Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Wat is een contrastboord?

Een contrastboord is een boord in een andere kleur dan het overhemd. Meestal is de boord wit, terwijl het overhemd in een kleur of dessin is. Meestal heeft het overhemd manchetten die met de kleur van de boord overeen komen.

Voorbeeld van een contrastboord:
Voorbeeld van een contrastboord
 

De geschiedenis van de contrastboord

De contrasterende boord vind zijn oorsprong in de afneembare boord, die het gemakkelijker en goedkoper maakte om de boorden van overhemden te wassen; de boord was altijd eerder vies dan de rest van het overhemd. Door deze ontwerptruc konden boorden naar willekeurig worden verwisseld op overhemden, en ontstond het beeld van de witte boord op het blauwe overhemd. In de tweede helft van de 20e eeuw werd de stijl populair op Wall Street, wat we terugzien in de films Wall Street en The Wolf of Wall Street.

 

Hoe draagt u een contrastboord?

Gestreepte overhemden met een witte boord zijn ook professioneel een veilige keuze; dit overhemd wordt gedragen door executives en bankiers. U kunt een contrastboord los en met das dragen: beide staat goed. Het contrast in de boord kan als voldoende detail in een outfit dienen.

 

Welke stropdasknoop staat goed bij de contrastboord?

De contrastboord is esthetisch, en specificeert niet zozeer een type boord. Daarom kan het per contrasterende boord verschillen welke dasknoop goed staat. De vuistregel is: hoe wijder de boord, hoe groter de knoop moet zijn. Het is bij contrastboorden wel belangrijk dat u op de kleur en het dessin van de das let: overhemden met een contrastboord zijn iets complexer, doordat ze meer kleuren bevatten. Zeker wanneer de boord niet simpelweg wit is. Kies een stropdas dat het geheel voldoende rustig houdt, en combineer of complementeer de kleur van het overhemd of de boord.

 

Staat een contrastboord goed bij mijn gezicht?

Zoals hierboven genoemd, is een kraag in contrast een esthetische keuze, en niet zozeer een model, of vormkeuze. Iedereen kan daarom een contrastboord dragen, maar houd in uw achterhoofd welke kleuren u wel en niet staan. Het klassieke blauwgestreepte overhemd met witte boord staat echter iedereen goed.

 

Wat is een boord met contrastbeleg?

Een overhemd met contrastbeleg heeft een voering in een contrasterende kleur of patroon aan de binnenkant van de boord. Deze overhemden worden in de volksmond ook wel ‘Italiaanse overhemden’ genoemd. De boord is vaak afgezet met extra knopen, en er wordt meestal garen in een accentkleur gebruikt.

Voorbeeld van een kraag met contrastbeleg:
Contrastbeleg
 

Wat is een Italiaanse kraag?

De Italiaanse kraag is wat hoger, heeft een contrastbeleg, en het overhemd heeft een slanke pasvorm. We vinden deze eigenschappen terug op veel Italiaanse overhemden, maar ook op andere Europese en Amerikaanse overhemden. De Italiaanse boord kent geen vast ontwerp, en bestaat dus eigenlijk niet.

Meestal wordt met een ‘Italiaanse kraag’ naar een dubbele boord gerefereerd, of naar een boord met een contrastbeleg. Lees hier meer over dubbele boorden.

 

Wat is het verschil tussen een contrastbeleg en een contrastboord?

Bij een contrastboord heeft de hele boord een andere kleur. Een contrastbeleg geeft enkel een contrast of patroon in de binnenvoering van de boord. De boord zelf heeft dan meestal dezelfde kleur als het overhemd. Een contrasterende boord wordt wel meer klassiek beschouwd, en kan minder opvallend zijn dan een contrastbeleg.