Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
ALLE OVERHEMDEN: 2+1 GRATIS! >

Wat is een Haifisch kraag?

De Haifisch kraag is een zeer wijd uitstaande kraag voor overhemden. Deze kraag wordt ook wel cut away of haaienkraag genoemd. ‘Haifisch’ is Duits voor haai. De punten zijn rond naar achteren weggesneden, vandaar de naam ‘cut away’. Deze moderne, zeer wijde kraag draagt u het best met een brede stropdas.

Voorbeeld Haifisch kraag:Hoe draagt u een Haifisch kraag?

De Haifisch kraag wordt steeds populairder onder het grote publiek, en geeft een vlot-chique uitstraling. De Haifisch kraag draagt u het best met een brede stropdas en een jasje met brede revers. Deze kraag is vooral erg geschikt voor mannen met een smal en langwerpig gezicht. De kraag maakt het gezicht optisch iets breder. Mannen met een breed gezicht kunnen beter een smallere kraag dragen, zoals de Kent. De haaienkraag is de meest wijd uitstaande van alle kragen. Door de extra ruimte passen alle dasknopen gemakkelijk. Zelfs een brede stropdas met een dubbele Windsor zal geen enkel probleem zijn. De Haifisch kraag staat het mooist wanneer u deze met een brede stropdas draagt, en is daarom vooral geschikt voor zakelijke kostuums. De cut away boord wordt vooral gebruikt op overhemden met een getailleerde pasvorm en een moderne uitstraling.

Oorsprong van de Haifisch kraag

De weggesneden boord werd voor het eerst gedragen door de Engelse adel in de achttiende eeuw. Door het wegsnijden van de boord werd meer nadruk gelegd op het overhemd. Zo konden de aristocraten onderling pochen met hun prachtige hemden. De Haifisch kraag is dus eigenlijk bedoeld om zonder stropdas te dragen.

De juiste knoop bij de juiste kraag

Bij iedere kraag hoort een bepaalde knoop. Voor de juiste uistraling is het van belang dat u de goede dasknoop kiest. Een te brede knoop op een te kleine kraag, of een te smalle knoop op een te brede kraag staat niet mooi. Wanneer u de cut away mét stropdas wil dragen, kunt u dat daarom het best met een brede knoop doen. Een te kleine knoop wordt optisch nog smaller door de wijdte van de boord. De ruime afstand tussen de punten laat voldoende ruimte voor bijvoorbeeld een dubbele Windsorknoop. Bij voorkeur gebruikt u een Windsor of dubbele Windsorknoop. Een dubbele four-in-hand staat ook erg goed.

De functie van de kraag

Waarom hebben overhemden eigenlijk een kraag? Oorspronkelijk werd de kraag op het hemd geplaats vanuit praktische overwegingen. De kraag beschermt de rand van het hemd tegen slijtage. Verder biedt een kraag de hals bescherming tegen kou. En de juiste kraag draagt natuurlijk bij aan een stijlvolle uitstraling.