Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
20% korting op (bijna) alles>

Wat zijn de eigenschappen van Lyocell?

Lyocell Stof: Lyocell is ook wel bekend als het materiaal Tencel, dit is het geregistreerd merk van de fabrikant Lenzing dat gewoon hetzelfde is, maar heeft het een andere naam. Lyocell is een kunstmatige vezel op natuurlijke basis. De grondstof voor deze vezel is houtpulp net als voor viscose ofwel rayon terwijl het ook via het nat spinproces gesponnen wordt. De stof wordt vaak gebruikt voor overhemden, colberts en soepel vallende jurken.

Wat zijn de eigenschappen van Lyocell?


Waarvan is Lyocell gemaakt?

De vezel voor Lyocell stof is gemaakt van houtsnippers. De meest bekende vorm van Lyocell wordt gemaakt van eucalyptusbomen, dat is de ‘merk stof’ Tencel. Naast het feit dat hout een natuurlijke en meer duurzame grondstof is, is ook de productie van Lyocell minder zwaar voor het milieu. Er worden minder zware chemicaliën gebruikt bij het omzetten van het hout naar een vezel. Bij Tencel wordt het water met deze chemicaliën zelfs opgevangen en hergebruikt. Vandaar dus groen licht wat ons betreft: je maakt een betere keuze bij kleding van Lyocell of Tencel.


Wat is Tencel?

Zoals we hierboven hebben uitgelegd is Tencel hetzelfde als Lyocell, Tencel is dus ook gemaakt van een de cellulose van houtpulp. Deze houtpulp komt van o.a. beuken en eucalyptusbomen, en het resultaat hiervan is de stof Lyocell. Tencel is een andere naam voor het materiaal Lyocell waar een bepaalde fabrikant de rechten voor bezit.  


De voordelen van Lyocell kleding op een rijtje:

  • Lyocell kleding is tegelijkertijd zacht en sterk;
  • De stof is sterk absorberend, dus perfect als je wat sneller zweet;
  • Het droogt vrij snel weer op;
  • Lyocell stof is warm in de winter, maar warm en koel in de zomer, omdat het goed ventileert;
  • Er ontstaat minder bacteriegroei in deze stof vergeleken met synthetische stoffen, dus je blijft lekker ruiken;
  • Het kan met de hand worden gewassen;
  • De stof kreukt niet snel;
  • Lyocell is duurzaam.
 

Kenmerken van Lyocell

Het materiaal Lyocell kenmerkt zich door de mooi subtiele, zijdeachtige glans. Naast haar duurzaamheid heeft de stof nog een aantal andere positieve eigenschappen: het voelt heerlijk zacht en soepel aan, is huidvriendelijk (door zijn natuurlijkheid), is erg sterk en absorbeert water zelfs beter dan katoen. Bovendien is makkelijk te wassen en strijken en is volledig biologisch afbreekbaar. Lyocell is soepel, comfortabel en stevig, ook perfect voor de zomer.
 

Lyocell, een duurzame stof?

Lyocell is een stof die wordt gemaakt van cellulose, welke voorkomt in alle natuurlijke vegetaties. De stof wordt voornamelijk gemaakt van houtpulp en daarbij kun je denken aan allerlei boomsoorten. De meest bekende vorm is Tencel, een merkstof welke wordt verwerkt van eucalyptushout. Bij de productie van Lyocell stof wordt geen bleek gebruikt, bijna al het water wordt gerecycled en de stof is biologisch afbreekbaar. Door dit systeem wordt de stof als doorbraak beschouwd in de duurzame mode-industrie.
 

Hoe moet je lyocell en tencel wassen? 

Kleding van Lyocell of Tencel kan gewoon in de wasmachine gewassen worden. Het beste is om dit te wassen met wasprogramma's voor fijne/delicate was tot 30 graden. Wanneer Lyocell of Tencel geweven is (dit zie je wanneer er weinig stretch in zit) en een donkere kleur heeft kan het gevoelig zijn voor zwaardere wasprogramma's of wasmiddelen. Wanneer dit het geval is moet je zeker oppassen met agressieve wasmiddelen of programma's, was het dan ook niet heter als 30 graden. Check altijd even het etiket van de kleding voordat je het gaat wassen: Het kan een combinatie zijn met een andere stof of accessoires hebben waardoor de wasvoorschriften anders zijn dan bij een kledingstuk van 100% Lyocell/ Tencel.