Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Wat is een strijkvrij overhemd?

Een strijkvrij overhemd is een overhemd dat u niet hoeft te strijken. Het non-iron overhemd blijft kreukvrij, zonder het te strijken. Een kreukvrij overhemd is gemakkelijk en onderhoudsvrij, eventuele kreukels van bijvoorbeeld een lange autorit zakken er meteen weer uit door uw eigen lichaamswarmte. Een overhemd wordt strijkvrij door een speciale behandeling van de katoenvezels waar onze kwaliteitshemden van worden gemaakt. 

Hoe wordt een overhemd strijkvrij gemaakt?

Een strijkvrij katoenen overhemd krijgt een speciale behandeling, waardoor de stof praktisch niet kreukt. Er zijn verschillende manieren om een overhemd strijkvrij te maken en prijs is daarbij een maatstaf. Bij goedkope shirts wordt de stof ondergedompeld in een ammoniabad of er wordt een synthetische draad meegeweven, waardoor de stof soepeler wordt en kreukels eruit glijden, maar dit draagt niet zo fijn als een 100% katoenen overhemd. Duurdere overhemden zoals die van een OLYMP, Eterna en Seidensticker hebben allemaal hun eigen, gepatenteerde methode waarop de katoenvezels of de geweven katoen behandeld worden met een speciale coating die ervoor zorgt dat het eindproduct strijkvrij is. Hier voelt u overigens niets van bij het dragen. De stofkeuze is ook belangrijk. Sommige stoffen kreuken van nature minder snel, ook zonder behandeling. Voorbeelden van natuurlijke kreukvrije stoffen zijn twill, visgraat en 2-ply katoen.
 

De voordelen van strijkvrije overhemden

Non-iron shirts hebben natuurlijk een aantal duidelijke voordelen. Het is gemakkelijk en u bespaart veel tijd. Shirts die niet kreuken zijn vooral handig voor mensen die veel reizen. U kunt het shirt gewoon in uw koffer doen, en wanneer u het overhemd uitpakt is het meteen draagklaar. Heeft uw overhemd toch wat kreukels opgelopen? Dan hoeft u het hemd alleen even vochtig te maken en uit te hangen. U kunt het shirt ook in de douche hangen, terwijl u zich opfrist. Hang het overhemd daarna netjes uit, en de kreukels verdwijnen vanzelf.
 

De nadelen van strijkvrije (non-iron) shirts

Maar hebben non-iron shirts ook nadelen? Daarover zijn de meningen verdeeld. Tegenstanders van strijkvrije hemden zeggen vooral dat de behandelde stof minder goed ademt. De stof kan daardoor goedkoper en minder comfortabel voelen. Dit is vooral het geval bij goedkope kreukvrije shirts, die behandeld zijn met ammonia. Deze shirts verliezen daarnaast snel hun strijkvrije eigenschappen. Ammoniashirts blijven ongeveer twintig wasbeurten mooi. Duurdere strijkvrije overhemden blijven wel twee jaar mooi en strijkvrij, daarna is een overhemd, strijkvrij of niet, meestal toch wel aan vervanging toe.
 

Onderhoud van non-iron overhemden

Een strijkvrij shirt moet op de juiste manier gewassen worden. Lees daarom altijd zorgvuldig het wasvoorschrift. Bij een te heet wasprogramma verliest de stof haar natuurlijke rek en krimpt het. Non-iron overhemden centrifugeert u op een laag toerental; hoe natter u het uithangt, hoe minder kreukels u mee begint. Haal het hemd uit de wasmachine en sla het goed uit, strij desnoods de knoopijlst en onderkant even glad tussen de vingers zodat de naden ook weer op rek komen. Laat ze direct na de was drogen op een kleerhanger. Hang de overhemden netjes in de kast, zodat ze niet kreuken. Neemt u de overhemden mee in uw reiskoffer? Dan kunt u het overhemd beter niet opvouwen, maar oprollen. Dit voorkomt de meeste kreukels. Bekijk onze gehele collectie strijkvrije overhemden.