Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Wat is een opa-kraag?

Een opa-kraag (ook wel ‘Sunday shirt’ of ‘bandkraag’ genoemd) is een korte, opstaande kraag van ongeveer 1,5 centimeter. De kraag heeft geen punten, zoals de Kent kraag, en wordt niet omgevouwen. Daarom is de boord niet geschikt om met een das te dragen, waardoor deze informeel aandoet.

 

Voorbeeld opa-kraag:

Voorbeeld van een granddad collar
 

Oorsprong van de opa-kraag

De opa-kraag ontstond met de opkomst van de verwijderbare kraag. In 1827, New York, knipte Hannah Montague de boord van haar man af, om deze los te kunnen wassen. De boorden van overhemden werden namelijk sneller vies dan het shirt zelf, en wassen was duur of arbeidsintensief. Zonder de formele boord had het shirt enkel nog een kleine opstaande boord, waaraan de schone boord werd vastgeknoopt. Deze kleine opstaande kraag is de oorsprong van de opa-kraag: eigenlijk een overhemd zonder boord. Zonder de kraag kon het overhemd niet met een stropdas worden gedragen, waardoor deze look een rebels en informeel imago kreeg. Vooral boeren en fabrieksarbeiders droegen het overhemd zonder stropdas, omdat de das tussen de machines vast kon komen te zitten.

De opa-kraag is ook onderdeel van het traditionele Ierse kostuum. Deze shirts worden gemaakt van katoen of linnen en worden gedragen naar de kerk en andere formele gelegenheden, vandaar de bijnaam ‘Sunday shirt’. Dit type kraag wordt ook door de gehele Islamitische en Aziatische wereld gedragen, als onderdeel van het ceremonieel kostuum. De boord is sinds de jaren ’50 ook populair in India.

 

Hoe draagt u een opa-boord?

U draagt een opa-boord altijd zonder stropdas: omdat de kraag geen omgevouwen punten heeft blijft een das niet zitten. De opa-kraag is daarmee per definitie informeel, en kan uitsluitend los worden gedragen.

 

Staat een opa-kraag goed bij mijn gezicht?

Omdat een opa-boord erg onopvallend is, past het bij elk type gezicht. Het maakt niet uit of u een lang, rond, smal of vol gezicht heeft. De boord kan wel helpen uw nek langer te laten lijken.