Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Wat is een snit?

Een snit is de manier waarop een kledingstuk uit de stof wordt gesneden. Een ander woord voor snit is taillering. De snit staat voor de manier van snijden. Een slanke snit is een slank gesneden kledingstuk. Een slank gesneden kledingstuk heeft een sterke taillering. Iedere cultuur hanteert zijn eigen manier van snijden.

Wat is een snit?
 

Welke snit voor welke lichaamsbouw?

Welke snit complementeert welke postuur? De Engelse snit werkt op bijna ieder lichaamstype. De Italiaanse snit werkt zeer goed voor korte, dunne mannen. De Amerikaanse snit werkt goed voor stevige mannen, door de wijdde pasvorm en vierkante uitstraling.

Kijk voor een overzicht van de verschillende pasvormen op onze Kennisbank.
 

De Italiaanse garderobe

De Italiaanse garderobe kenmerkt zich door vrijheid. De Italiaanse manier van kleden is radicaal vrij. In Italië mag alles gedragen worden. Extravagant wordt niet als kitscherig of banaal gezien. Excentriciteit is geoorloofd en wordt zelfs aangemoedigd.
 

Wat is sprezzatura?

Sprezzatura is Italiaans voor ‘geoefende nonchalance’. Hiermee wordt bedoeld dat men zich zorgvuldig nonchalant kleedt. De moeiteloosheid wordt aandachtig benadrukt. Deze manier van kleden ademt een bepaalde vrijheid en luchtigheid. Dit is de Italiaanse benaming voor waar de Italiaanse mode voor staat.
 

Wat is een Italiaanse snit?

Een Italiaans colbert heeft een sterke taillering een hoge mouwinzet en een lage taille. Het colbert is korter. Hierdoor lijkt het bovenlijf langer. Deze snit is uitermate geschikt voor kortere mannen met een atletische bouw. Een Italiaanse pantalon is slank gesneden. De pijp valt tot net op de hak van de schoen, of erboven, zodat een deel van de enkel zichtbaar is.
 

Wat is het Italiaanse kostuum?

Het Italiaanse kostuum is gemaakt van zeer lichte stoffen, die goed dragen in de zomer, zoals linnen of een wolblend van minder dan 250 gram. Deze blends blijven in de zomer lekker koel. Het kostuum is niet gevoerd en heeft (lichte) schoudervulling. Het Italiaanse colbert heeft geen flappen op de zak en geen insnede aan de zijkant of achterkant. Het Italiaanse kostuum is zo minimalistisch mogelijk. Italiaanse mannen besteden ook veel aandacht aan hun accessoires, zoals een stijlvolle zonnebril, of een handgemaakte Italiaanse hoed van vilt.
 

Welke pasvorm past bij een Italiaans kostuum?

De pasvormen die bij de Italiaanse snit passen, zijn: modern fit, slim fit, en extra slim fit. Al deze pasvormen zijn sterk getailleerd.
 

De Engelse garderobe

De Engelse garderobe kenmerkt zich door bescheidenheid. De Engelsen hanteren een onopvallende kledingstijl. Zij vinden dat een heer niet moet opvallen door zijn kleren, maar door zijn karakter. Daarom zijn Engelse kostuums veelal onopvallend. Wanneer iemand in Engeland je met je prachtige kostuum complimenteert, heeft de kleermaker iets verkeerd gedaan, is de gedachte.
 

Wat is een Engelse snit?

Een Engels colbert heeft een lichte taillering, een lage mouwinzet en een hoge taille. De taille is ruimer dan de Italiaanse snit. Hierdoor lijkt het bovenlichaam korter. De schouders zijn redelijk gevuld en de mouwen vallen redelijk breed. Een Engelse pantalon is redelijk recht gesneden, en wordt niet omgeslagen. De Engelse snit is afgeleid van een militaire snit.
 

Wat is het Engelse kostuum?

Het Engelse kostuum wordt gemaakt van zwaardere stoffen, die beter isoleren in de winter, zoals zware katoenen of wolblends. Meer noordelijk in Engeland wordt ook flanel gebruikt. Veelal gebruiken Engelse kleermaker onopvallende kleuren met een lichte textuur, door de soort blend. Opvallende kleuren komen niet veel voor. Het Engelse kostuum wordt gedragen met bescheiden accessoires, zoals de ballonpet of wandelstok. De Engelse afwerking van kostuums is iets stoerder dan de Italiaanse: bijvoorbeeld grote, stevige knopen.
 

