Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE SALE IS BEGONNEN: TOT 50% KORTING! >

Wat is een pinpoint weving?

Pinpoint oxford weving (kort gezegd: ‘pinpoint’) is een onder-boven weeftechniek. De weving is vaak in twee kleuren, waardoor een verfijnd dambordpatroon ontstaat. De pinpoint is een variatie op de oxford weving, maar voelt iets soepeler. Dat komt door het gebruik van fijnere garens. Het is daarom duurzaam en chic.

Pinpoint heeft een lichte glans, maar is matter dan royal oxford of twill weving. Pinpoint overhemden worden vooral van katoen gemaakt. Pinpoint is een populaire weeftechniek voor zowel zakelijke als informele overhemden. Oxford wevingen zien er wat sportiever uit, vooral in combinatie met een button-down kraag, en worden daarom vaak gebruikt voor meer casual overhemden. Pinpoint oxford werd veel gedragen door studenten op Oxford, en heeft daar zijn naam aan ontleend.

Voorbeeld pinpoint weving:Verschil tussen pinpoint en regular oxford

Oxford stoffen zijn erg populair: de stoffen zijn zwaarder dan poplin (‘gewoon’) katoen, en daarom duurzamer. De stof kreukt minder snel maar is ook een stuk warmer. Naast de pinpoint weving bestaan er twee andere bekende variaties op de oxford weving: de gewone oxford en de royal oxford. Alledrie worden op precies dezelfde manier geweven. De enige verschillen zijn de dikte van de draad en de draaddichtheid. De reguliere oxford is de zwaarste weving voor overhemden en is ook het warmst. De royal oxford gebruikt een dunne draad: men krijgt een iets lichtere stof die luxer op de huid voelt. De pinpoint weving gebruikt ook een dunnere draad en een fijnere weving, en ademt daardoor beter. Men krijgt zo een lichte, fijne stof, zoals poplin, zonder aan duurzaamheid te verliezen. Pinpoint overhemden hebben door de fijnere weving de voorkeur boven regular oxford voor formele gelegenheden.

Hoe wordt een pinpoint geweven?

Pinpoint oxford is een onder-boven weeftechniek. De stof krijgt daardoor een licht reliëf en is iets ruwer dan poplin katoen. Pinpoint overhemden voelen door het reliëf steviger aan dan andere stoffen. Door het gebruik van twee garens in een verschillende kleur krijgt de stof het subtiele en herkenbare dambordpatroon.

Toepassingen van pinpoint weving

Door het gemak in onderhoud is pinpoint oxford een erg populaire weving voor overhemden. De meeste pinpoint overhemden worden gemaakt van 100% katoen. Door de dichtere weving zijn pinpoint overhemden niet transparant, zoals poplin overhemden, en zijn de overhemden steviger. Waar reguliere oxford vaak te warm is in de zomer, is pinpoint oxford het hele jaar prettig te dragen. Pinpoint oxford is werkelijk het beste van twee werelden: niet zo grof en zwaar als reguliere oxford, maar net zo duurzaam.