Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
ALLE OVERHEMDEN: 2+1 GRATIS! >

Wat voor stof is jersey?

Jersey, of tricot, is geen soort stof, maar fijne en elastische breitechniek. Jerseystof is comfortabel en uitrekbaar. Perfect voor gemakkelijke of sportieve kledingstukken zoals poloshirts, T-shirts en jurken.


 

Eigenschappen van jersey

  • Sterk
  • Elastisch
  • Comfortabel
  • Luchtig
  • Duurzaam
  • Kreukloos
 

Wat zijn de voordelen van jersey?

Jersey is door de breitechniek elastisch. Dit zorgt er ook voor dat de stof lekker zit omdat het meerekt. Door er elastaan of een andere synthetische stof aan toe te voegen, maken fabrikanten de stof nog elastischer en sterker. In tegenstelling tot andere gebreide stoffen valt jersey niet zo snel uit elkaar als je het doorknipt. Dit komt omdat er één lange draad gebruikt wordt. Omdat het gebreid is, kreukt de stof niet.
 

Uit welke stoffen kan jersey bestaan?

Jersey kleding kan bestaan uit katoen, linnen, bamboe, wol, acryl, viscose, of uit blends van bijvoorbeeld katoen, linnen, wol of zijde. Katoen jersey is perfect voor T-shirts en poloshirts. Het voelt comfortabel aan, ademt en is rekbaar. In de zomer is de viscose of linnen variant heerlijk om te dragen.
 

Hoe wordt jersey gemaakt?

De breitechniek komt van het Engelse eiland Jersey, waar het ook zijn naam aan te danken heeft. Oorspronkelijk werd de stof met de hand gebreid, met de speciale tricotsteek, wat zorgde voor heel fijn breiwerk. Inmiddels wordt het breien voornamelijk machinaal gedaan. Speciale breimachines kunnen de meest fijne stoffen breien.
 

Single en double jersey

De echte jersey, single jersey, is gebreid in een rechts-links-binding. Als je door een vergrootglas kijkt, zie je aan de voorkant van de stof een v-patroon. Het heeft dus een duidelijke voor- en achterkant. Double jersey, of interlock, heeft een rechts-rechts-binding, is dikker gebreid en daarom warmer en steviger. Deze stof heeft aan beide kanten het v-patroon.
 

Wat is joggingstof?

Ook joggingstof, of sweatstof, is gebreid in een tricotsteek, maar dan met een veel dikker garen. De stof is daardoor dikker en warmer. Meestal wordt katoen gebruikt. De achterkant van joggingstof wordt vaak geruwd, waardoor die extra zacht en dik wordt. Deze stof wordt voornamelijk gebruikt voor sportkleding en sweaters.
 

Wat zijn de nadelen van jersey?

Een jersey stof kan aan de randen de neiging hebben om om te krullen. Om die reden voegen fabrikanten weleens lijm toe aan de randjes.
 

In welke kleding vind je jersey?

Poloshirts zijn vaak gemaakt van jersey, omdat de stof fijn zit en uitrekt. Je vindt de stof ook in T-shirts, truien, jurken, rokken, onderkleding, badkleding, nachtmode en beddengoed. Double jersey wordt gebruikt voor extra warme truien, T-shirts, ondergoed en babykleding.