Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x

Wat zijn goede manchetknopen en van welk materiaal worden ze gemaakt?

Goede manchetknopen zijn gemaakt van een stijlvol materiaal zoals zilver, roestvrij staal of zijde, houden je manchetten netjes bij elkaar en hebben een mooi ontwerp. Manchetknopen draag je met een overhemd met dubbele manchet, oftewel een Franse manchet. Je draagt ze correct als ze net onder de mouw van je jasje uitkomen. 


 
Vroeger zaten er geen knopen aan overhemden en dienden manchetknopen om de boord van de mouw, het manchet, vast te zetten. Met dure manchetknopen met een mooi ontwerp kon iemand zijn status laten zien. Tegenwoordig zijn manchetknopen nog steeds een veel gedragen mannensieraad. Het geeft een chique extraatje aan je kostuum.
 

Hoe zien goede manchetknopen eruit?

Goede manchetknopen hebben een voorkant, een vork en een knevel. De voorkant is het meest zichtbaar en heeft een mooi ontwerp. De vork is het onderdeel dat door het knoopsgat gaat. Afhankelijk van de soort sluiting heeft een manchetknoop aan de achterkant een knevel die je om kan draaien om de knoop dicht te doen. Er zijn ook vaste sluitingen die niet draaien.


Van welk materiaal zijn manchetknopen gemaakt?

Voor het design aan de bovenkant van de manchetknoop kun je voor verschillende materialen kiezen. Het ontwerp kan gemaakt worden van edelstenen, paarlemoer of van glas en emaille. Iets informeler, maar ook smaakvol, zijn de ontwerpen van hout of leer. Het basisdeel van de manchetknoop kan gemaakt worden van roestvrijstaal. Dit is erg duurzaam en geeft een zakelijke look. Koperen en bronzen knopen ogen iets informeler en hebben een warme tint. Zilver is een vaak gekozen materiaal. Ze zijn glanzend, sterk en iets warmer qua kleur dan roestvrijstaal. Gouden manchetknopen geven uiteraard een bepaalde uitstraling. Iets lastiger te combineren dan zilver, maar wel een chique look. Platina is zilverwit en wordt niet dof zoals zilver. Ook titanium is een goede optie. Het is een sterk en duurzaam metaal met een neutrale grijze tint en is makkelijk te combineren. Er zijn ook varianten van een legering, dus een mix van metalen. Hierdoor zijn ze vaak goed betaalbaar. Een mooie keuze is ook zijde. De manchetknoop bestaat dan bijvoorbeeld uit twee gevlochten bolletjes met daartussen een koort. 
 

Welke sluitingen zijn er voor manchetknopen?

Kettingschakel manchetknopen, of chain link cufflinks, bestaan uit twee dezelfde voorkanten, bijvoorbeeld een knoop of een staafje, met daartussen een ketting. Door de ketting zitten ze iets losser dan andere manchetknopen. De walvisstaart, of hefboom, is een licht gebogen variant. Je klapt de achterkant naar binnen zodat je die door het knoopsgat kan steken. De torpedo werkt hetzelfde, maar heeft een staafje in plaats van de bredere achterkant van de walvisstaart. De stud, button of knoopstijl is een vaste sluiting die lijkt op een knoop met aan de ene kant een brede kop en aan de andere kant een smalle kop. De balvormige manchetknoop werkt hetzelfde, maar heeft een bolvormige voorkant en achterkant. Dan heb je ook nog de moderne knopen die dichtgaan met een sluitingingsmechanisme met scharnieren.
 

Wanneer draag je manchetknopen?

Manchetknopen draag je naar formele en feestelijke gelegenheden. Naar chique feesten kun je het beste kiezen voor een stijlvol ontwerp in een rustige kleur. Tijdens iets informelere feesten kun je er natuurlijk voor kiezen om manchetknopen in een uitgesproken kleur, een net iets ander materiaal zoals hout of leer of met een grappig ontwerp te dragen. Met manchetknopen kun je klasse en stijl uitdragen, of juist humor. Het is een sieraad. Je kunt dus zoeken naar een knoop die precies bij jou past qua materiaal, kleur en ontwerp.
 

Hoe combineer je manchetknopen?

Zorg dat de manchetknopen matchen bij de rest van je outfit. Met witte, zwarte, zilveren of grijze knopen kun je bijna niet de mist in gaan. Stijlvol is om de knopen in net een andere kleurtint dan je stropdas of vlinderdas te dragen. Zeker bij een zakelijke gelegenheid is dit een goede keuze. Op een chique feest of bruiloft kun je kiezen voor een meer uitgesproken kleur. Leuk is dan ook om de ze te laten contrasteren met andere kleuren in je outfit. Manchetknopen in een knallende kleur kunnen een subtiel feestelijke uitstraling geven aan je donkere nette pak.
 

Matchen met metaal

Ook belangrijk is om te letten op de kleur van de andere metalen items die je draagt zoals een horloge of dasspeld. De manchetknopen moeten daar wel mee matchen. Draag dus geen gouden manchetknopen bij een zilverkleurig horloge of andersom.
 
Lees hier verder hoe je manchetknopen draagt en vastmaakt.