Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
ALLE OVERHEMDEN: 2+1 GRATIS! >

Wat is visgraat weving?

Visgraat weving is een gebroken twill weving. Het is een weving in V-patroon, waarbij de looprichting verandert. Hierdoor ontstaat een visgraatmotief. Het visgraatmotief heet in het Engels ‘herringbone’. Deze weving is erg dicht en sterk. Daarom wordt voor bestendige professionele kleding vaak visgraat geweven stof gebruikt.

Voorbeeld Visgraat weving:Het verschil tussen visgraat en twill weving

De visgraat weving is een variatie op de twill weving. U herkent een twill weving aan het diagonale patroon van de stof. Een visgraat weving is een gebroken twill weving. De diagonale looprichting wordt dus onderbroken. Door het verspringen van de looprichting ontstaat het visgraatmotief. Visgraat weving is nog sterker dan twill weving en voelt zwaarder en stugger aan. Twill heeft over het algemeen een warmere stofstructuur en voelt iets fijner aan. Visgraat stoffen zijn door hun robuustheid beter geschikt voor professionele kleding dan twill stoffen.

Hoe wordt een visgraat geweven?

De basis van de visgraat, de twill weving, heeft een doorlopende diagonale weefrichting. Het visgraatmotief is een twill weving die ‘op snijding’ is gezet. Dat betekent dat de weefrichting steeds wordt onderbroken en omgekeerd. Voor de meeste fabrieksshirts wordt de weefrichting omgekeerd in intervallen van een halve centimeter. Door de weefrichting steeds om te keren ontstaat het V-patroon. Door deze omkering wordt de stof erg slijtvast.

Toepassingen van visgraat weving

Visgraat is een weeftechniek, geen materiaal. Visgraat stoffen worden gemaakt van 100% katoen, of een blend met katoen en polyester of wol. Stoffen met een visgraat weving zijn uitzonderlijk sterk. De weving is erg dicht en daardoor zeer bestendig. Deze weving wordt veel gebruikt voor kwalitatief hoogwaardige professionele kleding, zoals dienstkleding en uniformen. Maar door de bijzondere eigenschappen is visgraat stof ook populair geworden voor het gebruik in zakelijke kleding. Door de hoge draaddichtheid vallen visgraat stoffen erg goed. Steeds meer ontwerpers gebruiken de stof graag. Er is een groot assortiment aan visgraat overhemden beschikbaar, zowel voor zakelijke als informele gelegenheden. Deze overhemden hebben een duidelijk visgraatmotief en zijn daardoor erg uitgesproken. Het motief zorgt voor een lichte glans in de stof. Doordat de stof wat stugger is, kreukt het niet snel en hoeft u deze overhemden nauwelijks te strijken. Het motief geeft iedere kleur een mooi, diep accent. Een overhemd van visgraat katoen is daarom een bijzondere toevoeging aan uw kostuum.