Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Wat zijn goede hardloopsokken?

Goede hardloopsokken zijn ademend, zorgen voor steun en demping en hebben een anatomische pasvorm. De hardloopsok verhoogt het loopcomfort en voorkomt wrijving en blaren. De meeste hardloopsokken zijn van een synthetisch materiaal gemaakt dat het vocht goed naar buiten vervoert.


 
Veel hardlopers steken veel geld en energie in schoenen, een mooie outfit en hardloopgadgets. Belangrijk natuurlijk, maar ze vergeten vaak de sok. Zonde, want hier valt veel mee te winnen. Een goede hardloopsok beschermt de voet en maakt een betere hardloper van u.

Wilt u goed presteren? Investeer dan in een goede hardloopsok.
 

Waarom draagt u speciale sokken tijdens het hardlopen?

Als hardloper weet u dat dunne sokken snel oncomfortabel worden. Hardloopsokken zijn speciaal ontwikkeld voor de hardloper en helpen de voeten te beschermen bij intensief gebruik. Tijdens het hardlopen krijgen voeten vaak veel te verduren. Goede sokken voorkomen wrijving, en dus blaren.
 

Goede hardloopsokken zijn ademend

Hardloopsokken helpen om de voeten droog te houden. De speciale materialen in de sok voeren transpiratievocht af. Te veel zweet in de sokken zorgt voor wrijving van de voet met de schoen of zorgt ervoor dat de voet gaat glijden in de schoen. Dit leidt weer tot blaren en in het ergste geval tot blessures.

De meeste zweetklieren zitten in uw voeten, handen en oksels. Ademende sokken zijn dus een must tijdens langdurig sporten. Als u te lang doorrent met natte voeten worden deze op warme dagen veel te warm en op koude dagen juist veel te koud.

Houd reken met het seizoen bij het kiezen van een hardloopsok. Draag in het warme seizoen een korte en dunne variant en in de wintermaanden een hoge en dikkere variant, zodat u altijd warme en droge voeten heeft.
 

Een goede hardloopsok is schokdempend

Goede hardloopsokken hebben extra versteviging onder de bal van uw voet en de hiel. De sokken hebben een dempend voetbed en een verstevigd deel rond de voetboog, waardoor u de kans op blessures vermindert. Ze zorgen voor extra schokdemping naast de demping die hardloopschoenen geven. Goede hardloopsokken zorgen dat uw hardloopschoenen het beste tot hun recht komen.
 

Een goede hardloopsok heeft een anatomische pasvorm

Een goede hardloopsok past precies om uw voet. Hij heeft een anatomische pasvorm. Dit zorgt voor een goede drukverdeling tijdens het hardlopen. Sokken die speciaal voor het hardlopen zijn ontworpen zijn bijna geheel naadloos zodat ze niet gaan irriteren. Naast het voorkomen van wrijving, zorgt deze perfecte pasvorm ervoor dat er geen vuil in de sokken komt. Hierdoor blijven de voeten schoner en ontstaat er geen onnodige wrijving door vuiligheid.

Ze bestaan uit een linker- en rechtervoet. Logisch eigenlijk, want beide voeten verschillen nogal van elkaar. Bij de teen loopt de hardloopsok precies schuin af. Ook het verschil tussen dames- en herensokken maakt uit. Herenvoeten zijn gemiddeld namelijk breder dan damesvoeten. Bij een gelijke schoenmaat is de herenvoet zo’n 30 procent groter in volume dan de damesvoet.

Belangrijk is dat u goed kijkt naar de juiste maat. Te ruime sokken zorgen voor het slippen van de voet in de schoen. Ook zorgt de extra stof voor wrijving. Te strak is ook zeker niet goed. De bloedcirculatie kan dan bekneld worden. Soms loopt de maatboog van sokken heel ruim, bijvoorbeeld 38-42. Kies voor een kleinere maatboog, bijvoorbeeld 39-40, voor sokken die zo goed mogelijk passen.
 

Goede hardloopsokken bestaan uit een speciale mix van materialen

Vaak zijn hardloopsokken gemaakt van een synthetisch materiaal zoals nylon, polyester en lycra. Het zijn materialen die het vocht goed naar buiten kunnen vervoeren zodat de temperatuur van de voeten precies goed blijven.

Ga niet op standaard katoenen sokken hardlopen. Katoen voert geen vocht af. En natte voeten zorgen voor wrijving met de schoen waardoor u kans hebt op blaren en ander huidirritaties. Daarnaast geven natte voeten een grotere kans op schimmels en kalknagels. En laat ook uw standaard goedkope witte sportsokken in de kast liggen. Deze sokken hebben meestal geen goede pasvorm en kunnen voor flink wat wrijving zorgen. Bovendien slijten ze erg snel.
 

Wat is de dikte en lengte van een goede hardloopsok?

De dikte van hardloopsokken varieert. Zoekt u een sok die u zo min mogelijk opmerkt en die vooral ademend is? Kies dan voor een dunnere sok. Heeft uw voet meer steun en demping nodig? Ga dan voor een dikker model met extra versteviging en demping. Uiteraard speelt de buitentemperatuur ook mee. Kies in de zomer voor een dunnere sok. Korte sokken bieden dan de uitkomst. Lange en dikke hardloopkousen houden de voeten in de winter comfortabel warm.

De ondergrond waar u op loopt maakt invloed op de manier waarop u loopt en de behoefte aan schokdemping. Op een verharde weg geven zachte materialen het beste comfort. Loopt u juisit op een onverharde weg of ruw terrein? Dan kunt u het beste kiezen voor een goede ondersteuning rond de voet. Ook hoge sokken zijn dan handig om de kuiten extra bescherming te geven.

Hardloopsokken gaan van enkelsokken tot kniekousen. Tijdens het koudere seizoen kunnen kniekousen erg fijn zijn.