twee open knoopjes houden.

 

Draag ik een overhemd in of uit de broek anno 2019? Ook bij het in of uit de broek dragen zit er een verschil tussen formele en vrijetijdsdracht. Wanneer u een overhemd zakelijk draagt, draagt u hem altijd in de broek. In uw vrije tijd, bijvoorbeeld in de weekenden, mag uw overhemd ook uit de broek.

 

Moet de onderste knoop van een overhemd open of dicht? – De onderste knoop van uw overhemd draagt u altijd dicht, in ieder geval.

 

Wanneer is een overhemd te klein? Signalen die kunnen aangeven dat uw overhemd te klein is, zijn bijvoorbeeld het trekken van de mouwen boven uw horloge of wanneer u de stof van het t-shirt of hemd dat u onder uw overhemd draagt ziet tussen de knoopjes. Het is belangrijk om bewegingsvrijheid te hebben bij het dragen van uw overhemd. Zit wel zo lekker.