Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE SALE IS BEGONNEN: TOT 50% KORTING! >

Wat is stretch katoen?

Stretch katoen is een blend van elastaan en katoen. Door de rekbaarheid zit de stof erg comfortabel, en wordt een perfecte pasvorm mogelijk gemaakt. Stretch katoen wordt gebruikt in strijkvrije overhemden en overhemden met een nauwsluitende pasvorm.Hoe wordt stretch katoen gemaakt?

Stretch katoen wordt gemaakt door gewoon katoen te combineren met elastaan (Engels: spandex/lycra, of Duits: elastan). De katoenen draad wordt om de elastaan draad heengeweven. Van deze nieuwe draad wordt vervolgens de stof geweven. Hierdoor kan de draad in de lengte rekken. De hoeveelheid elastaan bedraagt meestal niet meer dan 20%. Deze kleine hoeveelheid elastaan biedt ruim voldoende elasticiteit.


De eigenschappen van stretch katoen

Stretch katoen is veel rekbaarder dan gewoon katoen, waardoor het beter valt en soepeler op de huid aanvoelt. Het kan onder spanning oprekken, maar behoudt zijn originele pasvorm. Hierdoor is het zeer geschikt voor sterk getailleerde kledingstukken. Nu de slim fit pasvorm populairder wordt, wint ook stretch katoen aan populariteit.


Verschillen tussen stretch katoen en gewoon katoen

Gewoon katoen is een natuurproduct, terwijl het elastaan in stretch katoen een kunstmatige vezel is. Katoen is nauwelijks rekbaar, en kan niet goed tegen weersinvloeden. Elastan is erg rekbaar en duurzaam. Daardoor is stretch katoen veel elastischer en duurzamer dan gewoon katoen. Overhemden van 100% katoen hebben een ruimere pasvorm, waardoor ze iets ruimer vallen. Overhemden van stretch katoen kunnen door hun elasticiteit veel beter aansluiten bij het lichaam.


De voordelen van stretch katoen

Katoenen overhemden krimpen in de was meer meer dan overhemden met stretch. Verder kreukt stretch katoen minder snel, waardoor het langer mooi blijft.

Bij een slechte kwaliteit stretch katoen kan de stof benauwd voelen, doordat de stof minder goed ademt. Bij een goede kwaliteit shirt wordt niet te veel elastaan toegevoegd, en extra ademend katoen gebruikt, waardoor het shirt goed ademt, maar ook alle voordelen van stretch behoudt.


Toepassingen van stretch katoen

Stretch katoen wordt gebruikt om strijkvrije overhemden te maken. Door de eigenschappen van het elastaan in de stof kreukt de stof minder snel, en heeft een mooiere pasvorm. De rek in stretch katoen zorgt er ook voor dat een slim fit overhemd goed blijft passen en niet gaat knellen na de wintermaanden.

Daarnaast wordt stretch katoen veelvuldig gebruikt in sport- en zwemkleding en ondergoed.