Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Wat is Oxford weving?

Oxford weving is een stof die wordt geweven volgens de mandensteek, of Panamaweving. De weeftechniek maakt de Oxford een lichte, maar zeer sterke stof. Oxford stoffen zijn herkenbaar aan het ruitpatroon dat ontstaat door het over elkaar heen leggen van de draden. Oxford stoffen zijn zeer dicht. Daarom is Oxford zeer slijtvast en duurzaam.

 

Voorbeeld Oxford weving:

Voorbeeld van Oxford weving


Soorten Oxford weving

De Oxford weving kent verschillende varianten. De bekendste is de gewone Oxford. Andere varianten zijn Royal Oxford en Pinpoint Oxford. Pinpoint Oxford wordt volgens dezelfde weeftechniek geproduceerd. Royal Oxford is de meest luxe van de drie, en wordt veel voor formele overhemden gebruikt.

 

Hoe wordt een Oxford geweven?

Een Oxford stof wordt geweven volgens de mandensteek. De mandensteek is de weeftechniek die wordt gebruikt voor het weven van manden. Hierbij wordt een gelijk aantal draden (meestal twee in beide richtingen) kruislings over elkaar geweven. Dit geeft een ruitpatroon. Wanneer u een Oxford-shirt onder een microscoop bekijkt ziet u dezelfde textuur als die van een mand. Wilt u meer weten over het verschil tussen textiel en weving? Lees dan ons kennisartikel: ‘Waar wordt een overhemd van gemaakt?’.

 

Toepassingen van Oxford weving

De meeste Oxford stoffen worden gemaakt van katoen. Van oudsher werd de Oxford stof vooral voor sportkleding gebruikt. Tegenwoordig worden de verschillende Oxford wevingen veel gebruikt in overhemden, om een textuur aan de stof te geven, en de stof sterker te maken.

 

Wat is Pinpoint Oxford weving?

Pinpoint Oxford (of kortweg ‘pinpoint’) is een weving die sterk op de Oxford lijkt. Pinpoint gebruikt ecter een twee-op-een weving, waarbij voor iedere horizontale draad twee verticale draden worden geweven. Voor Pinpoint Oxford wordt vaak ook dunner garen gebruikt dan de gewone Oxford weving, waardoor de stof fijner en strakker is. Pinpoint kan zó dicht geweven worden dat het sterk op zijde lijkt. Pinpoint Oxford is daarom geschikter voor meer formele gelegenheden.

 

Wat is Royal Oxford weving?

Royal Oxford lijkt het minst op Oxford, en wordt als een chique stof beschouwd. De Royal Oxford heeft een duidelijke glans en sterke textuur, maar is minder ruw dan gewone Oxford. Oxford werd in eerste instantie gebruikt voor sportkleding, en oogt dus het minst formeel van de drie. Lees voor meer informatie over de Royal Oxford ons kennisartikel ‘Wat is Royal Oxford?’.

 

Welke Oxford weving voor welke gelegenheid?

  • Oxford: informeel, te dragen bij informele gelegenheden
  • Pinpoint Oxford: veelzijdig, zowel te dragen bij informele als formele gelegenheden
  • Royal Oxford: zeer luxe stof, te dragen bij formele gelegenheden

Wat is het verschil tussen Oxford en poplin katoen?

Oxfordkatoen is dikker en heeft een duidelijk zichtbare textuur, die veel grover is dan dat van poplin katoen. Hierdoor is de stof een stuk duurzamer dan gewoon katoen. De stof voelt ook ruwer aan en glanst meer dan poplin katoen. Oxford stoffen zijn door hun dikte warmer dan gewone katoenen overhemden. 
Wat is het verschil tussen Oxford en Pinpoint Oxford stof? Pinpoint Oxford-stof heeft een fijnere weving dan Oxford, en ziet er daarom iets formeler uit. Pinpoint heeft een meer aanwezige glans, en voelt zachter aan. Oxford heeft een iets grovere weefstructuur, en is daarom iets minder formeel.

 

Wat is het verschil tussen Oxford en Royal Oxford katoen?

Royal Oxford glanst veel sterker dan de Oxford, en heeft een andere textuur. De binding is strakker en daarom netter, en de stof is aanzienlijk lichter. Royal Oxford stof staat bekend om de zachtheid en soepelheid van de stof.

 

Voor wie is een overhemd van Oxfordkatoen geschikt?

Overhemden van Oxfordkatoen ogen informeler dan de meeste andere stoffen. Daarom is de stof vooral geschikt voor mannen die een meer casual uitstraling aan hun outfit willen geven. Vooral overhemden met een lage draaddichtheid zijn erg ruw, en hebben daarom een casual textuur. Voor nette gelegenheden kunt u een Oxford met hogere draaddichtheid overwegen, of een variant van de Oxford met een dichtere weving, zoals de Pinpoint Oxford.

 

Oorsprong van Oxfordstoffen

De Oxfordstof komt van origine uit Schotland, en niet uit Oxford. Een van de eerste overhemdenfabrikanten experimenteerde begin 19e met verschillende, nieuwe weeftechnieken voor hun overhemden. De vier wevingen werden vernoemd naar vier Britse steden: Cambridge, Yale, Harvard en Oxford. De enige stof die voldoende populair werd om nu nog te bestaan is Oxford. Oxford overhemden waren een luxeproduct tot de fabrikant ze ging produceren met afneembare kraag en manchet: de boorden slijten sneller en werden van goedkoper materiaal gemaakt. Door het verheven karakter van de stof gingen studenten de stof dragen rond 1900, en werd de weving erg populair.