Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Wat dragen mannen naar een bruiloft?

Naar een formele bruiloft draag je een kostuum met een wit smoking overhemd van een mooie stof met manchetknopen. Naar semi-formele of informele bruiloften ben je vrijer in je keuze en kun je een jasje en overhemd met een kleur of een subtiele print dragen.


Een formele bruiloft, wat trek ik aan?

Op formele bruiloften draag je een kostuum. Daarbij draag je een net wit overhemd. Een veilige keuze is een zwart, donkerblauw of donkergrijs pak met een zwarte, grijze of zilverkleurige stropdas. Bij een semi-informele bruiloft kun je ook kiezen voor andere nette donkere kleuren zoals donkergroen en bordeauxrood.
 

Informele of semi-formele bruiloften

De meeste bruiloften zijn dé plek om een beetje kleur toe te voegen. Is de bruiloft niet heel formeel zoals black-tie, dan kun je prima uitpakken met een overhemd of colbert met een kleur, print of krijtstreepje. Of draag een andere kleur jasje op een pantalon. Ook kun je je outfit opleuken met kleurige details in je stropdas of strik. Bij informele en zomerbruiloften is het leuk om voor een lichte kleur kostuum te gaan zoals wit, lichtblauw, lichtroze of lichtgrijs. Regel is wel dat je niet opvallender gekleed gaat dan het bruidspaar. Trek dus niet te heftige kleuren of prints aan. Waar je wel goed mee kan spelen zijn je manchetknopen. Kies voor leuke kleuren en ontwerpen. Als je manchetknopen wil dragen, zorg ervoor dat je overhemd manchetten heeft. Ook een pochet is leuk om een kleuraccent mee aan te brengen in je outfit.
 

Seizoenen

Op een winterbruiloft dragen de meeste mannen donkere kleuren. Een donkerblauw of donkergrijs pak is dan geschikt. Kies bij een zomerbruiloft voor lichtere kleuren; een licht pak met een kleurtje in je das, strik of pochet bijvoorbeeld. Bij herfstbruiloften kun je de seizoenskleuren terug laten komen. Bruine tinten, herfstrood of geeltinten zijn dan erg mooi.
 

Hoe draag je een kostuum?

Zorg ervoor dat de mouw van je jasje niet de mouw van je overhemd volledig bedekt. Er moet altijd een smalle strook, ongeveer 1,3 cm, van je manchet zichtbaar zijn. De zoom van je broek raakt de bovenkant van je schoenen. Onder een kostuum draag je nette herenschoenen met gesp of veter. Bij informelere bruiloften kun je ook gaan voor een loafer.
 

Dresscode

Vaak staat op de uitnodiging een dresscode of een gewenste kleur vermeld. Zorg dat je je hieraan houdt. Je zal het bruidspaar daar een groot plezier mee doen. Dresscodes die vaak voorkomen op bruiloften zijn semiformal, tenue de ville, cocktail of casual. Vuistregel: elke dresscode waarin het woord ‘formal’ zit betekent dat je een jas en das draagt.
 

Cocktail

Bij deze dresscode heb je een bepaalde vrijheid. Een jasje of pak wordt wel verwacht. Een stropdas hoeft niet. Je kunt een andere kleur jasje dragen dan je broek. Kleur en print kan in beperkte mate, maar kies niet voor te felle kleuren.
 

Tenue de ville

Deze dresscode wordt ook wel ‘casual-chic’ of ‘dressy-casual’ genoemd. Je mag een pak aan, maar het hoeft niet. Een mooi button-down overhemd op een nette chino kan. Veilig is wel om een jasje te dragen.
 

Casual

Dit is een informele dresscode. Een kostuum hoeft dus niet. Maar ga wel voor een mooie en verzorgde outfit. Een mooi overhemd met jasje is altijd goed. Maar je kunt bij deze dresscode ook kiezen voor alleen een overhemd, een mooi T-shirt onder een blazer of zelfs een nette donkere spijkerbroek. Er zijn veel opties, als je er maar verzorgd uitziet.
 

Semiformal

Bij deze dresscode draag je een pak, overhemd en stropdas.
 

White tie en black tie

Deze dresscodes komen alleen voor bij hele chique bruiloften. White tie is een rokkostuum met witte das. Black tie is een zwarte smoking met zwarte vlinderstrik.
 

Geen dresscode

Geeft het bruidspaar geen dresscode mee? Bedenk dan wat voor type mensen het zijn en waar de bruiloft plaatsvindt. Buiten of binnen? In een kerk of in een park? Bij twijfel, draag een mooi overhemd met een jasje. Het is altijd beter om overdressed te zijn dan underdressed. Elke outfit maak je netter met een zwart of donkerblauw colbert. Neem deze in geval van twijfel mee. Je kunt hem altijd nog uittrekken.