Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Wat is een Oxford Overhemd?

Wij krijgen regelmatig de vraag wat een Oxford overhemd nu eigenlijk is. In dit artikel leggen we uit wat het precies is, en waar u het precies voor kunt dragen.

Poloshirt van Olymp in Oxford weving

Wat is een Oxford overhemd? Een Oxford overhemd is een overhemd dat gemaakt is van Oxford stof. Oxford is een type stofweving, en zegt dus niets over het gebruikte materiaal. Oxford stof wordt meestal gemaakt van katoen, en wordt voornamelijk gebruikt in casual en formele overhemden.

De Oxford weving is een van de populairste wevingen voor overhemden, naast poplin katoen. Maar een weving is wat anders dan het materiaal. Hieronder leggen we de verschillen uit.

De Eigenschappen van Oxford Overhemden

Eerst wil ik kijken naar de Oxford weving, en wat weving is. Daarna ga ik in op de eigenschappen van het Oxford overhemd.

Wat is Oxford weving? Oxford weving is een stof die wordt geweven volgens de mandensteek, of Panamaweving. Deze weeftechniek maakt de Oxford een lichte, maar zeer sterke stof. Oxford stoffen zijn zeer dicht. Daarom zijn kledingstukken van Oxford zeer slijtvast en duurzaam.

Oxford stoffen zijn herkenbaar aan het ruitpatroon dat ontstaat door het over elkaar heen leggen van de draden.

De term weving en materiaal wordt vaak door elkaar gehaald. Wat is het verschil tussen de twee? Een weving is hoe een stof in elkaar wordt gezet. Het materiaal is de grondstof die wordt gebruikt om te weven.

Oxford is hier de weving, katoen de grondstof.

Het patroon van de Oxfordweving heeft een informele uitstraling, maar is netjes genoeg om op kantoor te dragen. Het heeft een herkenbare glans, die ontstaat door de draaddichtheid van de weving. Dat maakt Oxford overhemden net even anders - of zelfs chique. U ziet er zowel verzorgd als ontspannen uit.

Oxfordstof geeft een smart-casual uitstraling, en past daarom erg goed in het moderne professionele modebeeld.

Een mooi Oxford overhemd is bijvoorbeeld dit Tommy Hilfiger Core Stretch overhemd.

De belangrijkste eigenschappen van Oxford overhemden zijn:

 • De stof is veel dikker en zwaarder dan gewoon katoen
 • Oxford houdt u beter koel in warme klimaten
 • Daardoor is de stof veel slijtvaster en duurzamer
 • De stof is ook wat stijver, en kan daarom minder comfortabel zitten dan dunnere stoffen
 • Maar de stof kreukt ook aanzienlijk minder
 • Overhemden van Oxford worden zachter naarmate u ze vaker draagt

De stof wordt vooral gebruikt voor overhemden, om ze iets sterker te maken, en een lichte textuur te geven. Van oudsher werd de stof gebruikt voor sportkleding.

Waar komt de naam Oxford vandaan? Oxfordstof komt van origine uit Schotland, en niet uit Oxford. Daar was een van de eerste overhemdfabrikanten gevestigd. In het begin van de 19e eeuw ontwikkelden zij vier nieuwe wevingen die ze vernoemden naar vier grote Britse steden: Cambridge, Yale, Harvard en Oxford.

De Oxfordstof is de enige die de tand des tijds heeft doorstaan.

De eerste dragers van de Oxford waren polospeler. Veel poloshirts worden nog steeds volgens deze weving gemaakt. Waarschijnlijk omdat het de perfecte combinatie van uitstraling, comfort en duurzaamheid biedt.

Dit is ook direct waar de herkenbare button-down collar vandaan komt. Polospelers hadden last van hun boord (die flapte in hun gezicht tijdens het spel); ze lieten hun moeders en vrouwen knopen aanzetten. Het Oxford shirt en de button-down boord zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De Oxford weving kent inmiddels verschillende varianten.

De meestgebruikte varianten op de Oxford weving zijn:

 • Pinpoint Oxford
 • Royal Oxford

Pinpoint Oxford is een asymmetrische variant op de Oxford. Er wordt voor iedere horizontale draad twee verticale draden geweven. Daardoor ontstaat een duidelijkere textuur. De meeste pinpoint Oxfords worden geweven met een veel fijnere draad, waardoor de dichtheid van de stof veel groter wordt. Hierdoor krijgt men een hele fijne, dunne stof, die nog steeds erg sterk is. Hoge kwaliteit pinpoint Oxford kan wat weg hebben van zijde, en is daarom erg geschikt voor formele overhemden die toch duurzaam moeten zijn.

Royal Oxford is een fijner geweven Oxford, die sterker glanst en meer textuur heeft. Om die textuur te krijgen, laat de wever de weving verspringen, door de verticale draad steeds op een ander punt onder of over de horizontale draad te weven. Royal Oxford is de Oxford met de meest deftige uitstraling, en is perfect voor overhemden voor speciale gelegenheden.

Er zijn nog andere varianten, zoals bijvoorbeeld de 'premium Oxford'. Hierbij gebruikt de fabrikant garens van verschillende diktes voor de horizontale en verticale draad.