Welke pasvorm past bij een Engels kostuum?

De pasvormen die bij de Engelse snit passen, zijn: tailored fit, modern fit, en slim fit. Al deze pasvormen zijn licht getailleerd.
 

De Franse garderobe

De Franse garderobe kenmerkt zich door simpele charme en oog voor detail. De Fransen hanteren een minder opvallende kledingstijl dan de Italianen, maar hebben een zeer precies oog voor detail. Ze houden een natuurlijke look aan, die Een Franse kleermaker zal een kostuum nooit zijn atelier laten verlaten wanneer de naden niet perfect zijn. Franse kleding wordt gemaakt van de allerbeste stoffen, en op de allerbeste manier afgewerkt. Geen theatrale gebaren, maar verfijnd precisiewerk dat de drager er perfect verzorgd doet uitzien.
 

Wat is het Frans kostuum?

Het Franse kostuum wordt gemaakt van de beste kwaliteitsstoffen en wordt erg precies afgewerkt. Het Franse kostuum moet statuur ademen, oogt zeer charmant en geeft een sterk en krachtig postuur. Het Franse kostuum gebruikt net als de Amerikaanse snit sterke lijnen, met een rechter gesneden rugpand.
 

De Amerikaanse garderobe

De Amerikaanse garderobe kenmerkt zich door krachtige lijnen, grote vlakken en simpele details.
 

Wat is een Amerikaanse snit?

Een Amerikaans colbert heeft een lichte taillering en is zacht en dik op de schouders en borst. Hierdoor ontstaat een krachtige V-postuur. De mouwinzet is iets lager en de taille iets hoger. De Amerikaanse pantalon is recht gesneden en valt op de schoen. Hierbij valt de broek in een plooi. De revers is dunner en ingesneden.
 

Wat is het Amerikaanse kostuum?

Het Amerikaanse kostuum zorgt voor een daadkrachtige uitstraling. Door de sterke vorm en het krachtig silhouet oogt het kostuum zeer mannelijk. De stoffen die worden gebruikt zijn niet uitzonderlijk, de meeste pakken worden van gewoon katoen gemaakt. Sommige kostuums gebruiken een stofblend, waardoor een licht weeftextuur ontstaat. Meestal wordt voor een zakelijk-neutrale kleur gekozen, zoals business-grijs, royal blue of zwart. De Amerikanen kiezen soms voor een subtiel patroon, zoals een ruit of krijtstreep.
 

Welke pasvorm past bij een Amerikaans kostuum?

De pasvormen die bij de Amerikaanse snit passen, zijn: comfort fit, regular fit, en tailored fit. Al deze pasvormen zijn niet of nauwelijks getailleerd.
 

De Italiaanse snit, Engelse snit, en Amerikaanse snit samengevat:

 1. Italiaans kostuum:
  • opvallend en uitbundig
  • zeer slank gesneden
  • hoge mouwinzet
  • lage taille
  • hoge broekspijp
  • zeer lichte stoffen, zoals lichte wolblends en linnen
 2. Engels kostuum:
  • bescheiden
  • lichte taillering
  • lage mouwinzet
  • hoge taille
  • broekspijp op de hak
  • zware stoffen, zoals zware wolblends en flanel
 3. Amerikaans kostuum
  • krachtige uitstraling
  • lichte taillering
  • lagere mouwinzet
  • hogere taille
  • broekspijp op de hak
  • simpele katoenen stoffen
 4. Frans kostuum
  • charmant en krachtig
  • precieze afwerking en pasvorm
  • beste kwaliteitsstoffen

De voornaamste eigenschappen van verschillende snits:

 • De Italiaanse snit is veel sterker getailleerd dan de Engelse of Amerikaanse snit
 • De Engelse snit geeft een korter bovenlichaam
 • De Italiaanse snit geef een langer bovenlichaam
 • De Amerikaanse snit geeft een rechthoekige, zachte uitstraling
 • De Frans/Amerikaanse snit geeft een krachtig postuur
 • De Italiaans/Engelse snit geeft een sportiever postuur
 • De Italianen gebruiken bijzondere kleuren en stoffen
 • De Engelsen gebruiken onopvallende kleuren en stoffen
 • Het Franse kostuum moet het hebben van details