Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
3 REDMOND OVERHEMDEN VOOR 99 < Bekijk actie >

Wat is viscose en ademt deze stof?

De stof viscose, ook wel rayon of kunstzijde genoemd, is een half-synthetische vezel die goed ademt. Het lijkt op zijde, maar voelt aan als katoen. Door het halfsynthetische maakproces heeft de stof de voordelen van zowel organische als synthetische stoffen. Daarom is deze stof luchtdoorlatend en toch kleurvast. Als afkorting zie je meestal VI of VIS.

 
Eigenschappen van viscose

  • Ademend
  • Dun
  • Flexibel
  • Zacht
  • Vochtabsorberend
  • Kleurvast
  • Soepel
  • Glanzend
  • Antistatisch
 

Wat zijn de voordelen van viscose?

Viscose is een lichte en zachte stof, wat het erg comfortabel maakt om te dragen. Veel mensen vinden het een luxe uitstraling hebben, vergelijkbaar met zijde. Omdat het deels bestaat uit natuurlijk materiaal, heeft het ook een aantal eigenschappen die je vaak ziet bij organische materialen. Zo ademt de stof en blijft die ook bij warm weer luchtig aanvoelen. Ook neemt de stof goed vocht op en is het antistatisch. Door synthetische toevoeging is de stof goed geschikt voor kleuren en prints.
 

Hoe wordt viscose gemaakt?

Viscose is een halfsynthetische vezel omdat er natuurlijk vezels worden gebruikt die daarna chemisch behandeld worden. Rayon wordt ook wel als synoniem voor viscose gebruikt, maar strikt genomen is rayon de overkoepelende stof. Viscose is een type rayon. Andere typen rayon zijn bijvoorbeeld modal en lyocell. Viscose wordt gemaakt van pulp van hout, bamboe of katoen, ook wel cellulose genoemd. Deze stroperige, organische vloeistof wordt vervolgens bewerkt met chemicaliën. Daarna wordt de stof door een spindop geperst, waardoor er dunne garen ontstaan.
 

Wat zijn de nadelen van viscose?

Als viscose nat wordt verliest het zijn sterkte. De kans op scheuren wordt dan dus groter. Een kledingstuk van pure viscose is niet elastisch. De stof kan krimpen en is kreukgevoelig.
 

Blends

Viscose wordt vaak gemengd met andere materialen. Je ziet de stof vaak in de polyester-viscose mix. Het voordeel van deze mix is dat het veel beter ademt dan enkel polyester. Daarbovenop is het wel nog steeds kreukvrij en kleurvast. Aan deze blend voegen fabrikanten vaak ook nog elastaan toe om de stof nog elastischer te maken. Viscose-katoen is een blend die je veel in T-shirts vindt.
 

T-shirts en voering

Door de luxe uitstraling zie je viscose veel in de mode-industrie. Het komt veel voor in T-shirts, jurken, rokken, overhemden, lingerie, blouses en pyjama’s. De stof is ook zeer geschikt als voeringstof.
 

Wassen en drogen

Viscose kan in de machine gewassen worden op maximaal 30 graden. Het beste is om een wol- of zijdewasprogramma te gebruiken. Het is altijd goed om je kledingstuk binnenstebuiten in de wasmachine te doen. Was de stof niet samen met andere kleding waar uitstekende elementen aan zitten zoals ritsen. Viscose scheurt als het nat is wat sneller. Ook kan het beter niet in de droger. Het beste is om het kledingstuk liggend te laten drogen om kreuken te voorkomen.