Overhemden met bijzondere wevingen kunnen een goede manier zijn om op te vallen tijdens gelegenheden met een strenge dresscode. Bijvoorbeeld wanneer u uitsluitend een wit shirt mag dragen. Een complexere weving kan dan net dat beetje karakter tonen waardoor u eruit springt.

Waarom Zou U een Oxford Shirt Moeten Hebben?

Het Oxford overhemd is een onmisbaar kledingstuk in elke herengarderobe. De belangrijkste reden daarvoor is dat het een zeer veelzijdig overhemd is: u kunt zo van uw werk naar de bar, en op beide plekken ziet u er niet misplaatst uit.

Maar het Oxfordshirt is ook ontzettend duurzaam en gemakkelijk in onderhoud. Omdat de stof dikker is, is het erg slijtvast, en kunt u het talloze malen wassen zonder dat de stof dof of dun wordt. De weving zorgt er ook voor dat deze shirts kreukvast zijn; u hoeft waarschijnlijk niet te strijken. Zelfs als er wat kreukels inzitten ziet het er goed uit. Het zal een van de gemakkelijkste overhemden zijn die u in de kast heeft.

Door deze eigenschappen kan een Oxford gedragen worden bij (bijna) iedere dresscode.

De echte Oxford essential is de Oxford Cloth Button Down shirt, dat een eigen afkorting heeft gekregen in modeland: OCBD.

Bijvoorbeeld dit Eterna Comfort Fit overhemd met Button Down collar.

Het Verschil Tussen Oxford en Formele Shirts

Oxfordshirts zijn dikker dan formele overhemden. Het standaard formele overhemd wordt gemaakt van dun katoen. Deze stof valt mooier om het lichaam, maar slijt ook sneller en behoeft ook meer onderhoud (u moet het altijd strijken). Het dunne katoen ademt iets beter en draagt uiteraard lichter.

Maar de Oxford weving is niet voor niets zo populair. Nu kleding en status minder met elkaar zijn verbonden ziet iedereen de voordelen van deze betrouwbare stof. Goed, het ademt iets minder, maar door de extra dikte kan het shirt voldoende vocht opnemen. Daarnaast is een dikker shirt helemaal geen gek idee in een wat kouder en vochtiger klimaat als de onze.

Casual kleding is al lang geen taboe meer; en het Oxford shirt bewaakt precies de juiste balans tussen smart en casual.

Combinaties met het Oxford Shirt

De beste eigenschap van deze overhemden is dat ze enorm veelzijdig zijn. U kunt ze met bijna alles dragen. Dat komt omdat beide uitersten van het spectrum in de stof verborgen ligt.

Het shirt trekt zonder moeite naar de kant die u het opstuurt: met een pantalon wordt het smart, met een spijkerbroek meer casual.

Wilt u meer casual? Rol de mouwen op. Wandelt er een belangrijke relatie binnen? Mouwen naar beneden, en trek er snel een blazer over aan.

Het Oxford shirt is altijd een veilige keuze, en kan met alles gecombineerd worden. Als u nooit meer wilt stressen over wat u aanmoet, raden we zeker aan tenminste één exemplaar in uw garderobe te hebben.

Waar u op moet letten wanneer u een Oxford shirt koopt:**

 • Let op de stofsamenstelling. Als u een shirt wilt dat goed ademt, koopt u het best een 100% Oxford katoen, en geen blends met polyester.
 • Kies een veelzijdige kleur. Met zo'n veelzijdige stof, is het slim om tegelijk een veelzijdige kleur te kiezen. De stof kan met alles gecombineerd worden; het wordt lastiger wanneer de stof knalgeel is. De heilige kleuren wat betreft veelzijdigheid zijn sky blue, wit en roze.
 • Let op de juiste pasvorm. Ken uzelve en kies een pasvorm die goed aansluit bij uw lichaam. Zelfs het mooiste overhemd ziet er niet uit wanneer het niet past. Voor hulp bij het bepalen van de perfecte pasvorm kunt u hier ons artikel lezen.
 • De juiste boord. Iedere gezichtsvorm verlangt een andere boord, en het kiezen van de juiste beďnvloedt hoe mensen u zien. Wilt u leren hoe u altijd de juiste boord kiest? Lees dan ons eerdere artikel hier.
 • Afwerking. Een mooi overhemd is goed afgewerkt. Dat wil zeggen dat er mooie knopen opzitten, en dat de naden van goede kwaliteit zijn.

Gerelateerde Vragen

Wat is het verschil tussen een Oxford overhemd en een formeel overhemd? Een Oxford overhemd is gemaakt van dikker katoen, en heeft een lichte textuur. Hierdoor heeft het een meer sportieve uitstraling dan een formeel overhemd, dat meestal wordt gemaakt van dun, glad poplin katoen. Overhemden van Oxford katoen hebben een smart-casual uitstraling.

Hoe draag je een Oxford overhemd? Voor een ontspannen uitstraling: rol de mouwen op en open de bovenste knoopjes. Het overhemd kan uit de broek gedragen worden. Draag het overhemd met een pantalon en stropdas voor een formele uitstraling. Draag het overhemd met een chino voor een smart-casual look.