Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
ALLE OVERHEMDEN: 2+1 GRATIS! >

Wat is een goede muts en hoe draag je die?

Een goede muts houdt je hoofd warm, zit comfortabel en past bij je outfit. Tegenwoordig dragen mannen niet meer alleen een muts bij kou, maar is het ook een trendy accessoire geworden. Maar hoe draag je een muts het beste? Bij een rond, hoekig of lang gezicht past steeds een ander type. Ik leg in dit artikel uit hoe je het beste een muts uitkiest.


Wat is het verschil tussen een beanie en een muts?

De klassieke muts valt over je oren, zit strak om je hoofd en heeft een brede band. Een beanie is een kleine muts die boven je oren zit en alleen je haar bedekt. De beanie geeft een casual look. De zeemansbeanie, ook wel Fisherman Beanie genoemd, zit strak op je hoofd en een flink stuk boven de oren. Je hebt ook wat langere beanies die aan de bovenkant een ruimte overlaten. Je kunt er dan voor kiezen om de rand extra om te slaan of de ruimte zo te laten. De beanie is een modeverschijnsel dat in de jaren 2000 opkwam. Ze gingen hem toen ook binnenshuis dragen.
 

Hoe combineer je een muts?

Draag de muts in dezelfde kleur als je jas, sjaal of handschoenen. Met een rustige kleur zoals grijs, zwart of donkerblauw zit je altijd goed. Of ga voor een meer uitgesproken kleur zoals lichtblauw, bordeaux rood of groen als je het goed kan combineren. Je kan een muts dragen op een sportieve of casual outfit en zelfs op een meer smart look.
 

Welk muts past bij jouw lengte?

Als je zelf lang bent, kun je beter voor een strakker en lager model kiezen. Als je iets kleiner van stuk bent, kun je kiezen voor een langer model om optisch wat lengte toe te voegen. Of je kiest een muts met pompon.
 

Wat is een pompon?

De pompon is het zachte bolletje dat soms bovenop een muts zit. Meestal is de pompon pluizig of van wol gemaakt. De pompon is puur decoratief. Het verhaal gaat dat de pompon vroeger wel nut had. Een zeeman droeg een pompon op zijn muts zodat hij zijn hoofd niet stootte in de nauwe scheepshut.
 

Welke muts past bij jouw haar?

Heb je langer haar? Kies dan voor een iets losser zittende muts. Hij valt dan mooi op je haar. Met kort of geen haar kies je beter voor een strakker model. Een losse muts geeft kan dan het gevoel alsof je hoofd erin verdwijnt.

Welke muts past bij jouw gezichtsvorm?

Voor mannen met een rond gezicht is de wat hogere muts perfect. Een beanie zonder omslag bijvoorbeeld. Je creëert optisch een langer gezicht als je hem niet helemaal over je oren trekt. Heb je juist een lang gezicht? Kies dan voor een strakke variant. Een te ruime muts of een met ruimte aan de bovenkant maakt je gezicht namelijk nog langer. Een omslag is een goed idee om visueel meer breedte te creëren. Bij een hoekig gezicht doe je er het beste aan om voor een zachte, grote muts te kiezen. Je gezichtstrekken ogen dan iets zachter. Een brede hoofdband werkt ook goed.
 

Verlies je de meeste warmte via je hoofd?

Maar het is een achterhaald idee dat je 40 tot 50 procent van je lichaamswarmte zou verliezen via je hoofd. Je verliest via je hoofd evenveel warmte als via de rest van je lichaam. Bij kou doe je er het beste aan om al je lichaamsdelen even goed in te pakken. Zeker dus ook met een muts. Bovendien is een warme muts heerlijk comfortabel. 
 

Een muts van wol of acryl?

Warme mutsen zijn meestal van wol of acryl gemaakt. Wol houdt je warm en is tegelijkertijd ademend. Daarnaast absorbeert het vocht zonder snel vochtig aan te voelen. Acryl is een sterke en zachte synthetische vezel die veel op wol lijkt. Het houdt warmte nog beter vast dan wol en kriebelt niet zoals wol dat wel kan doen. Het nadeel is dat acryl isolerend is. Als het warm is, kan het transpiratievocht niet naar buiten. Beide stoffen hebben dus hun voor- en nadelen. Daarom zijn er veel wol-acryl blends op de markt. Door acryl toe te voegen aan wol wordt die stof beter in het onderhoud. Je kunt deze stof heter wassen (op 30 of 40 graden) dan pure wol. Ook kriebelt de wol minder als je er acryl aan toevoegt. In dunne mutsen of sportieve varianten zit vaak katoen of een blend met katoen, acryl of polyester.