Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Wat is een turtleneck?

Een turtleneck is een hoge, omgerolde boord die nauw om de hals valt. Een turtleneck wordt ook wel een col genoemd. Echter, een turtleneck is lager dan een col, en loopt dus minder ver door. Shirts met een turtlenecks zijn daarom minder warm en iets subtieler dan bijvoorbeeld een coltrui.


Een voorbeeld van een turtleneck
 

Wanneer heet het een turtleneck?

U kunt alle shirts met een hoge boord een turtleneck noemen. Dit kunnen dus onder andere sweaters, truien of t-shirts wezen. De termen coltrui en turtleneck zijn veelal inwisselbaar, al maken wij een onderscheid (de col is hoger dan de turtleneck).

 

Waarom heet het een turtleneck?

De hoge boord heet ‘turtleneck’ omdat het hoofd als dat van een schildpad uit de boord steekt. Deze associatie wordt nog eens versterkt doordat de stof wordt omgerold, waardoor de boord een beetje rimpelig wordt. Door de hoge boord wordt er extra nadruk gelegd op het gezicht.

 

Waar komt de turtleneck vandaan?

De turtleneck is een variant op de coltrui. De coltrui dateert uit de 15e eeuw. Vanaf de 19e eeuw word de coltrui steeds meer gedragen, maar in eerst instantie enkel door arbeiders en zeelieden. Vanaf de 20e eeuw gaan steeds ook meer intellectuelen en artiesten de coltrui dragen. Tegenwoordig is de turtleneck een gangbaar kledingstuk, al is niet iedereen comfortabel met het dragen van deze boord.

 

Door de turtleneck lijkt u intelligenter

Door een turtleneck is bijna al uw huid bedekt: enkel uw gezicht en handen zijn zichtbaar. De psychologische uitwerking hiervan is dat mensen zich meer op uw woorden gaan concentreren dan uw lichaam. De aandacht wordt letterlijk weggenomen van uw lichaam en op uw uitspraken gericht. Uw woorden worden zo belangrijker en krijgen meer gewicht. Daarom vertrouwt men goedgeklede mannen sneller dan mannen in een t-shirt. En daarom lijkt u slimmer in een turtleneck.

 

Bekende dragers van turtlenecks


De bekendste drager van turtlenecks zijn James Bond, Michael Caine, Steve Jobs, The Beatles, Carl Sagan en John Legend.

 

Een turtleneck combineren met een kostuum

U kunt een turtleneck prima combineren met een kostuum. Dit geeft een meer ontspannen en creatieve uitstraling dan een overhemd. Door de boord blijft het geheel wel redelijk formeel. U kunt de combinatie met de turtleneck dragen bij de dresscodes (smart) casual, business casual en cocktail (mits de etiquette wat vrijheid geeft). Deze combinatie is niet gepast bij formele gelegenheden, en ook niet bij de dresscode business. Daar is een overhemd nog steeds een absolute noodzakelijkheid.