Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
ALLE OVERHEMDEN: 2+1 GRATIS! >

Wasadvies en onderhoud voor kasjmier

Kasjmier is de fijnste wol ter wereld en zorgt voor een luxe gevoel. Wol slaat warmte op en beschermt zo tegen vriestemperaturen in de winter. Tegelijkertijd kan kasjmier tot 30% vocht opnemen zonder vochtig te worden. Dit maakt de wol ideaal voor als het warm wordt in de zomer.
 

De luxueuze vezel van de kasjmiergeit is licht, fijn en heerlijk zacht, maar kan bij verkeerd gebruik ook gemakkelijk beschadigd raken. Dus, hoe moet kasjmier worden gewassen? De onderhoudsinstructies van onze kasjmierexperts zorgen ervoor dat de stof mooi blijft en zijn bijzondere eigenschappen behoudt. Zo kunt u uw favoriete kasjmier kledingstuk lang dragen.
 

 

 

Wasadvies en onderhoud voor kasjmier  

Wassen of niet?

Overweeg voor het wassen of het wel werkelijk nodig is. Als het kledingstuk niet erg vuil is, moet kasjmierwol na elke vierde keer dragen worden gewassen. Kasjmier heeft zelfreinigende eigenschappen en als er geen zichtbare vlekken zijn. Het is dan vaak voldoende om het in de open lucht te hangen. Hierdoor kunnen de fijne vezels zich het beste herstellen.
 

Minder is meer: wasmiddel

Wees zuinig met het gebruik van wasmiddel en wasverzachter. Gebruik slechts een kleine hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter. In sommige gevallen kunnen deze chemische stoffen zich in de stof nestelen en schade veroorzaken. Wolwasmiddel of kasjmierwasmiddel is het beste wasmiddel. Het is vettig en bevat geen bleekmiddelen of wasverzachters. De natuurlijke beschermlaag van de wolvezels blijft zo behouden.
 

Vlekken verwijderen

Een vlek? Als het gaat om vlekken op kasjmier, is de regel om niet te deppen en te schrobben. Daardoor vervilten de vezels. Dep in plaats daarvan wat extra haarshampoo op de vlek voordat u het kledingstuk wast.
 

Wolwasprogramma

Uw kasjmier wast u veilig in de wasmachine met een wolwasprogramma. Keer de kledingstukken binnenstebuiten en vul de trommel slechts voor de helft. De juiste wastemperatuur staat vermeld op het label; bij twijfel niet wassen bij temperaturen boven 30 °C. Gebruik een korter programma in plaats van de delicate stof langdurig te wassen. Pas op met de centrifugeersnelheid: laat uw waardevolle kledingstukken niet sneller centrifugeren dan 600 omwentelingen per minuut.
 

Handwas

Als uw wasmachine geen wolprogramma heeft, kunt u kasjmier voorzichtig met de hand wassen. Gebruik lauw water en laat het kledingstuk niet te lang weken. Het wasgoed mag niet doorweekt zijn. Niet wrijven om vervilten te voorkomen. Na het wassen het wasmiddel goed uitspoelen en de wol lichtjes aandrukken. U kunt het kledingstuk ook in een handdoek wikkelen, die het resterende vocht absorbeert. Dit beschermt de fijne vezels tegen beschadiging.
 

Kasjmier drogen

Droog kasjmier niet in de zon of op directe hitte, maar het liefst liggend met een droge doek eronder. Door het kledingstuk op te hangen raakt het uit model. Vermijd ook het gebruik van hete lucht bij het drogen in een wasdroger: warme lucht is uit den boze.
 

Kasjmier strijken

Gebruik bij het strijken van delicate stoffen de laagst mogelijke stand en plaats vooral een doek tussen het strijkijzer en het kledingstuk. De wolligheid blijft behouden en een lelijk glanseffect wordt vermeden. Gebruik ook helemaal geen stoom.
 

Kasjmier goed opbergen

Zelfs als u het graag draagt, ligt uw luxueuze kasjmier de langste tijd van zijn bestaan in de kast, gewassen en gelucht. Het is hier donker en droog, ideaal voor het textiel. Vouw de kleding losjes op zonder deze plat te drukken. We raden lavendel en cederhout aan als bescherming tegen kledingmotten. Als het niet in het seizoen is, zoals in de zomer, wilt u uw kasjmierwol misschien een tijdje ingepakt houden. Individuele kledingstukken kunnen dan in plastic zakken worden opgeborgen, voordat ze in koffers of kratten worden verpakt. Vermijdt te veel druk en verstopping, omdat hierdoor de vezels kunnen breken.
 

Voorkom pluisjes

Kenmerkend voor dit natuurlijke materiaal: de vorming van kleine pluisjes, ook wel pilling genoemd, is bij kasjmier onvermijdelijk, maar toont wel de kwaliteit en zuiverheid van de stof aan. Doordat de fijne vezeluiteinden om elkaar heen draaien, ontstaat er door wrijving op het oppervlak van de wol pluisjes. De lastige pluisjes dient u niet af te knippen of eruit te trekken, maar u kunt ze voorzichtig uitkammen met een kasjmierkam. Dit is ongetwijfeld beter en veiliger voor uw kleding. Gebruik ook lichte druk bij het kammen van lelijke plekken. Uw kasjmierfavoriet is na dit 'kappersbezoek' weer zo goed als nieuw!