Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Wat is het verschil tussen een trui, sweater en een pullover?

Ze hebben alle drie lange mouwen en houden je warm. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen de trui, de sweater en de pullover? De trui heeft een klassieke look, de sweater een sportieve en de pullover wordt over een overhemd gedragen.


Man in een kabeltrui met col


Wat is een trui?

Trui is de overkoepelende term voor alle soorten sweaters, pullovers en hoodies. Maar meestal bedoelt men met een trui een dikke wollen of katoenen variant waar men geen overhemd onder draagt. Een mooie trui geeft een klassieke, maar toch modieuze look. Je hebt veel verschillende modellen: een ronde hals of V-hals; de kabeltrui en coltrui. Een man kan vele kanten op met een trui en er zijn persoonlijkheid in laten terugkomen. De trui kan zowel op een nette broek als een spijkerbroek worden gedragen. Je kan hem met of zonder overhemd dragen. En met of zonder jasje. Vaak wordt voor de trui wol gebruikt, maar je ziet ook vaak katoen of een synthetische vezel.


Man in een pullover 


Wat is een pullover?

De pullover, het zit ook al in de naam, is bedoeld om over een overhemd te dragen. De pullover is daarom erg geschikt voor wat formelere gelegenheden. Het is meestal een wat lichtere versie dan de klassieke trui zodat je het niet te warm krijgt met een overhemd eronder. Hij kan een ronde hals of V-hals hebben. De pullover is meestal van zachte en fijn aanvoelende stoffen gemaakt, zoals merinowol, zacht katoen of een fijne blend. Belangrijk bij een pullover is dat hij nauw op het lichaam aansluit. Een te grote maat kan zorgen voor teveel stof en bollingen. Een te kleine maat kan gaan opkruipen. Een pullover zonder mouwen heet een spencer of slipover. Hij kan een ronde of V-hals hebben.


Man in een sweater


Wat is een sweater?

De sweater, of sweatshirt, is een sportieve trui met lange mouwen en een hooggesloten ronde hals. Vaak heeft hij een elastische band aan de onderkant. De sweater is dik genoeg om zonder iets anders te dragen. Ze zijn zacht en zitten comfortabel. De klassieke variant heeft geen capuchon. Het woord sweater komt uit Engeland en de VS en is oorspronkelijk gemaakt om in te sporten. Vandaar de naam ‘sweat’, dat zweet betekent. Inmiddels is het een casual kledingstuk dat niet alleen meer tijdens het sporten gedragen wordt.
 

Molton

De zachte binnenkant van sweaters is gemaakt van molton. Dat is een speciale weeftechniek waarbij de katoen geruwd wordt. Er ontstaat een heerlijke zachte stof. Molton kan veel vocht opnemen en is te wassen op hoge temperaturen.
 

Hoodie

De hoodie is een sweatshirt met capuchon. Het woord komt van de Amerikaanse ‘hooded sweatshirts’ uit de jaren 30 die speciaal ontworpen waren voor werknemers die moesten werken in koude omstandigheden.