Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Wat is een Chinese boord?

Een Chinese boord (‘mandarin collar’ in het Engels) is een opstaande kraag die niet is omgevouwen, en die zonder das wordt gedragen. De kraag werd van oudsher gedragen door arbeiders en ruiters, maar werd later onderdeel van het staatskostuum. De Chinese boord lijkt sterk op de opa-kraag.

 

Voorbeeld Chinese boord:

Voorbeeld van een Chinese kraag
 

Oorsprong van de Chinese boord

De Chinese boord vindt zijn oorsprong natuurlijk in China. De kraag werd voor de 17e eeuw voornamelijk gedragen door arbeiders en ruiters. Vanaf de 17e eeuw werd de boord meer ceremonieel, doordat het onderdeel werd van het ambtelijk kostuum. De boord werd vanaf dat moment steeds vaker versierd met borduursel. Vanaf de Chinese burgeroorlog in 1949 werd niet langer de Mandarijnse boord gedragen, maar het Mao kostuum. Rond die tijd begonnen havenarbeiders in Frankrijk de boord te dragen. Zij noemden dit type boord de ‘Blue de Chine’, naar de ‘Blue Collar workers’. Niet lang daarna werd de boord populair onder Franse artiesten, waaronder Pablo Picasso, die de boord verder populariseerde. Sommige ceremoniële militaire uniforms gebruiken tot op heden nog steeds de Chinese boord, zoals de US Marine Corps, terwijl op de US Army Combat Uniform een granddad-kraag wordt gebruikt, uit praktische overwegingen.

 

Wat is het verschil tussen de opa-kraag en de Chinese boord?

De opa-kraag en Chinese boord lijken sterk op elkaar. De Chinese kraag loopt in het midden niet door, en laat een smalle ruimte tussen de rand van de boord. De opa-kraag loopt in het midden wel door, en wordt daar vastgezet met een knoop. De Chinese kraag is daarnaast vaak hoger dan de opa-kraag; gemiddeld tussen de 2 en 5 centimeter, terwijl de opa-kraag vaak niet hoger is dan 2 centimeter.

 

Hoe draagt u een Chinese boord?

U draagt een Chinese boord altijd zonder stropdas. Omdat de rand van de kraag in het midden niet aansluit, is de boord ongeschikt voor het dragen van dassen. Een hogere Chinese boord ziet er formeler uit en oogt als een militair ceremonieel uniform; een lagere Mandarijnse kraag oogt informeler.

 

Staat een Mandarijnse boord goed bij mijn gezicht?

Een Mandarijnse boord is erg veelzijdig, en omdat de boord geen punten heeft lijkt uw gezicht er niet smaller of breder door. De Chinese boord staat daarom altijd goed, of u nu een breed of smal gezicht heeft. De hoogte van de boord kan wel helpen uw nek langer of korter te laten lijken. Door een korte boord lijkt uw nek langer, door een lange boord lijkt uw nek korter.