Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Wat is een figuurplooi?

Een figuurplooi (ook wel ‘figuurnaad’) is een kleine plooi in de kleding om de pasvorm te verbeteren. Door de stof te plooien, kan er een figuur in de stof aangebracht worden: de pasvorm. Kleding staat het best wanneer de pasvorm aansluit op uw figuur. Figuurplooien worden gebruikt om de kleding aan te laten sluiten op het postuur.


Wat is een figuurplooi?
 

Wat is een figuurnaad?

Een figuurnaad (ook wel ‘coupenaad’) is een ruitvormige plooi in een kledingstuk, die wordt vastgezet met een naad, om de contour van het lichaam beter te volgen. Deze kleine naden worden op deze manier gebruikt om een pasvorm te creëeren. Door de stof op sommige plekken in te nemen, en vast te zetten met een naad, kan er een heel gedefinieerde figuur in de kleding worden aangebracht.

 

Soorten figuurplooien

Er zijn twee soorten figuurplooien:

  • Een plooi die vanaf de rand van de stof naar binnen loopt
  • Een plooi die middenin de stof begint en eindigt

Waar worden figuurplooien gebruikt?

De eerste soort zien we veel op de bovenkant van rokken. De naad wordt gebruikt om de lijn van de vrouwelijke heupen te volgen, die breder zijn dan haar taille. De tweede plooi zien we meer in jurken en japons, waar een stuk stof smaller wordt onder de borst, en opnieuw breder wordt op de heupen.

 

Worden figuurplooien gebruikt in overhemden?

Figuurplooien, figuurnaden of coupenaden worden gebruikt op getailleerde overhemden. De kleermaker neemt de taille van het overhemd in met behulp van een coupenaad of plooi. Deze plooi loopt over het rugpand, aan de achterkant van het overhemd. Overhemden met een figuurplooi zijn vaak sterk getailleerd of zeer sterk getailleerd.

 

Hoe wordt een figuurplooi gemaakt?

De figuurplooi wordt vervaardigd door de stof dubbel te vouwen en vast te stikken. De vorm van de plooi moet met de ronding van het lichaam meelopen, anders eindigt de naad in een punt. Erg brede figuurplooien worden aan de achterkant opengeknipt en vastgezet. Dit voorkomt dat de stof te dik wordt.

 

Hoe maak je een slim fit overhemd?

Een slim fit overhemd ontstaat door het rugpand te tailleren. Dit wordt gedaan door twee coupenaden op het rugpand; hier wordt de stof met een kleine plooi ingenomen. Door de stof in te nemen, wordt de taille smaller. Hierdoor krijgt het overhemd dus een meer aansluitende pasvorm. Een overhemd wordt ook getailleerd door het rugpand smaller te snijden, of een combinatie van een smaller rugpand en coupenaden.

Wilt u meer informatie over taillering? Lees hier ons kennisbank-artikel ‘Wat is taillering?’.